Quantcast
Channel: Behind the Corner
Viewing all articles
Browse latest Browse all 284

Winterswijk – Leo te Veldhuis, versterker designer bij LAD

$
0
0

Door

Bert Stoltenborg



Winterswijk

Leo te Veldhuis, versterker designer bij LAD.

Oud-Normaal gitarist Alan Gascoine spreekt er in de video’s van Paul van Druten vol bewondering over: de versterkers die Winterswijker Leo te Veldhuis bouwt. Dus was ik benieuwd naar wie er achter deze LAD-amps zit. Als eindredacteur en taalnazi bij Behind the Corner houd ik redacteuren steeds voor dat ze geen recensies moeten schrijven maar feitelijk moeten zijn. In dit geval constateer ik feitelijk dat de versterkers van LAD in ieder geval erg goed zijn afgewerkt; het lijken wel gloednieuwe exemplaren uit de jaren ’60 die met de tijdmachine naar 2017 zijn gezapt en waar een LAD-logo is opgeplakt. Is hier soms een perfectionist in het spel?

Eerst stel ik maar een persoonlijke vraag: ik heb het in mijn lange leven als gitarist tot nu toe met twee versterkers moeten doen, een Marshall 50 Watt Master Mark II en een drie-kanaals Marshall TSL 122. De laatste is oneindig veelzijdiger dan de eerste. Een ander verschil is echter dat die eerste me in 25 jaar eigenlijk maar één keer in de steek liet, en dan ook nog omdat ik te laat was met het vervangen van de eindbuizen, terwijl de TSL me op jaren van zoeken & solderen & solderen & zoeken heeft getrakteerd. Wat vind je daarvan?

“Ik ken die TSL niet goed. Heeft hij losse buisvoeten of zijn die op een printplaat gemonteerd?”

Elektronica is een uitlaatklep voor me, ‘s avonds wil ik iets anders doen dan op mijn werk. En ik ging trouwen, daarna liggen de prioriteiten anders. Maar ik kon toen ik 61 werd met de VUT. Dat was de kans om mijn oude hobby op te pakken.


Heb je een opleiding gedaan om al die elektronische zaken te kunnen begrijpen?

Nee, het was zuiver mijn hobby. Ik ben schilder en later spuiter geweest. Mensen die me met die elektro-apparatuur bezig zagen vroegen waarom ik niet in de elektronica ging werken. Maar ik miste de theoretische kennis, ik vond dat ik te weinig wist van formules en zo. Alle kennis kwam uit de praktijk, uit het bezig zijn met elektronica. Bovendien moet het leuk blijven. Elektronica is een uitlaatklep voor me, ‘s avonds wil ik iets anders doen dan op mijn werk. En ik ging trouwen, daarna liggen de prioriteiten anders. Maar ik kon toen ik 61 werd met de VUT. Dat was de kans om mijn oude hobby op te pakken. Ik begon met een set van Mad Amp om daarna volop amps te bouwen. Ik had als merknaam Seldon, een samenvoeging van Selmer en London City, wat namen van klassieke versterkers zijn. Maar het bleek dat in de jaren ‘60/´70 al een Amsterdamse versterkerbouwer actief is geweest onder die naam. Bijvoorbeeld Jan Akkerman van Brainbox gebruikte zijn amps. Ik heb de naam dus aangepast tot LAD, Leo´s Amp Design. Voordeel is dat ik het logo moest veranderen, het oude logo maakte ik zelf met een figuurzaag, een monnikenwerk. Nu laat ik het maken.”

Ontwerp je de amps zelf?

“Ik bouwde onder de naam Seldon amps op basis van beproefde ontwerpen, zoals de Marshall 45 en de Jubilee, modellen van Vox en London City, noem het maar op. Onder de naam LAD bouw ik mijn eigen designs. Zoals gezegd probeer ik de kwaliteit te maximaliseren door alleen de meest hoogwaardige onderdelen te gebruiken en alles perfect aan te sluiten met hoogwaardige bedrading. Ik maak ook versterker combo’s met Alnico speakers. En effectpedalen. Alles is handgemaakt, veel boutique amps worden seriematig gemaakt. Ook het afwerken doe ik zelf, zoals het plakken van de afwerking op de kasten. Dat is een vies werkje, de lijm stinkt en je wordt er bijna high van, haha. Ik draag nu altijd een masker met filters. Maar alles is dus echt handgebouwd en tot nu toe is het enige dat aan mijn versterkers moet gebeuren het vervangen van eindbuizen als die zijn versleten. Ik repareer wel eens boutique amps van andere bouwers, en dan zie je koude solderingen die storing veroorzaken, of ontwerpen waarbij de luidsprekeruitgang en een buis te dicht bij elkaar zitten waardoor storing optreedt, je merkt dat goedkope elco’s en weerstanden worden gebruikt, dat de bedrading niet goed is. Dat komt bij mijn versterkers niet voor, terwijl ik in verhouding veel goedkoper ben.”  

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 284

Trending Articles


Te koop: Hondsdraf 14, Delden


Te koop: Geermanstraat 31, Geesteren Ov


Te koop: Hanswinkel 17, Munstergeleen


Te koop: Geulstraat 24, Heerlen


Mineraal glas, flame fusion, Saffier glas


Te koop: Hartingstraat 150, Utrecht


marifoon kabel en antenne doormeten - door: Yellow Boat


13-05-2021 Henri Ruitenbeek 55j te Amersfoort


Pelzner Saffraanvink


Te koop: Oldenkotsedijk 29, Haaksbergen