Op zaterdag 21 mei 2016 viert AAP (Aaltens Artistiek Popbelang) haar dertig jarige jubileum met The Far Pavilions, Depau, Katzenjammer Bros., Rundfunk, AAP old Star Band en Second Order in oerkroeg Schiller. De baten worden gebruikt om toekomstige “goede doelen” festivals van stevige basis te voorzien. Ik sprak met Aad Bannink over de betekenis van AAP en de Aaltense popscene.
Wat is de missie van AAP en hoe relevant is die nog anno 2016?
Toen de vereniging in 1986 werd opgericht was de missie om van onze lokale bands de belangen te behartigen en de bands regelmatig een podium te bieden. Verder “vochten” we met de lokale politiek om een eigen oefenruimte voor onze bands te realiseren.
In de begintijd waren veel lokale bands lid van onze vereniging. AAP was gedurende ongeveer 15 jaar actief op de diverse fronten. Na verloop van tijd ging AAP in de slaapstand. Veel bands zochten namelijk hun eigen weg en hadden geen behoefte meer aan iets collectiefs. De meeste bands hadden ook hun eigen oefenruimte. Kortom, de doelstellingen waren niet meer actueel. Anno 2016 zijn deze doelstellingen ook niet meer actueel.
Vijf jaar geleden vonden enkele oud-bestuursleden elkaar weer en kwamen op het idee om jaarlijks een festival te houden in Oerkroeg Schiller. Het festival moest vooral een reünie-gevoel hebben. Bands uit de jaren ‘80 en ‘90 werden weer gevraagd om eenmalig op te treden. De respons was groot. We hebben vaak meer aanmeldingen dan plaatsen op de avond. Verder hebben we nu al vijf jaar achter elkaar Schiller uitverkocht.

Wat hebben jullie van eerdere obstakels geleerd?
Uit eerdere festivals hebben we geleerd dat je twee dingen goed voor elkaar moet hebben: een goed draaiboek (lees: planning) en op tijd beginnen met de organisatie. Na verloop van tijd wordt dit een tweede natuur. Ik durf wel te stellen dat we dit prima voor elkaar hebben.
Verder is het belangrijk dat je dingen niet op zijn beloop laat gaan. Dat betekent dat wanneer er afspraken gemaakt zijn met iemand buiten de organisatie, dat je die checkt. We willen niet voor verassingen komen te staan.
Het grootste obstakel waar we nu tegen aan lopen is dat twee van de vijf kernbestuursleden ver buiten Aalten wonen. Dat betekent dat de afstand om in het weekend even te vergaderen soms een belemmering is. Helaas werkt nog niet iedereen met Skype, want daar zou volgens mij wel een oplossing liggen.
Gevolg is dat veel communicatie via mail verloopt. Het nadeel hiervan is dat er soms mailbommen ontstaan die irritaties opleveren. Dit soms met alle gevolgen van dien. Ik zelf zie dit dus als ons grootste obstakel.
Welke Achterhoekse bands / muzikanten zijn door AAP een flink stuk verder gekomen?
Dit vind ik een lastige vraag. Ik denk dat wij als AAP maar een hele kleine rol hebben gespeeld in dit proces. We hebben diverse bands een podium gegeven. Het merendeel hebben de bands toch zelf gedaan. Ik wil toch proberen om iets te zeggen over twee personen die AAP als springplank hebben gehad.
In de jaren 80/90 hadden we een band in onze gelederen die “Afterglow” heette. Deze band heeft twee prominenten voort gebracht. De zanger/gitarist van de band was Bart Hettema. Deze kun je nu bijna dagelijks op NPO2 zien als journalist. Dit heeft uiteraard niets met muziek te maken, maar natuurlijk zijn veel Aaltenaren best trots hierop. De drummer van deze formatie was Jorgen Alofs. Jorgen woont al jaren in LA en speelt met zijn band LA Vation (U2 tribute) over de hele wereld. Muziek is zijn inkomstenbron. Dat is bijzonder knap.
Verder hadden bands met de gitarist André Winkelhorst in de gelederen. André heeft zich ook ontwikkelt tot beroepsmuzikant. Hij geeft gitaarles en speelt met de grote jongens mee. Eveneens bijzonder knap.
Verder hebben we in Aalten natuurlijk een aantal muzikanten die los van AAP het gemaakt hebben. Deze heren fungeren regionaal voor veel jongeren als voorbeeld. Het aantal muzikanten dat we op dit moment in Aalten hebben is bijzonder groot. De voorbeelden voor deze jongere muzikanten zijn met name: Jan-Wilm Tolkamp (ex-Normaal), Angus Young (AC/DC). Thijs Rensink (Miss Montreal) en Vedran Mircetic.
Hoe kijk jij naar de (kwaliteit of ontwikkeling) van de Achterhoekse en met name Aaltense popscene?
Ik ben behoorlijk optimistisch gestemd over de ontwikkeling van de Achterhoekse popscene, met hier en daar een flink Aaltens stempel. Bands als Donnerwetter, Raw Flowers en Cynbel hebben een grote Aaltense inbreng. Dit zijn bands die de afgelopen jaren zijn opgestaan en in het circuit behoorlijk aan het doorbreken zijn. Beide bands hebben muzikanten met erg veel talent. Natuurlijk ben ik daar als Aaltenaar best trots op.
Ik weet dat de leden van deze bands alles voor muziek opzij hebben gezet en er vol voor zijn gegaan. Dit is een randvoorwaarde. Uiteraard moet je ook talent hebben. Maar dat spreekt wat mij betreft voor zich.
De afgelopen jaren hebben we op ons festival ook jonge bands geprogrammeerd. Dit om ze een podium te geven. Zonder namen te noemen, zag ik toen bands met een behoorlijke potentie. Dus ik denk dat we de komende jaren nog wel een paar bands gaan krijgen die in het circuit gaan doorbreken.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.