
In het hart van Warnsveld, naast het kerkje, vind je de zangpraktijk van Enneke Schekman. In haar huis, in de keuken, worden de zanglessen gegeven. Schekman geeft les aan mensen van diverse leeftijden. Zij polst bij elke leerling wat de wensen zijn en past haar lessen hier op aan. Een les begint meestal met inzingen, Enneke begeleidt hierbij de oefeningen met piano. Na het inzingen kiest de leerling welk lied er wordt gezongen. Naast haar zangpraktijk zingt Enneke Schekman als mezzosopraan met pianiste Esther Scheerder in het muziekduo MezzoPiano. Samen treden zij enkele keren per jaar op.
“Ik kom uit een heel muzikaal nest, mijn moeder was zangeres. Haar zus en meerdere nichtjes waren ook zangeres. Toen ik jong was, had ik eigenlijk niet heel veel belangstelling voor zingen. Ik vond het heel gewoon om te zingen, het was niets bijzonders. Op een gegeven moment had ik een vriendin die studeerde in Nijmegen en daar werd elk jaar een smartlappen-festival gehouden. Het leek haar leuk om deel te nemen, maar niet alleen. Dus deed ik mee en we hebben zelf liedjes geschreven voor het festival en iemand gezocht die de muziek kon verzorgen. We vonden dit erg leuk. Tot onze verbazing werden we in de voorronde eerste, dus dat smaakte toen naar meer,” vertelt Schekman
Technisch perfect zingen is niet alles volgens Enneke. “Het is vooral belangrijk dat iemand met gevoel zingt. Ik hoor wel mensen technisch perfect zingen terwijl het me niet raakt. Ik vind het belangrijk dat iemand kan emotioneren.

Enneke vertelt dat zanglessen in principe voor iedereen geschikt zijn. “Met zangles kun je iedereen beter leren zingen. Het is echter niet voor iedereen weggelegd om ook op te treden. Ik keur nooit iemands stem af. Een stem is heel erg verbonden met de persoon en is dus kwetsbaar. Ik heb veel mensen die na hun pensioen bij mij op les komen. Zij vertellen dat ze vroeger op school te horen kregen dat ze vals zongen en hun mond moesten houden. Dat maakt zoveel indruk. Het betekent dat mensen hun hele leven wilden zingen maar het niet durfden. Dat vind ik echt schrijnend. Als je kritiek geeft op een techniek is dat wat anders dan dat je zegt ‘ik vind jouw stem niet mooi’. Dat zal ik nooit zeggen, je moet iemand heel laten.”
Enneke Schekman heeft verschillende manier bedacht om zangtechnieken over te brengen op haar leerlingen. “Ik probeer zangtechnieken over te brengen door dingen voor te doen, door verschillende dingen te proberen, soms met beelden maar ook heel concreet met bewegingen. Door bijvoorbeeld te wijzen of omlaag te gaan met je handen krijgen leerlingen door wat ik dan bedoel. En de ene leerling is heel auditief aangelegd en bij de andere moet je meer beeldend te werk gaan.” Tijdens de lessen loopt Enneke soms ook tegen uitdagingen aan. “Als leerlingen een minder goed maatgevoel hebben is dat lastig. Dit kun je haast niet leren. Dan toch dingen moeten verzinnen om het over te brengen maakt mijn vak leuk.”
Technisch perfect zingen is niet alles volgens Enneke. “Het is vooral belangrijk dat iemand met gevoel zingt. Ik hoor wel mensen technisch perfect zingen terwijl het me niet raakt. Ik vind het belangrijk dat iemand kan emotioneren. Het is ook essentieel om je als zanger(es) te verdiepen in teksten. Het gaat niet alleen maar om het zingen van mooie melodieën, als je zingt moet dat een bepaald gevoel oproepen, het is de kunst dit te tonen. Ik heb geleerd om me over de gene heen te zetten. Wat je misschien in het dagelijks leven niet zou doen, doe je als zangeres wel. Inmiddels durf ik alles.” Enneke neemt op het podium echt een rol aan. “Je moet geloven wat je zingt. Bij bepaalde liederen sluit ik af met een brok in mijn keel. Ik kan dan bijna in tranen uitbarsten. Ik moet dan echt even tot mezelf komen. Het is mooi als het publiek die emotie voelt”.
www.zanglesenneke.nl en www.mezzo-piano.nl

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.