
- Vertel iets over de begintijd als muzikant/band. Wie zijn je helden en wat heb je van hen geleerd?
Toen Hans en ik (Koen) samen muziek begonnen te maken kenden we elkaar al jaren. Vanuit de middelbare school, maar ook vanuit de diverse bands die we allebei voor Captain Albatross hadden gehad. Op een gegeven moment begint het toch weer te kriebelen en besloten we om samen eens wat te prutsen, en al snel vonden we onze wapenbroeders Mark en Harm.
Onze naam is ontstaan doordat we al een optreden hadden geboekt, maar onze band nog naamloos was. Toen Hans hierover een telefoontje kreeg verzon hij binnen anderhalve seconde Captain Albatross en deze naam is uiteindelijk gebleven.
We begonnen met het spelen van eigen werk, maar al snel bleek dat dat geen reële optie was. Meerdere vaders in de band, minder frequente repetities dan gewenst, op een gegeven moment komt daar de klad in. Je vergeet riffs, krijgt nummers niet af, je kent het wel. Daar komt bij dat boekingen krijgen met eigen werk een stuk lastiger is dan met covers. Dat laatste zijn we toen maar gaan doen, en dat ging meteen stukken beter. Iedereen kon zijn dingen thuis voorbereiden en ook optredens liepen lekker.
Maak plezier. Nog zo’n lekker cliché, maar wel waar. Als je plezier hebt, en er een onderlinge chemie is dan straal je dat op het podium ook uit.
- Wat betekent de Achterhoekse popcultuur voor jou?
Het is een beetje een dooddoener, maar er zit ongelooflijk veel talent in de Achterhoek. En dan hoef je het nog niet eens over de gedoodverfde namen te hebben, ook op kleinschaliger niveau vind je te gekke bands, zangers, zangeressen en muzikanten. De saamhorigheid is ook te gek. Het blijft een beetje ons-kent-ons. Heb je hulp nodig, of zoek je een optreden? Dat kan altijd geregeld worden. Geen moeilijk gedoe, gewoon muzikanten onder elkaar. Je merkt nu ook dat er steeds meer festivals komen, te gek! Coverland is uitverkocht, Hootchie Koe kent al twee jaar enorm succes, om maar twee voorbeelden te noemen.
- Vertel iets over de keuze voor je instrument
Begonnen met keyboards toen ik een jaar of 6 á 7 was, maar ik wilde eigenlijk altijd al drummen. Na 4 jaar zeuren kreeg ik op 11-jarige leeftijd eindelijk mijn eerste drumstel, een Thunder. Klonk als kartonnen dozen na een nachtje in de regen, maar ik was zielsgelukkig. De buren wat minder, trouwens, maar daar werden goede afspraken mee gemaakt. aximaal 3x per dag een half uur, niet voor 11:00 en niet na 19:00 uur.
Na een paar jaar deze kit ingeruild voor een Tama Rockstar, en dat klonk meteen al een stuk beter. Je leert ook wat voor sound je zoekt en hoe je die bereiken kan. Vellen, stemmen, noem maar op. Hoop optredens met dat beestje gedaan, toentertijd nog met Inside 4 Walls en NE1, maar uiteindelijk toch weer een stapje omhoog gegaan naar een Tama Superstar Custom Hyperdrive. Fantastische set, en die was op een gegeven moment ook uitgebreid met een rack en een belachelijke hoeveelheid bekkens. Zo’n dikke metal-kit.
Het enige nadeel daaraan: het ziet er met een Nirvana-tribute niet uit. Dat moet compact, diep, lomp en dat is me inmiddels gelukt. De Tama is namelijk ingeruild voor een Yamaha Oak Custom en dat is precies de set die ik al jaren gezocht heb. Vetter dan spek, diepe sound, grotere ketels en een stuk compacter. Ontzettend blij mee. Ook de bekkens zijn inmiddels ingeruild en tegenwoordig doe ik het met ‘slechts’ 3 crashes, ride, hihat, splash en china. Gruwelijk vette kit.
- Anekdote?
Tijdens een optreden op Kickstarter Festival, een paar jaar geleden, werd Hans gevraagd om een door de organisatie aangeleverde gitaar kapot te slaan á la Nirvana. Ze hadden zelfs een baksteen in de zaal klaargelegd zodat hij daar naar hartelust met de gitaar op kon bateren en deze vakkundig naar de gitarenhemel te helpen.
Blijkt dat gitaren toch nog verdomde stevig zijn, want wat Hans ook probeerde, het klereding wilde niet doormidden. Veel verder dan een paar krassen en deuken kwam hij niet. Mietje.
Verder is er nog een verhaal over kots, een bus, een bezem en een hinnikende bassist, maar daar gaan we nog even niet op in. Later, in onze memoires.
- Meest trots op…
De vette optredens die we hebben gedaan en nog gaan doen. Coverland, Bizonrock (B), Café Rocks, Keifestival, Parkpop (B), DRU, De Bosuil… Inmiddels staat de teller op 51 optredens en we gaan nog even door.
- Toekomstplannen?
Doorknallen.
- Tips voor jonge artiesten?
Maak plezier. Nog zo’n lekker cliché, maar wel waar. Als je plezier hebt, en er een onderlinge chemie is dan straal je dat op het podium ook uit. Tegenwoordig zijn er voor jonge muzikanten mogelijkheden genoeg om op het podium terecht te komen, dus doe dat ook! Sowieso een fantastische ervaring, maar je leert ook van elk optreden. Wat kan er beter, wat gaat er wel helemaal goed, etc…
Maar maak lol met z’n allen. Muziek leren maken is serious business, maar dat wil niet zeggen dat het geen feestje hoeft te zijn.
Band-/artiestennaam: Captain Albatross
Jaartal oprichting: 2007
Genre: Nirvana-tribute

Bezetting: voornaam / achternaam muzikant(en) + instrument:
Hans Kolenbrander – Zang, gitaar
Harm Heusinkveld – Gitaar
Mark Kean – Bas, zang
Koen Spronk – Drums, zang
Plaats: Varsseveld
Website: www.captainalbatross.nl
Facebook: www.facebook.com/cptalbatross
Gemeente Oude IJsselstreek

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.