Quantcast
Channel: Behind the Corner
Viewing all 284 articles
Browse latest View live

Dinxperlo – 50 jaar Half Grown en reünie optreden Rain

$
0
0

Door

Meindert Bussink



Dinxperlo – 50 jaar Half Grown en reünie optreden Rain

DinxperFM houdt Classic Rock Night op 1 oktober

Radioprogramma DinxperFM wil graag vergeten bands onder de aandacht brengen: “Er zijn hier in Dinxperlo zoveel bands en goede en gedreven muzikanten, dat we nog heel lang door kunnen gaan met hen presenteren”, aldus de bevlogen organisator Gerard Kolenbrander. Op 1 oktober komt in Dinxperlo’s café Old Dutch de band Rain na vijfentwintig jaar voor een eenmalige reünie bij elkaar om te vieren dat hun muziekbroeders van de band Half Grown dit jaar vijftig jaar in het muziekvak werkzaam zijn. Naast de Golden Earring en The Spitfires, behoort Half Grown tot de oudste bands van Nederland.

In de roerige jaren zestig verrees in Dinxperlo de beatgroup ‘Half Grown’. Een toepasselijke naam, want de heren waren toen nog pubers of Halbstarken zoals ze ‘over de grens’ werden genoemd. Volgens eigen zeggen was de band binnen de kortste keren regionaal bekend en speelde zo’n veertig optredens per jaar, vooral in Duitsland. Daarna kwamen de gebruikelijke obstakels zoals studie en werk die de voortgang van de band in de weg stonden, maar vijfentwintig jaar geleden besloot de band na een reünieoptreden de draad weer op te pakken. Full Grown timmert de band weer aan de weg met een repertoire bestaande uit sixties nummers van Golden Earring, The Who, Kinks, Small Faces et cetera. De band bestaat tegenwoordig uit André Ruiter (zang/gitaar), Ben Plucker (zang/basgitaar), Gerhard Rijken (gitaar), Fredy Schorfhaar (zang/piano/orgel), Frans van Esveld (zang/saxofoon) en Erwin van Remmen (drums en percussion).


DinxperFM

Na een aantal jaren van medische problemen is Kolenbrander met Harry Deckert van DinxperFM in contact gekomen: “Ik ken hem nog van de Dinxper Music Night periode. Hij zat bij de kabelkrant en zorgde ervoor dat we op TV verschenen. Toen Harry mij vroeg om wat te doen bij DinxperFM, heb ik toegehapt. Eerst als side kick van Harry en nu bij de programma’s The Roaring seventies en Nederpop, maar ik heb ook een eigen programma op de vrijdag avond: ‘The Power of the Blues and Beyond’. Eigenlijk was dit radioprogramma het startpunt van The Classic Rock Night.

Veel geleerd van Dinxpop

“Toen Hans Nakken en Hans Eskes Dinxpop organiseerden, heb ik er twee jaar bijgezeten. Nadat het festival ter ziele ging, ben ik hun ondersteunuing de Dinxper Music Nights begonnen. Hans Nakken deed de contracten en financiën en Hans Eskes schreef de persberichten. Mijn zoon Nick had het logo ontworpen en maakte de website en posters. Ik heb in die periode veel geleerd en doe vergelijkbare werkzaamheden nu samen met Harry Deckert.

1 oktober: “Dan is er eindelijk weer eens wat te doen”

Aan veel bands koestert Kolenbrander geweldige herinneringen, maar het eerste concert van Rain in de feesttent van de VVNF staat hem nog goed bij: “Ze spelen op 1 oktober precies dezelfde set met een aanvulling. Het festival wordt een feest der herkenning. Het is pure nostalgie en ik hoor van steeds meer mensen dat dit al veel eerder had moeten gebeuren, omdat er zeker voor de wat oudere doelgroep nu eindelijk weer eens wat te doen is.” Half Grown speelt die avond een eigen set en deelt ook het podium met enkele muzikanten van het eerste uur: Eugeen Ruiter en Jan Bulsink. Verder krijgt de band steun van enkele bekende muzikanten uit de regio Dinxperlo, zoals drummer Michiel Kip, bassisten Gerard Boland en Leon Nijman, gitaristen Nick Obbink en Meindert Bussink een blazers-sectie met o.a. twee leden van KatzMaV. Kolenbrander: “Leon was een buurman van mij en heeft een geweldige muzikale reputatie. Zijn band Quick Mollt staat ook in het Café, dus dat wordt swingen. Tot slot beleeft ook de nieuwe Deep Purple tributeband van Dinant Deunk de primeur bij ons. Het is een ras muzikant en onder meer bekend van de band Purple Haze die ook al eens speelde op de Dinxper Music Nights. Ik kijk heel erg naar uit naar 1 oktober, want alle bands betekenen wat voor mij”.

Dinxperlose popscene

De bevlogenheid druipt van de Dinxperlose radiopresentator af, maar hoe kijkt hij naar het huidige poplandschap van het grensdorp? Met de jonge zangeres Laura van Kaam, die in 2013 The Voice Kids won, laat het dorp zien nog steeds nieuwe talenten voor te brengen. Kolenbrander knikt en wijst op het belang van lokale media en de broodnodige vlieguren die moeten worden gemaakt bij kleinschalige evenementen: “De Dinxperlose popscene betekent voor mij heel veel, omdat ik ook dankzij haar muzikanten deze droom kan verwezenlijken. Bij DinxperFM hebben we meestal eerst een interview op huiskamerniveau waarbij we de muzikale keuze van de band of muzikant laten horen. Soms kom je dan hele verrassende muziek tegen. Vervolgens probeer ik ze naar een zaal te krijgen, of zoals nu naar het café waar we vanaf 12 november beginnen met de Café Sessions”. Maandelijks treedt een band, duo of muzikant daar op en tevreden stelt Kolenbrander vast dat daar veel animo voor is: “Ik ben blij dat het zo leeft dat in Dinxperlo weer wat is te doen, dat geeft echt een kick. We hopen Dinxperlo muzikaal gezien weer op de kaart te zetten en dat moet kunnen met zoveel talent.”


Ook spelen of kijken bij een uitzending van DinxperFM?

Bands of muzikanten die ook wel eens willen spelen in een uitzending van DinxperFM, zijn van harte welkom en kunnen zich altijd melden. Kolenbrander:  “Als het interessant is, gaan we er ook een item over maken. Wanneer er mensen zijn die bij zo’n uitzending aanwezig willen zijn, dan mogen zij zich melden bij www.dinxperfm.media of gewoon eens langskomen. We zitten op de Markt 1c in Dinxperlo”

Muziekprogramma’s DinxperFM 

  • The Roaring Seventies: woensdag van 18.00 – 22.00 uur. Presentatie Harry Deckert, Erwin Venus en Gerard Kolenbrander.
  • The Power of the Blues and Beyond: vrijdag van 20.00 – 22.00 uur (met vaak live artiesten). Presentatie Gerard Kolenbrander.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.


Lichtenvoorde – Een terugblik op de Zwarte Cross met DJ Danjah

$
0
0

Een terugblik op de Zwarte Cross met DJ Danjah

Door

Meike Wessels



Opnieuw keerde YummYumm-organisator en DJ Danjah terug naar de Zwarte Cross, het festival waar goudgele rakkers, motorcross en brommers kieken hand in hand gaan. Dit keer stond hij op de zaterdag, waar commerciële artiesten grotendeels de dag vulden.

Om stipt tien uur in de ochtend klinkt het typische Skypegeluid wanneer ik Danjah bel. Een fris gezicht verschijnt, het is Daan Mooren, kortweg Danjah. Hij is een bekende DJ en organisator uit Doetinchem die onder andere het YummYumm-concept op zijn naam heeft staan.


Verschil in dag en publiek
Danjah verschijnt regelmatig op Achterhoekse podia zoals Huntenpop en de Zwarte Cross. Twee jaar op rij vervulden hij en zijn rechterhand MC Noize, die bij ieder groot optreden aanwezig is, een plekje op het ZC-festival dat dit jaar de leus ‘Say yes to apartigheid!’ voert. Vorig jaar draaide het duo op de donderdag, dit keer op de zaterdag. Dat betekent niet alleen een verschil in dag, maar ook in publiek. Hij vertelt: “Vorig jaar waren het alleen de campinggasten waarvoor ik speelde. Iedereen is dan in staat van feest. Dan kun je veel doen, maar ik moest mijn set er wel op aanpassen. Zo kwam er meer rock in voor, omdat het publiek nog gemengder is dan op andere dagen.”


Radicaal genre-overgang
Dit jaar was het anders. Op zaterdag, de dag dat Danjah na Mikey Biemans de draaitafels mocht bedienen, stonden er grotendeels commerciële artiesten geprogrammeerd. Dat is opmerkenswaardig aangezien Biemans’ stijl op geen enkel vlak overeen komt met die van Danjah, die een groot hart heeft voor hip hop, moombahton, R&B en urban terwijl in de set van Biemans voornamelijk disco en andere groovende geluiden klinken. Gezien het feit dat de Dansvloer, de dancetent van de Zwarte Cross, continu doorgaat met haar programma betekent het dat de draaiende DJ zich moet aanpassen aan zijn voorganger. Voor Danjah vormt dit geen probleem: “Als professionele DJ moet je daar op in kunnen spelen. Je luistert naar wat je voorganger doet en dan weet je vaak al met welk nummer je zelf gaat beginnen. Ik bereid mijn sets nooit van top tot teen voor.”

Van lokaal naar landelijk

Naast het DJ-en besteedt Danjah veel tijd aan het organisatorische aspect van het muziekmaken. YummYumm is een concept dat ondertussen landelijk is uitgegroeid tot een succesvol feest dat zich richt op het oosten van Nederland. Het thuisfront was voorheen Club 22/24 in Doetinchem, maar dat wordt binnenkort de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Verder is YummYumm te vinden in onder andere Leeuwarden, Maastricht, Deventer, Enschede (vanaf oktober) en Eindhoven. Het spelen in het westen van het land is geen doelstelling. Het concept onderscheidt zich niet alleen op muzikaal vlak, maar ook op promotioneel gebied. Danjah legt uit dat hij een andere methode hanteert dan vergelijkbare concepten. Hij benoemt de vrolijke uitstraling van het logo en de beleving van de feesten. “Het is belangrijk dat je het publiek wat biedt. Mensen kennen je concept niet meteen, zoiets moet je opbouwen. Neem Bruisend, we waren niet uitverkocht, maar het was wel gezellig. Op die manier kunnen we het principe neerzetten zoals we willen.”

Bruisend ging 5 augustus van start en wordt gesponsord door Bel Air, het merk van de Amerikaanse rapper Rick Ross. Bel Air is een champagne, wat de naam van het feest verklaart. De eerste editie was geslaagd en wordt eens in de twee maanden voortgezet in Club Moscow. Vanuit Moscow wil Danjah gaan uitbreiden. Bruisend is een concept voor de 21+’ers en vormt daardoor een perfecte aansluiting op de bezoekers die YummYumm zijn ontgroeid. “De doelgroep die voorheen naar YummYumm kwam maar nu niet meer tussen de achttien-jarigen wil staan kan hier perfect aansluiting vinden.”

Doesburg – Gasthuiskerk podium van Doesburg

$
0
0

Door

Taggi Eenstroom



Doesburg – Gasthuiskerk podium van Doesburg

In gesprek met Teja Peters (directeur) en Theo Maas (programmeur)

We zijn voor een vervolg op deze serie op zoek naar verhalen over de activiteiten in andere muziekkoepels en openluchttheaters van de Achterhoek. Dus heb je daarover nieuws, mail het naar ons. Op de Drentse culturele site Woest en Ledig staat een serie over muziekkoepels in de diverse Nederlandse provincies.

Midden in het centrum van de oude Hanzestad Doesburg ligt de Gasthuiskerk. Zoals veel panden in het stadje kent de Gasthuiskerk een rijke geschiedenis. Het gebouw stamt uit het jaar 1380. Na de laatste renovatie in 2013-2014 waarbij het pand is gemoderniseerd dient het als het cultureel podium van Doesburg. Behind the Corner ging in gesprek met directeur Teja Peters en Theo Maas, verantwoordelijk voor de pr en contactpersoon voor het open podium en de jamsessies.

De bezoekers van de Gasthuiskerk komen merendeels uit de omgeving, De promotie voor de evenementen verloopt via de website, Twitter en Facebook. Daarnaast heeft de Gasthuiskerk goed contact met de lokale krant de Regiobode en er staan regelmatig berichten in de Gelderlander. Ook is de Gasthuiskerk te vinden op online agenda’s. Twee keer per jaar wordt een programmafolder uitgebracht en er worden met regelmaat folders en affiches verspreid. Daarnaast wordt er elke twee weken een nieuwsbrief uitgebracht.

Jamsessies bleken vaak uit te lopen op herhalingen van blues in E.

Naast de jamsessies en het open podium programmeert de Gasthuiskerk ook cabaret, dans, theater, literaire lezingen en muziek. De programmering is dus zeer variabel. “We hebben diverse soorten bands en muziek; latin, jazz, chansons, rock, pop, klassiek, van alles en nog wat,” licht Maas toe. Doel is om een zo’n breed mogelijk publiek te trekken. De Gasthuiskerk ambieert om hierin nog meer door te groeien.
“We hebben ook nog het gitaristenpodium sinds het afgelopen najaar, hier komt echt een speciale doelgroep op af, ze komen uit het hele land,” vult Teja Peters aan. “Ook is er nog het pianistenpodium, hier spelen vaak hoogbegaafde studenten. We programmeren van Douwe Bob tot Michiel Borstlap.”

 

De Gasthuiskerk is ook te huren door particulieren en bedrijven. Te denken valt aan een bruiloft of een zakelijke bijeenkomst. De ruimte wordt dan geheel naar wens ingericht. De Gasthuiskerk beschikt bijvoorbeeld over een groot scherm, waarop presentaties kunnen worden gegeven.

Wil je ook een keer aanschuiven tijdens een open podium en/of jamsessie? Ga dan naar de site van de gasthuiskerk. Hier vind je alle relevante informatie en tevens een aanmeldformulier. Zodra je deze opent volgt de rest vanzelf.

En wil je weten welke voorstellingen of muzikale gebeurtenissen er plaatsvinden in de Gasthuiskerk of wellicht boeken voor een speciale gelegenheid? Zie ook www.gasthuiskerkdoesburg.nl.

Extra informatie voor geïnteresseerden voor open podia/ jamsessies of muzikanten

Geluidsman: Roel Althoff

Geluidsapparatuur: P.A. met Renkus Heinz TRC-82/9 luidsprekers, passieve Dynacord FX20 subwoofer, Dynacord DSP260 luidspreker controllers, Dynacord SL 1200 versterkers, 4 voudige Drawmer compressor, Dynacord D8a podiumluidsprekers, Beyerdynamic TG V56c microfoons, Beyerdynamic TG 150d microfoons, DI boxen DIB100.

Instrumenten beschikbaar tijdens jamsessies/ open podia:
Yamaha concertvleugel
Roland FP2 stage piano
Drumstel
Kerkorgel

Voor meer informatie neem contact op met Theo Maas:

06-34244543 of pr@gasthuiskerkdoesburg.nl


Data jamsessies/ open podia eerste helft 2017:
5 februari 2017

5 maart 2017

2 april 2017

7 mei 2017

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Zutphen – Behind the Release: Nieuwe videoclip voor The Premise

$
0
0

Zutphen – Behind the Release: Nieuwe videoclip voor The Premise

Door

Meindert Bussink



De Zutphense Michel van der Krabben speelt naast The GRiT ook nog in de band The Premise. Samen met gitarist J.W. van Holland (The Wild Romance) en met drummer Ramon Rambeaux (The Wild Romance, Powerplay en Flavium) werden al podia als Patronaat, Atak, Retropop, Paradiso, Melkweg, de Vorstin, de Boerderij en Victorie aangedaan en was de band al een aantal keren te gast bij Slam FM, Tros Muziekcafé (Radio2), KXRADIO en 3FM. Waar haalt Michel eigenlijk de mosterd vandaan? “Ik ben een jaren zeventig en tachtig muziekliefhebber en inspiraties komen onder andere van The Doors, maar ook bands als INXS, the CULT, Motley Crue en Herman Brood. Eigenlijk alle soorten classic rock en meer recentelijk ook zeker een band als SIXX A.M.. Toen ik gevraagd werd door J.W. en Ramon kon ik natuurlijk niet weigeren!”

In the GRiT is Van der Krabben de songwriter van de band, maar in the Premise deelt hij die rol met Jan Willem: “”Little cutie” is door JW geschreven en heb ik mij dus eigen moeten maken. Dat was wel iets nieuws voor mij, want ik ben nooit echt een covermuzikant geweest en dat voelt dan nu toch een beetje zo bij nieuwe nummers die ik niet zelf geschreven heb. Bij de opanmes van het nummer had ik toch een bepaald plaatje al in mn hoofd en dat is volgens mij uiteindelijk in de videoclip goed naar voren gekomen”.

De plaat is opgenomen in de thuisstudio van JW in Utrecht: Heerlijk werken is dat als mensen een studio aan huis hebben” glundert Van Der Krabben. “Er hing een lekkere relaxte sfeer en er was geen tijdsdruk. Lekker een hapje eten tussendoor en dan weer door”. Zoals in iedere Behind the Release, ben ik benieuwd naar de gebruikte gear. Van der Krabben: “Jan Willem heeft zijn partijen grotendeels ingespeeld met zijn Fender Strat en zijn Doede de Jong custombuilt Firebird die ook in de clip te zien is. Echt een prachtig instrument dat met heel veel kennis en liefde speciaal voor hem is gebouwd. Mijn baspartijen heb ik ingespeeld  op mijn Fender Jazzbass special over een Hartke HA3500 top. Zeer degelijk en betrouwbaar basmateriaal dat ik live ook altijd gebruik”. Drummer Ramon heeft al zijn partijen ingespeeld op zijn Adams kit: “Het het maakt volgens mij helemaal niet uit waar die man op speelt, want hij kan alles goed laten klinken”

Van der Krabben is erg trots op het team: “In relatieve korte tijd hebben we een dijk van een videoclip tot leven gebracht. Het team bestond onder andere uit een samenwerking tussen PIXON van Gert Meppelink en Multicam productions van Donald Wever (ook wel bekend als de manager van the GRiT). Na een korte periode van veel overleg tussen Donald, Gert, JW en mij hebben we een datum gepland en hebben een dag keihard gewerkt. Daarna zijn beide heren knoepershard met de montage aan de slag gegaan en we zijn heel erg blij met het resultaat”.

Bij de opanmes van het nummer had ik toch een bepaald plaatje al in mn hoofd en dat is volgens mij uiteindelijk in de videoclip goed naar voren gekomen

Behind the Corner sectorenenquête

$
0
0

Door

Meindert Bussink



Behind the Corner sectorenenquête

Cafés, podia, festivals, organisaties en muziekdocenten gezocht!

Behind The Corner zoekt hen die de Achterhoekse popcultuur mede mogelijk maken. Behind The Corner wil de Achterhoekse popcultuur in kaart brengen, maar naast de uitgebreide BUDA-lijst met tweehonderd Bands Uut De Achterhoek, ontbreekt een uitgebreid overzicht met locaties, bedrijven en organisaties die lokale bands en muzikanten een platform geven om hun talent te etaleren.

Daarom heeft Behind The Corner een enquête opgezet voor alle cafés, podia, instellingen, scholen, buurthuizen en festivals in de Achterhoek die lokaal talent een podium geven. Of dit eenmaal per jaar is, of elke week, of via internet of andere initiatieven, door het bieden van een platform krijgt een band de kans om zichzelf te laten zien en te ontwikkelen. Behind the Corner helpt graag mee om die initiatieven te ondersteunen en aan nog meer mensen te presenteren.
Behind The Corner hoopt dat iedereen die zichzelf of iemand anders herkent in bovenstaande omschrijving de moeite wil nemen om de enquête in te vullen. Met die gegevens kunnen wij namelijk niet alleen veel in kaart brengen, maar ook nog beter in gesprek gaan met lokale en provinciale overheden, fondsen en kennisinstellingen. Hierdoor zetten we ook weer nieuwe stappen voor de Popcoalitie Achterhoek en hopen we steeds beter de belangen van Achterhoekse muzikanten en de sector te kunnen behartigen en te promoten.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Braamt – Videoclip goede promo voor de Boetners

$
0
0

Door

Hans Neijenhuis



Braamt

Videoclip goede promo voor de Boetners

Dialectrockers de Boetners staan met een stevige poot in het verleden. Normaal, Jovink, Status Quo, AC/DC, oftewel traditionele rock’n roll, daar draait het vooral om bij de Doetinchemse band. Frontman Kevin Raayman gaat zo nu en dan wel op zoek naar wat meer muzikale variatie en een andere sfeer. Dan laat hij zich graag inspireren door streekgenoten Boh Foi Toch.

Ook de teksten van de Boetners staan in het teken van de beste rock’n roll-traditie: bier, brommers, vrouwen, feesten. “Een beetje voor de hand liggend, ja”, lacht Raayman. “Maar het zijn wel de onderwerpen die het best passen bij rock’n roll-songs. Het publiek vindt het mooi. En wij zelf ook. We zijn niet voor niks grote fans van Normaal en Jovink.”

Aan de ene kant old school, dus, maar tegelijkertijd maken de jonge Achterhoekers dankbaar gebruik van de hedendaagse p.r.-kanalen. De meest pakkende nummers van een album worden niet meer uitgebracht als fysieke singles, daar zit tenslotte niemand meer op te wachten. De band maakt bij die songs professionele videoclips, die via YouTube, Facebook en andere sociale media goed worden bekeken en zodoende enorm goede promotie voor de Boetners vormen.

Heavig!’ typeert precies waar de Boetners voor staan: feesten, drinken, uit je dak gaan en de dagelijkse sleur even achter je laten. Wat Normaal ‘Høken’ noemde, zeg maar.

De clips worden heel goed bekeken, zegt Raayman. “Het aantal views blijft maar oplopen. Niet alleen van ‘Heavig!’, maar zeker ook van ‘Mien Brommer’. Het is voor ons belangrijke publiciteit. Begin volgend jaar willen we ons derde album gaan opnemen, dan zullen we ook zeker weer een paar clips gaan maken.”
Zover is het nog niet. Komend voorjaar en zomer gaan de Boetners eerst weer optreden. Zeker niet alleen in de eigen Achterhoek, er staan reeds optredens in onder meer Zeeland, Drenthe en Twente. Maar daar zullen vast en zeker nog een aantal (tent)feesten hier in de regio aan worden toegevoegd, verwacht Kevin Raayman. “En er lopen nog wat interessante zaken. Als er daarvan een stuk of wat doorgaan, dan wordt het een topjaar voor ons. Het Hootchie Koe Festival in Varsseveld is in ieder geval bevestigd!”

Inspiratiebronnen:

Raayman: “De inspiratie vinden we vooral in ons zelf en in onze eerste clip bij ‘Mien Brommer’. Die clip was goed gelukt dus deze moest minstens zo goed worden. En wat ons betreft is dat zeker gelukt. ‘Heavig!’ is weer een mooi verhaal en mooi gefilmd. Er zitten ook subtiele verwijzingen in naar ‘Mien Brommer’. Dat vinden we leuk, zo is er altijd een verband tussen de videoclips.”

Anekdotes:

Raayman: “We hebben de clip deels opgenomen in een stal, tussen de koeien. Maar die beesten vreten letterlijk alles op, dat hadden wij niet in de gaten. Onze versterkers stonden dus te dichtbij de koeien. Dat heeft ons wel enige kabels gekost. En alles zat onder het koeienslijm en stonk als een gek. Maar goed, dat past ook wel weer bij een dialectband.”

Opnameproces:

De Boetners zijn enkele dagen bezig geweest met de clip. Voorbereidingen, draaiboek maken en achteraf editen. De eigenlijke opname duurde één lange dag, van ‘s ochtends acht uur tot een uur of tien ‘s avonds. De opnamen zijn gemaakt met één camera, maar veel scènes zijn meerdere keren gedraaid en telkens vanuit een andere hoek gefilmd.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Lichtenvoorde – Behind the Release: Sean Gascoigne – Here’s to Love

$
0
0

Behind the Release

Sean Gascoigne
Here’s to Love

Door

Meindert Bussink



Sean Gascoigne omschrijft zichzelf als een eenmansorkest: “Ik doe eigenlijk bijna alles zelf. Ik schrijf de liedjes, neem ze op, produceer ze, breng ze uit via het internet, maak mijn eigen artwork, videoclips en ik treed ermee op”. Waar? Gascoigne, inderdaad de zoon van de Gaspiepe, speelde bijvoorbeeld al op het Incubate festival (2014) en vorig jaar solo in Zutphen bij Bevrijdingspop Achterhoek en met zijn band Holyman op het Hootchie Koe festival in Varsseveld. De laatste jaren is hij vooral in zijn woonplaats Amsterdam regelmatig te zien en te horen. Ook aanstaande zaterdag 11 maart zal hij met Holyman in de Cinetol bij de nieuwe clubavond van 3voor12 Amsterdam spelen, maar twee weken geleden plaatste hij ook plotseling een nieuw liedje op YouTube: Here’s To Love. De hoogste tijd om hierover eens verder te praten.

Zijn inspiratie voor de muziek komt van veel verschillende plekken: “Ervaringen uit het leven, geuren, klanken en visies inspireren mij, maar ook sketches, films en verhalen. Ik luister ook naar heel veel verschillende muziekgenre’s, maar de inspiratie voor dit lied kwam vooral uit een liefdesrelatie. De muziek heeft een bepaalde ‘drone’ die van het begin tot het einde doorgaat. Ik speel verschillende partijen en er komt iets bij en er valt weer iets weg, maar het heeft het gevoel alsof er één ding is dat de hele tijd doorgaat. Dat is voor mij de vertaling van wat een relatie kan hebben”.


De tekst gaat over de break up. Het is een cynische toost naar de liefde.


Sean schreef het lied toen zijn relatie stuk liep: “De tekst gaat over de break up. Het is een cynische toost naar de liefde. Ik zing bijvoorbeeld: ‘Don’t take his love away’, omdat ik bang was dat ik door mijn cynische kijk op die relatie en de liefde niet meer zou kunnen houden van iemand. Here’s To Love dus. Proost!”
De plaat heeft hij thuis opgenomen: “Al mijn EP’s neem ik thuis op. Voor ‘Paper Tiger’ – zijn vorige EP – heb ik wat drumtracks opgenomen bij een vriend van mij in zijn studio omdat ik rond die tijd in een flat woonde en dus te maken had met buren en een kleine ruimte. Tegenwoordig woon ik in een oude school waar ruimte genoeg is om lekker muziek te maken. THANK GOD!”


“Tijdens het opnemen vloek ik veel en dan twijfel ik vaak of ik een Nederlander ben met Tourrette, of gewoon een gezonde engels man”

Column – He was not amused maar wij wel

$
0
0

Door

Rocco Ostermann



Column – He was not amused, maar wij wél!

Foto: Ariane van Ginneke

Frank Zappa figureert in de rockklassieker ‘Smoke on the water’ van Deep purple. Ik heb zelf ook wel eens wat meegemaakt met ‘smoke’. Ik musiceerde ooit samen met een donders puike drummer, die helemaal waus was van freaky Frank. Deze potten- en pannenprins was zo goed dat ik hem eens voorstelde om een drumsolo te geven tijdens onze live-shows, maar daar had hij absoluut geen trek in. Je kon hem regelrecht de gordijnen in jagen met dat voorstel, want hij haatte dat.

Het ‘waarom’ weet ik niet meer precies, maar het zal met zijn achterhoekse bescheidenheid te maken hebben gehad. Daarmee bedoel ik overigens niet dat hij zelf niet overtuigd was van zijn exceptionele kwaliteiten, maar hij wilde er niet perse mee te koop te lopen, laat staan dat hij pontificaal een solo zou geven. Niet elke muzikant wil ‘in the picture’ staan, en hij vond drummen gewoon een vak en andere vakmensen lopen ook niet te praalhansen. “Ja, maar die staan niet op een podium, en jij wél”, opperde ik nog, maar hij was niet te vermurwen en bleef bij zijn standpunt. Dat vond hij, basta, en ik snapte het ook wel. Als ik bijvoorbeeld een fietsband zou moeten plakken is dat voor mij zo ongeveer hetzelfde als een maanlanding organiseren, snap je. Ik heb groot respect voor de fietsenmaker.

Maar goed, ik dwaal af. Onze toffe drummer vertikte het dus, maar op een avond speelden we bij Unitas in Wageningen toen onze rookmachine inclusief rare kuren, die we daarom ‘Eddie de manisch depressieve rookmachine’ hadden gedoopt, op hol sloeg. Eerst werd het hele podium in zo’n Edgar Allen Poe-kerkhof bodemnevel gehuld, en daarna verscheen er voldoende mist om ‘The Hammer house’ horror studio’s een jaar lang films te kunnen laten schieten. Vijf minuten later stond óók de hele zaal in de wazige onduidelijkheid. Niemand zag nog een hand voor ogen. De band speelde gewoon stoïcijns door en was aanbeland in het laatste gedeelte van een wild nummer, dat bol stond van de woeste ritmes en het gitaargefreak. Ik kreeg plotseling een mal ideetje, en mijn gehele binnenpretpark ging spontaan van de handrem.

Ik zette mijn versterker op standje tien, drukte een loop-pedaal in (voor niet gitaristen: dat is een apparaat dat telkens iets herhaalt, tot in een kleine oneindigheid) en ik trok de bassist, die naast me stond, aan zijn shirt en fluisterde hem, toch wel licht brullerig óók, in zijn oor: “Kom, we proberen van het podium te komen”, en ik legde hem uit wat mijn snode plannetje was. Ik hoorde een giechel door het mastodontische geluid heen, en concludeerde dat hij het ook grappig vond. We gingen op onze hurken zitten en kropen daarna op handen en knieën naar de zijkant van het podium, dat we op de tast vonden, klommen er af, en gingen daarna prinsheerlijk backstage zitten. Niemand had gezien dat wij van de bühne waren verdwenen, en onze toffe trommelaar had het óók niet gemerkt. En hij maar drummen joh, en maar drummen én drummen. Toen de rook uiteindelijk wat opgetrokken was, had hij toch zeker een drumsolo van zes minuten gegeven. He was not amused, maar wij wél!

Eerst werd het hele podium in zo’n Edgar Allen Poe-kerkhof bodemnevel gehuld, en daarna verscheen er voldoende mist om ‘The Hammer house’ horror studio’s een jaar lang films te kunnen laten schieten.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.


Aalten – Tonewood en solid body gitaren

$
0
0

Door

Bert Stoltenborg



Dossier bouwers

Aalten – Tonewood en solid body gitaren

Vele voortreffelijke mensen hebben bij Behind the Corner hun opwachting gemaakt en verteld over het bouwen van instrumenten. We hadden het voorrecht Peter Boekholt, de Winterswijkse basgitaartovenaar aan de tand te voelen, Ellio Martina uit Zutphen is een naam van faam, en laten we Willem Sprick niet vergeten, de filosoof van het Weurden. Alleen is het zo dat Ik persoonlijk nogal arm & eigenwijs ben, dus ik dacht: dat kan ik toch ook, een gitaar maken, en vooral voor weinig? Leest en huivert.

Ik ben sinds een paar jaar fan van telecasterachtige gitaren. Qua ergonomie zijn ze prettig en ze hebben een charmante lelijkheid. Bovendien denken veel mensen dat je op zo’n ding alleen maar country & western kunt spelen, dus het is stoer om de solo van Beat it uit een dergelijk apparaat te toveren. Het enige minpunt aan dit type instrument vind ik het ontbreken van een bruikbare tremolo. Een tremolo is een hendel waarmee je de gitaarsnaren strakker en slapper kunt spannen wat geluidseffecten oplevert die de oplettende luisteraars kennen van The Shadows (subtiel), Jeff Beck (emotioneel) en Eddie van Halen (duikvluchten). Bepaalde typen tele hebben wel zo’n ding, maar die zijn vaak lelijk, duur, onbruikbaar of een combinatie van deze eigenschappen.

Nu heb ik een Fender Telecaster, dus ik heb dat ding uit elkaar geschroefd en met behulp van een vernuftig stukje gereedschap de body gekopieerd op een stuk plaatmateriaal. Ik kan deze mal gebruiken om een soortgelijke gitaar te bouwen, en wel geheel naar mijn eigen voorkeuren. Bijkomend voordeel is dat Youtube vol staat met filmpjes van behulpzame vakmensen die je precies voordoen hoe je zo’n onderneming aanpakt. Alleen begint daar het gedoe.

Veel gitaardokters vinden het gebruikte hout belangrijk voor de klank van het instrument. Dat hout noemen ze tone wood. Ook de hals is blijkbaar uitermate kritisch; een blanke hals van maple klinkt volgens de geleerden anders dan een donkere hals van rosewood en zo hebben de gitaarkrantjes het er bij mij ook altijd ingeMusicMakerd. Je las over Eddie van Halen’s gitaar die van korinahout was om de ‘brown sound’ te produceren, of Allan Holdsworth’s voorliefde voor lindehout voor een zangerig geluid, en een Les Paul klinkt als een Les Paul omdat de achterkant van mahonie en de voorkant van maple is gemaakt, dat weet iedereen.

Een goede Squier of Epiphone klinkt met dezelfde elementen en snaren hetzelfde als een custom shop Fender of Gibson.

Moraal van het verhaal: als je een mooie, dure gitaar wilt kopen van exotisch hout, doe dat dan vooral. Maar laat je niet wijsmaken dat zo’n ding goed klinkt vanwege dat hout of vanwege de speciale lak die erop zit. Een goede Squier of Epiphone klinkt met dezelfde elementen en snaren hetzelfde als een custom shop Fender of Gibson.

Resonantiefrequentie

Een snaar heeft een resonantiefrequentie die afhangt van de massa van de snaar en de spanning die er op staat. De resonantie van een instrumentsnaar is heel sterk geconcentreerd in een heel smal frequentiegebied. Vandaar dat zo’n snaar een heel bepaalde toon weergeeft. Dat noemt men in de natuurkunde een resonantie met een hoge Q-factor. Het hout en de hals van een gitaar hebben ook zo’n resonantiefrequentie en een Q-factor. ALS een gitaar dus zou bijdragen aan het trillen van de snaren zou hij dat op maar één vrij discrete frequentie doen. Bij hollow bodies en akoestische gitaren is het allemaal een ander verhaal.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Vacature: Stage webredactie en marketing Behind the Corner

$
0
0

Vacature

Stage webredactie en marketing Behind the Corner

Behind the Corner zoekt enthousiaste stagiair(e).

Jij:

        • bent een online baas,
        • schrijft foutloos en hebt ervaring met nieuwsbrieven, persberichten, webteksten.
        • hebt kennis van WordPress, Mailchimp en Google Drive en  Google Analytics
        • hebt opleidingsniveau: HBO; WO

Herken jij jezelf hierin?

Dan staan op dinsdag of vrijdag van 10:00 – 16:00 koffie en stroopwafels klaar.

Werkzaamheden

Je ondersteunt onder meer bij:

    • Bijhouden social media accounts
    • Ondersteuning bij de digitale nieuwsbrieven
    • Website en social media statistieken monitoren en analyseren
    • Ondersteuning bij het inzetten van marketingcampagnes

Wanneer en waar?

Dinsdag of vrijdag van 10:00 – 16:00 (locatie in overleg) of online vanuit huis.

Startdatum: gisteren.

Wat bieden we?

Een meewerkstage van minimaal 3 maanden waarbij je in aanraking komt met alle aspecten van de webredactie en marketing van hét Achterhoekse popplatform Behind the Corner. Vergoeding in overleg.

Enthousiast?

Stuur een mail met CV en brief waarin je duidelijk maakt waarom jij de aangewezen persoon bent voor deze stageplek. Voeg daarnaast een interessant stukje/klein artikel voor de website en/of social media toe dat jij hebt geschreven. Bij vragen kun je per e-mail contact opnemen met Meindert Bussink via meindert@behindthecorner.nl.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, muziekwinkels, oefenruimtes, muziekscholen etc. 

Achterhoek – Bandjes Kieken in de Achterhoek

$
0
0

Door

Meindert Bussink



Bandjes Kieken in de Achterhoek

Oprichter Paul Heutinck: “Blijf niet op die bank zitten. Het gebeurt gewoon bij je in de buurt”.

Het is begin 2013 en voor zijn vijftigste verjaardag, juli 2014, wil Paul Heutinck: “Geen lullig feestje in een zaaltje, maar een feest waar ik zelf graag naar toe zou gaan”. Hij is dan al een paar keer naar de Zwarte Cross geweest en dat leek hem wel wat: een mini-Zwarte Cross Rock Festival, met alles erop en eraan. “Op de boerderij waar ik geboren ben en met natuurlijk alleen Achterhoekse bands”, droomt Heutinck.

Op 1 april 2013 is Heutinck bij Normaal in het Juliana Gebouw in Winterswijk-Woold en spreekt daar met Marion van Wijk (Pebbles) van Rockcafé Taste: “Ik heb toen afgesproken dat Marion’s band Pebbles and the Bambamsj de backline [drumstel, zanginstallatie en versterkers, red.] zou leveren en zelf ook komen optreden. Vanaf toen ging ik regelmatig naar Taste om bandjes te kijken.” Hij ziet onder andere Runaway Crows (toen nog zonder Mart Hillen) op een zogenaamde KUDO-avond (Kom Uut De Oefenruimte) en hij vond het geweldig: “Zo kwam ik op die zoektocht naar bandjes ook Paul van Druten tegen bij Live at the Brons in Zutphen, die toen nog met zijn telefoon bands opnam. We raakten aan de praat en ik vroeg hem op Facebook of hij geen lijst had waar welke band speelt. Helaas niet, dus toen ben ik op 24 januari 2014 zelf begonnen met een lijstje op mijn Facebook-pagina. Na een paar weken dacht ik, mijn vrienden en familie interesseert dit niet zo veel, maar er zijn vast veel meer mensen zoals ik die zo’n bandjes-agenda willen raadplegen. Toen heb ik op 22 maart 2014 ’s ochtends in de trein op mijn mobiel de Facebook pagina ‘Bandjes kieken’ aangemaakt. Ik weet niet meer hoe ik op de naam kwam, hij was er gewoon ineens. De dag erna op 23 maart hadden we 100 likes.”

Behind the Corner en Bandjes Kieken maken samen dé Achterhoekse bandagenda

Vanaf maart 2017 werken Behind the Corner en Bandjes Kieken samen aan dé bandagenda van de Achterhoek. Op www.behindthecorner.nl/bandjeskieken staan optredens bij Achterhoekse podia in een handig overzicht dat dagelijks automatisch wordt ververst. Ook kun je kiezen of je het overzicht per dag, week, maand of als lijst wilt bekijken en zijn alle events eenvoudig is te exporteren naar je eigen digitale agenda (Mac of Android). Door deze samenwerking ontstaat tevens een rijke bezoekerservaring op de zogeheten plaatspagina’s waar artikelen van Behind the Corner Popmagazine en optredens uit de Bandjes Kieken agenda naast elkaar worden gepresenteerd zoals bijvoorbeeld bij www.behindthecorner.nl/Aalten.

“Ik vind het heel leuk om te zien hoever een beginnend bandje dat je een paar jaar geleden hebt gezien, uiteindelijk is gekomen”

Wanneer ik Heutinck vraag wat nu eigenlijk zo leuk is aan bandjes kijken, hoeft hij niet lang te denken en somt hij soepel en staccato een lijstje op: “Eruit zijn, in een andere wereld, dichtbij de band, niet zo massaal als bij festivals en concerten, contact met bandleden, lokale mensen, nieuwe mensen ontmoeten”. Heutinck kan genieten van coverbands die de muziek spelen uit zijn jeugd en soms zitten er ook pareltjes tussen: “Ik vind het heel leuk om te zien hoever een beginnend bandje dat je een paar jaar geleden hebt gezien, uiteindelijk is gekomen”.
Het succes van Bandjes Kieken is volgens Heutinck te verklaren door de eenvoud van de lijst, die wel zo volledig mogelijk poogt te zijn: “Geen onzin, maar relevante berichten posten op Facebook. Wel met een dosis humor. Door dichtbij de doelgroep te blijven, bereik je mensen die het net als ik leuk vinden om een bandje te bekijken in een café. Ik werk op een reclamebureau, ben creatief, beschik over een flinke dosis humor, kom uit de Achterhoek en houd van (bluesrock)bandjes. Dat alles maakt dat Bandjes Kieken heel dichtbij me ligt. Ik ben mijn eigen doelgroep”,analyseert Heutinck. “Michael Katon in café De Stier in Eibergen was bijvoorbeeld geweldig, maar ook Side-Walk Sally of Red Devils. Dat spreekt mij op dit moment het meest aan.”

Bij Behind the Corner roep ik regelmatig dat ik me laat inspireren door initiatieven als De Correspondent en het Amsterdamse Subbacultcha, maar heeft Heutinck vergelijkbare initiatieven waardoor hij zich laat inspireren voor Bandjes Kieken? “Tsja, inspireren”, peinst hij. “Ik kijk wel rond en doe ideeën op, maar soms laat je je meer opjagen. Naderhand blijkt meestal dat je je niet veel van anderen aan moet trekken en gewoon je eigen plan moet trekken. Het moet voor jezelf wel leuk blijven.”

Wat ook leuk is en je noemde hem net al, dat er twee Pauls zijn met een liefde voor Achterhoekse bands. Met een grote glimlach: “Omdat Paul van Druten regelmatig prominent met het Bandjes Kieken-shirt rondloopt en we inderdaad allebei Paul heten en een bril dragen, worden we vaak verwisseld. In real life èn op Facebook.” Veel Achterhoekse bands en organisaties zijn inmiddels wel met Bandjes Kieken bekend, maar wat wil Heuntick in de komende jaren nog bereiken? “Nu wordt het tijd om het grote publiek te bereiken. Bijvoorbeeld aanschuiven bij TV Gelderland of misschien wel bij DWDD. Matthijs is per slot van rekening ambassadeur van stichting Pak An [die de aanvragen van Bandjes Kieken en Behind the Corner hebben gehonoreerd en aangeven de projecten te zullen steunen met advies en promotie, red.]. Een Bandjes Kieken-festival is ook meermalen ter sprake gekomen, maar we zullen zien. Eerst gaan we samen met Behind the Corner de complete Achterhoekse agenda van een simpel tekstdocument omzetten naar een database met events. Daarnaast ga ik meer lokale redacteuren voor Twente zoeken, zodat die tak zelfstandig kan functioneren”.

Heel herkenbaar, maar op een gegeven moment werd het voor Heutinck wel erg veel werk: “Facebook veranderde het één en ander, waardoor het zoeksysteem niet meer werkte. Ik dacht erover om gewoon maar te stoppen, maar toen dacht ik aan al die business-verhalen. Als je wat wilt bereiken moet je doorzetten, niet opgeven en blijven zoeken naar oplossingen met passie en gedrevenheid. Ik ben doorgegaan, heb de methode aangepast en nieuwe redacteuren gevonden. Ook de positieve reacties, de berichten en het groeiend aantal likes op Facebook gaven me elke keer weer een kick. Maar het hoeft niet ten koste van alles, het hoeft niet perfect te zijn. Uiteindelijk gaat het erom dat meer mensen bekend worden met het plezier dat je kunt beleven in het café in de buurt waar een bandje speelt. Blijf niet op die bank zitten. Het gebeurt gewoon bij je in de buurt.”

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Arnhem – Tweede editie Donnerwetterday

$
0
0

Door

Taggi Eenstroom



Arnhem – Tweede editie Donnerwetterday

Muzikale gebeurtenissen uit de Achterhoek


Foto: AriFocus.

Op zaterdag 11 maart 2017 staat de tweede editie van Donnerwetterday gepland. Tijdens Donnerwetterday vorig jaar voegt de organisatie meerdere disciplines zoals kunst, theater en muziek samen tot een avondvullend programma dat doorloopt tot diep in de nacht. De bezoekers worden van 19:00 uur tot 05:00 uur ‘s ochtends getrakteerd op een programma waar theater en muziek worden gecombineerd met schilderijen en kunstwerken in de grote zaal van Luxor Live in Arnhem. Ook dit jaar kan de bezoeker van Donnerwetterday zich opmaken voor een zeer gevarieerd programma. Behind the Corner spreekt met frontman/zanger/gitarist Rocco Ostermann en zanger/gitarist Wout Kemkens over de plannen voor de tweede editie van Donnerwetterday.  

Het idee voor Donnerwetterday ontstaat na het realiseren van het wereldrecord ‘meeste optredens binnen 24 uur’. Om deze recordpoging tot een succes te maken verzorgt de band, vergezeld van een bus vol fans, binnen 24 uur meer optredens op verschillende locaties dan welke band ook ter wereld, beginnend bij Oerkroeg Schiller in Aalten en eindigend in de Radio 3-studio bij GIEL. Wout Kemkens: “De recordpoging was zo leuk dat het idee ontstaat voor een groots aangepakte releaseparty voor onze nieuwe plaat, dus hebben we een plan gemaakt en uitgewerkt.’ Ostermann: “Ik vond het allemaal nogal wat in het begin. Maar ik merk dat het idee enorm wordt gewaardeerd. Het is natuurlijk veel meer dan alleen een plaatrelease. Tijdens Donnerwetterday is er naast muziek ook theater en kunst te bewonderen. We willen al die disciplines samenvoegen.”

We moeten vooral vernieuwend blijven, maar met deze band is dat geen probleem, elke mafkees in de band heeft wel ideeën.

Vorig jaar bracht Donnerwetter tijdens Donnerwetterday het tweede album ‘Pavlov Beauty Saloon’ uit. Het is echter niet zo dat de band altijd een nieuw album uitbrengt tijdens dit evenement. “We zijn bezig met een meerjarenplan. Hopelijk komt in het najaar ons derde album uit. We moeten vooral vernieuwend blijven, maar met deze band is dat geen probleem, elke mafkees in de band heeft wel ideeën”, zegt Ostermann. “We willen elk jaar iets doen met gastartiesten, dit jaar zijn dat Vedran Mircetic en Torre Florim van De Staat.” licht Wout toe. “In januari is de re-release geweest van ons eerste album aangevuld met vier nieuwe nummers. Dit willen we ook onder de aandacht brengen. En we zijn op de achtergrond bezig met een nummer dat met een beetje geluk op Donnerwetterday als download wordt uitgebracht. Dat nummer verschijnt uiteindelijk ook op de nieuwe plaat”, zegt Ostermann.

Eén van de acts tijdens de komende editie van Donnerwetterday is Bot. “Bot is muziektheater dat gebruik maakt van zelfgemaakte apparaten en instrumenten, wat een maf spektakel oplevert”, aldus Ostermann. “Het blijkt dat dit theatergezelschap meer in Arnhem wil gaan doen. Donnerwetterday is hiertoe een goede aanleiding

En er is in de programmering één uitzondering gemaakt op de voorwaarde dat bands affiniteit met Arnhem moeten hebben. We kwamen tijdens Noorderslag in contact met de Groningse band J.C. Thomaz & The Missing Slippers. We hebben ons kapot gelachen, ze braken de hele tent af. De band speelt midden in het publiek. In Groningen eindigde de drummer met zijn hoofd dwars door het drumstel heen. Er zijn verder bands die op Noorderslag hebben gestaan en schrijvers. In de bovenzaal wordt een jukejoint gemaakt, een soort kippengaas podium. De sfeer is hier weer totaal anders dan in de grote zaal.”

Kemkens: “We stellen ons ook veel voor van de landelijke onderbuikgevoelverkiezingen.We bevinden ons tijdens Donnerwetterday een week voor de landelijke verkiezingen. We willen een leuke draai geven aan de bewering dat veel mensen op basis van hun onderbuikgevoel stemmen. Iedereen kan dus op Donnerwetterday met zijn onderbuikgevoel stemmen. Je moet wel eerst blazen en als je minder dan één promille alcohol in je bloed hebt mag je niet stemmen, of je moet het heel snel doen. De achterliggende gedachte is dat je bij de echte verkiezingen met je nuchtere verstand moet stemmen.”


Wil je meer weten over Donnerwetterday, kijk op  https://www.facebook.com/donnerwetterband/
Kaarten kosten 10 euro in de voorverkoop en zijn te verkrijgen via https://www.luxorlive.nl/agenda/donnerwetter-day-2017/

Mocht je op de dag zelf beslissen te gaan, dan zijn kaarten ook aan de deur te verkrijgen voor 15 euro.  

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Doesburg- De muzikale ambitie van Stadsbierhuys de Waag

$
0
0

Taggi Eenstroom



Doesburg – De muzikale ambitie van Stadsbierhuys de Waag

Fotograaf: waagdoesburg.nl / Taggi Eenstroom

In Hanzestad Doesburg vind je Nederlands oudste horecagelegenheid Stadsbierhuys de Waag. Het is een opvallend pand met een trapgevel en rood-witte luiken. Tegenwoordig dient het als Grand café met onder andere een gewelvenkelder, café en bovenzaal. Roy Kappert is jarenlang bedrijfsleider geweest in de Waag bij de vorige eigenaar. Roy besloot het roer om te gooien en startte chocolaterie Alberdeco in de Kerkstraat in Doesburg. Enkele jaren later, toen de Waag te koop stond, besloot hij zijn droom te volgen. Inmiddels is chocolaterie Alberdeco verkocht en is Roy de eigenaar van Stadsbierhuys de Waag. Behind the Corner ging met hem in gesprek over de Waag en de ambities op muzikaal gebied.

De Waag kent een rijke geschiedenis en stamt uit het jaar 1478. Vroeger werd er veel gehandeld en goederen werden over het water vervoerd. Helaas waren er ook veel roverijen. Mensen die hun goederen vervoerden wilde daarom meer zekerheid. Hierdoor is het Hanzeverbond ontstaan. Dit verbond is gesloten tussen alle steden die langs de IJssel liggen vanuit Duitsland tot het IJsselmeer, Doesburg is daar één stad van. Er werden gebouwen geplaatst waar deze goederen gewogen konden worden en dat heette een Waag. “Het was eigenlijk een soort belastingkantoor, de goederen werden gewogen en daar werd een percentage belasting van afgedragen aan de gemeente. ” vertelt Roy Kappert.

In de Waag vind je geen bandjes die bij collega bedrijven of in de directe omgeving ook spelen.

Deze grote zaal is tevens de plek waar de Waag muzikale avonden organiseert, zoals bijvoorbeeld de dag van de Achterhoekse popmuziek. Tijdens de dag van de Achterhoekse popmuziek in 2016 speelde Captain Albatross en Kashmir in deze zaal. “ De Waag wil graag leuke avonden organiseren op dagen dat de bovenzaal niet bezet is. We willen kijken hoe mensen die muziek vinden. Het zou leuk zijn om daar een vaste schare mensen mee aan te spreken.” Roy geeft aan zich ook aangemeld te hebben bij “bandjes kieken” om zo wat meer muziek uit de Achterhoek te ontdekken. Er komen daarnaast al veel verzoeken binnen van bandjes “Je krijgt als kroeg zoveel verzoeken binnen. Het is als muzikant dus ook best lastig om er tussen te komen. We hebben een beetje een vast programma. De bandjes die aanslaan, die mogen blijven. Een enkele keer wordt daar één aan toegevoegd.” In de Waag vind je geen bandjes die bij collega bedrijven of in de directe omgeving ook spelen. “Ik ben op zoek naar iets wat onderscheidend is voor onze gelegenheid; dat is soms ook een nadeel. Er zijn muzikanten die bekend worden in de omgeving en op diverse plekken spelen. Als ze dan vragen wanneer ze weer in de Waag mogen spelen, moet ik ze dus helaas afwijzen.”

 

De Waag heeft sinds kort een professionele PA aangeschaft. Er zijn versterkers, microfoons en een digitale mixer aanwezig. Zo kan vanuit de zaal het geluid ingeregeld worden. Niet alle bandjes beschikken over een eigen PA. Deze worden dan bijvoorbeeld geleend van andere muzikanten. “Het geluid komt er dan niet altijd best uit. De bandjes zijn hartstikke goed. Maar als het geluid niet goed afgemixt is of er staan verkeerde speakers, dan komt het geluid niet tot zijn recht. De Waag staat voor kwaliteit in alles, dus moet de muziek ook goed verzorgd zijn.” aldus Roy.

Naast alle activiteiten in de Waag organiseert Roy in samenwerking met enkele anderen 1 a 2 keer per jaar een social danceclub in de Martinikerk in Doesburg. “Dit is een muziekgebeuren waar een dj en een gastartiest komt optreden. Er wordt een LED dansvloer van 120 vierkante meter neergelegd. De kerk wordt omgebouwd tot een discotheek.” Op dit event komen ongeveer 600 personen af. Het is vaak al binnen 1,5 dag uitverkocht!

Wil je een keer spelen op een woensdag in de Waag? Stuur een mail naar:info@waagdoesburg.nl  Voor meer informatie over de Stadsbierhuys de Waag kijk op: www.waagdoesburg.nl.


Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Groenlo – KUDO-avonden bij Rockcafé Taste: Kom Uit Die Oefenruimte!

$
0
0

Door

Bert Stoltenborg




Groenlo

KUDO-avonden bij Rockcafé Taste: Kom Uit Die Oefenruimte!

Rockcafé Taste in Groenlo biedt muzikanten vier keer per jaar een KUDO-podium. KUDO staat voor:  Kom-Uit-De-Oefenruimte. De KUDO-avonden zijn bedoeld voor bands die wel eens buiten de oefenruimte willen spelen, een try-out willen doen, zichzelf graag willen presenteren, podiumervaring op willen doen of gewoon graag willen spelen. Eens per jaar staat KUDO in het teken van metalmuziek; dan spelen alleen maar metalbands. Taste heeft in het kader van KUDO de handen ineen geslagen met het Beltrumse festival Pigpop. Uit de bands die dit seizoen meedoen aan de KUDO-avonden wordt er één geselecteerd die Pigpop 2017 op 20 mei mag openen. Daarom is op iedere KUDO-avond een afvaardiging van Pigpop aanwezig. Ook het publiek kan een stem uitbrengen op de favoriete band. Er zijn in totaal 4 KUDO-avonden met 13 bands waaruit Pigpop in overleg met Taste en na het tellen van de publieksstemmen een keus maakt. Ook worden onder de stemmers twee keer twee vrijkaarten voor Pigpop verloot.

Marion en Roland van Wijk, de uitbaters van Taste, vertellen over het ontstaan van het KUDO-concept.

“Toen we met Taste begonnen merkten we dat er grote behoefte bestaat aan podia waar bands voor publiek kunnen spelen. Daarom besloten we om vier keer per jaar een podium aan dit soort bands te bieden, onder de noemer Kom-Uit-De-Oefenruimte. Bands kunnen zich inschrijven voor de KUDO-avond en om negen uur ‘s avonds is de aftrap. Er wordt geen speelschema bekend gemaakt, we willen voorkomen dat publiek alleen voor het eigen bandje komt. Het is namelijk juist de bedoeling dat alle spelende bands ondervinden hoe het is om in een zaal vol publiek te spelen.

“Toen we met Taste begonnen merkten we dat er grote behoefte bestaat aan podia waar bands voor publiek kunnen spelen. Daarom besloten we om vier keer per jaar een podium aan dit soort bands te bieden, onder de noemer Kom-Uit-De-Oefenruimte.”

Onder de bands die via een KUDO-avond zijn begonnen vind je namen als Sour Mash, The Law, The Very Very Nervous, dus bandjes die je later veel in het circuit tegenkomt. Het publiek is ook prettig divers met mensen uit Groningen, Boxtel, Roosendaal, je verzint het niet.

KUDO is succesvol; zelfs 2018 is al volgeboekt, dat zegt toch wel wat. We hebben een samenwerking met de organisatie van Pigpop in Beltrum; onze KUDO-bands maken een kans om het Pigpop-festival te openen. Daar zijn we wel trots op, wij vinden Pigpop toch één van de leukste festivals in de Achterhoek. De medewerkers lopen aan het eind van de avond gewoon met schalen bitterballen voor het publiek rond!

We willen het KUDO-concept graag onderbrengen in een stichting en het wat uitbreiden, bijvoorbeeld met meer locaties in de Achterhoek en dan een afsluitende avond in de DRU in Ulft. We gaan het daarover eens met mensen zoals Meindert Bussink van Behind the Corner hebben. Het concept lijkt het zeker waard!”  
Voor informatie zie de website van rockcafé Taste

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Dinxperlo – Behind the Release: Evert Zeevalkink – Evert Z

$
0
0

Door

Meindert Bussink




Behind the Release:
Evert Zeevalkink – Evert Z

Solodebuut gitarist en producer uit Dinxperlo

Foto’s Pim Geerts.

Gitarist en producer Evert Zeevalkink groeide op Dinxperlo en was op de middelbare school mijn soulmate. Bij gebrek aan muziekles in de bovenbouw, zaten we in de tussenuren dankbaar met de goedkope akoestische gitaren uit het muzieklokaal van Meerdink nieuwe gitaarriffs en close harmony zanglijnen van onze band Out of Order te repeteren. Aan deze “progressieve allroundrock-formatie” – echt, zo was onze beschrijving – Out of Order koester ik mooie herinneringen zoals bij Dinxpop, ‘i Varca in Lintelo, De Boemel in Winterswijk, Bruggink in De Heurne, Schiller in Aalten, het paasvuur in IJzerlo en Huntenpop in Varsselder, maar ook aan de avonturen daarbuiten zoals in de 3FM studio of het Hard Rock Café in Amsterdam.


“Met deze EP wilde ik totaal m’n eigen gang gaan zonder na te denken over wie het zou gaan horen, waar ik het kwijt zou kunnen, welke kant het op zou moeten, enzovoort. Ik ben gewoon in m’n studio gaan zitten en gaan spelen.


Tegenwoordig woont hij al jaren in Utrecht. Momenteel deelt hij de planken met Tim Akkerman en Ed Struijlaart en staat hij bekend om zijn smaakvolle gebruik van gitaareffecten, loops en zijn melodische spel. Hij werkte ook al onder andere met Ilse DeLange, JB Meijers, Dotan, The New Shining, Edsilia Rombley, Karin Bloemen, Joke Bruijs en een hele batterij artiesten van The Voice zoals Charly Luske, Pearl Josefzoon, Wouter Vink, Chris Hordijk, Tessa Belifante en speelde in diverse bekende musicals zoals Dirty Dancing, Mamma Mia, Petticoat en Soldaat van Oranje de Musical. Na al die jaren en tussen alle drukte door, vond Evert ook nog tijd om een soloplaat te maken.

Wat ik tof vind aan de Jaguar is dat het geluid niet gelijk doet denken aan allerlei klassieke solosounds. Op Strat of een Les Paul heb je dat toch wat sneller. Veel van de spacy partijtjes op de achtergrond zijn ook op deze gitaar gespeeld, dat is waar de Jaguar echt in uitblinkt.


De gitaar die Evert in de studio het meest gebruik is zijn Fender Johnny Marr Jaguar. “Op de EP is die prominent te horen tijdens de thema’s van The Grand Gesture, Chronicle en After All Is Said And Done. Het is een gitaar waar je behoorlijk op moet werken om er een beetje een goede leadtone uit te krijgen, maar die strijd is een deel van de charme van het instrument, wat mij betreft. Wat ik tof vind aan de Jaguar is dat het geluid niet gelijk doet denken aan allerlei klassieke solosounds. Op Strat of een Les Paul heb je dat toch wat sneller. Veel van de spacy partijtjes op de achtergrond zijn ook op deze gitaar gespeeld, dat is waar de Jaguar echt in uitblinkt. Vrijwel alle gitaarpartijen op het nummer The Deep End zijn gespeeld op een relatief nieuwe aanwinst, de Squier Baritone Jazzmaster. Voor de solo van Market at the Rubicon heb ik mijn olijfgroene Gibson Les Paul gebruikt en de solo van the Grand Gesture is gespeeld op mijn Haar Guitars Tele. Ook heb ik op een aantal momenten de Rickenbacker 360/12 gebruikt die ik te leen had van Tim Akkerman. Het mooie is dat een nieuw instrument vaak gelijk tot inspiratie leidt. Een van de eerste dingen die ik op de Rickenbacker 12-string speelde was het intro van The Grand Gesture. Het was echt het geluid van dat instrument dat die track in gang heeft gezet. Het thema van Market at the Rubicon is ook op de Rickenbacker gespeeld.

De rest van de gitaarketen bestond uit mijn uitgebreide pedalenbord – waarop de Strymon El Capistan en Big Sky mijn belangrijkste tools zijn – en twee virtuele Chandler amps die op mijn UAD Apollo 8 geluidskaart draaien. Veel van de toetsenpartijen zijn software instrumenten. Ik heb U-He’s Diva veel gebruikt en een Roland Juno-60 simulatie in Reaktor naast mijn hardware Roland JU-06. Ook staat op bijna alles wat ik maak wel de Arturia’s Prophet V synth. Verder ben ik een fan van Native Instruments Una Corda, wat een piano geluid oplevert dat ook wat weg heeft van een Rhodes. In Jack’s studio hebben we gebruik gemaakt van zijn Prophet 6 en een echte Roland Juno-60.”

Als Evert terugkijkt naar de opnames van de EP herinnert hij zich vooral eindeloze dagen in zijn studio: “Eindeloos pielen met synths en gitaren en erg weinig interactie met de buitenwereld. Dit project was wat dat betreft een solo-project in een pure vorm. De enigen die voortdurend op de hoogte waren van de laatste ontwikkelingen waren mijn dochtertjes van twee en vier omdat ik tijdens het koken of het ontbijt vaak even naar de laatste versies van de songs luisterde op een klein bluetooth-speakertje. Toen Roos de melodie van Chronicle begon mee te neuriën wist ik dat op de goede weg zat”, glimlacht hij zichtbaar trots.

Ik wilde een hele persoonlijk plaat maken die alleen rekening houdt met mijn muzieksmaak en niet met die van een ander. Dat is denk ik goed gelukt. Het is als je iets aan het creëren bent soms lastig om je niet steeds af te vragen wat een ander ervan zou vinden, terwijl dat iets is waar je helemaal niets aan hebt. Door in de afgelopen jaren veel muziek te creëren en naar buiten te brengen ben ik beter geworden in het afmaken van projecten. Iedereen die het wel eens heeft geprobeerd weet dat het beginnen aan een solo project heel makkelijk is, maar het daadwerkelijk afmaken en uitbrengen van iets is veel lastiger. Anders dan in een band of sessie-situatie is er niemand die ongeduldig wordt als het te lang duurt en er is niemand om je een schop onder je kont te geven als je je verliest in details die de vooruitgang vertragen.”

[avia_codeblock_placeholder uid="0"]

Dossier Behind the Release

Lees en beluister hieronder meer releases van Achterhoekse muzikanten.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.


Groenlo –‘Mirage’ derde cd Mister & Mississippi

$
0
0

Door

Henri Walterbos



Groenlo – ‘Mirage’ derde cd Mister & Mississippi

“Onze meest geschikte festivalplaat, vinden we”

“Overdag lekker met nieuwe nummers bezig zijn en ’s avonds met vrienden een biertje drinken.  Ik kan hier heerlijk werken.” Tom Broshuis, juli 2016, in de woonkamer van zijn ouderlijk huis in Groenlo. De gitarist werkt er aan nieuwe nummers voor Mister & Mississippi. “De meeste liedjes heb ik met een zessnarige bas geschreven. Op cd, plaat en live bespeel ik dan ook die bas, afgewisseld met gitaar.” Ruim een half jaar later laat hij in dezelfde woonkamer horen wat het eindresultaat is van zijn probeersels. Voor hem ligt de cd ‘Mirage’ die 7 april verschijnt, de derde cd van de op de Herman Brood Academy in Utrecht ontstane band, die in 2013 met haar debuutsingle ‘Northern sky’ direct wordt gebombardeerd tot Serious Talent bij 3FM. Twee albums, twee 3FM-Awards en een Edison verder, naast toeren door Texas (USA), Zwitserland, Oostenrijk, Hongarije en Duitsland, besluit de band nieuwe wegen in te slaan. “We hebben in goed overleg met onze vorige producer Reyn Ouwehand besloten de nieuwe plaat op te nemen met Simon Akkermans, die ook de laatste cd’s deed van Jungle by Night en Bombay. Dat vinden we alle vier te gek.” ‘Mirage’ klinkt dan ook beduidend anders dan het vertrouwde folkgekabbel, maar is toch overduidelijk Mister and Mississippi, door het onmiskenbare stemgeluid van zangeres Maxime Barlag. “Het is iets meer elektronica en het is iets agressiever gemixt dan we gewend waren.” De cd is opgenomen in de bekende studio Kytopia van Kyteman (Colin Benders van Kyteman Orchestra,HW).


“We wilden gewoon een goeie cd maken. Niet enkel nummers met een mooie hit daartussen en dat de rest kut is.”

Live

De vier vrienden verheugen zich om de plaat live te laten horen. “De nummers komen live goed uit de verf. Het is onze meeste geschikte festivalplaat, vinden we. We doen veel clubs aan maar de nummers zijn ook zeer geschikt voor festivals. De eerste festivals zijn al geboekt.” Afgelopen weekend betekende de live-vuurdoop van de ‘nieuwe’ Mister and Mississippi in Duitsland. Tom kijkt er zeer tevreden op terug. “Het is altijd tof om in Duitsland te spelen, het publiek komt daar echt voor de muziek en niet om hun week te bespreken met een biertje. We deden twee voorprogramma’s van de Amerikaanse band Warpaint, in Frankfurt en München. Elke avond stond er zo’n 1000 man in de zaal. Het was voor het eerst dat we ons nieuwe werk voor zo’n groot publiek speelden en het voelde echt als een verademing. Ons vroegere werk is soms best fragiel. Vooral op een groot podium voelt het soms wat ongemakkelijk. Ook de reacties uit het publiek zijn wat uitbundiger dan wat we normaal gewend zijn, zo was het voor het eerst dat ik mensen zag dansen tijdens een show van ons.”

Mister & Mississippi is op 5 mei bij Bevrijdingspop Achterhoek in Zutphen te zien.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Aalten – Gerhard Kemper, gitaren bouwen als therapie.

$
0
0

Door

Bert Stoltenborg




Dossiers Bouwers:

Aalten – Gerhard Kemper, gitaren bouwen als therapie.


Ik interviewde gitaarbouwer Gerhard Kemper een jaar of elf, twaalf geleden al eens voor het boek ‘Popmuziek in Aalten, een greep uit vijftig jaar pophistorie’ van het Poparchief Achterhoek-Liemers. Kemper heeft blijkens dat interview uitgesproken ideeën betreffende gitaarbouw, hij legt een houtverzameling aan en verzamelt gitaren en versterkers. Wat mij betreft tijd om eens te vragen hoe hij zoveel jaren later tegen de zaken aankijkt.
Werktuigbouwkundige Gerhard Kemper begint puur uit geldgebrek met het verbouwen van een gitaar. Een echte Gibson Les Paul ligt ver buiten het financiële bereik van de student/gitarist, dus past hij een goedkope imitatie aan zijn wensen aan. Dat smaakt naar meer en hij  leest zich in, zoekt professionele bouwers op om van hen te leren, legt een houtverzameling aan en probeert om via de gitaarbouw het hoofd boven water te houden. Dat blijkt moeilijker dan verwacht, dus hij verandert zijn insteek en gaat gitaren repareren en bouwen als hobby. In het interview geeft Gerhard al aan dat het bouwen van akoestische instrumenten de echte uitdaging vormt; je moet volgens hem een hele serie gitaren hebben gebouwd om echt te begrijpen hoe het allemaal werkt. Is hij wat dat betreft intussen veel wijzer geworden?


“Je leert bijvoorbeeld dat een gitaar een maand of drie na het afbouwen pas zijn uiteindelijke geluid krijgt. Dan is de constructie gestabiliseerd.”


“Ik denk dat ik nu een heel stuk verder ben. Ik heb in de tussenliggende jaren ieder jaar een paar akoestische gitaren gemaakt. Dat doe ik in de koude maanden. We hebben in Nederland geen ideaal klimaat voor het bouwen van muziekinstrumenten. Je werkt met hout en dat is gevoelig voor vochtpercentages en temperatuur. Bij een akoestisch instrument probeer je al het hout dat voor de klank van het instrument belangrijk is zo licht en dun mogelijk te houden. Een klankkast moet kunnen vibreren en hoe dunner het materiaal, hoe beter dat gaat. Zelfs de afwerking, dus welke lak hoe dik op het hout zit, beïnvloedt de klank van het instrument. En toch komen op dat materiaal grote krachten te staan door de snaarspanning. Als je een gitaar verlijmt terwijl de luchtvochtigheid en temperatuur niet kloppen, kun je verwachten dat de boel stuk gaat. Ik heb uiteraard geen klimaatruimte en dus ligt de tijd om te werken aan een nieuwe gitaar in de winter.

Ik kom er steeds meer achter wat de invloed is van de combinaties van houtsoorten, de constructie van de zangbalkjes (de balkjes die in de kast van de gitaar onder het blad worden gelijmd om de structurele stevigheid te waarborgen – BS), de vormen van het instrument, de afwerking, noem het maar op. Daar lig ik ‘s nachts over na te denken. Je leert bijvoorbeeld dat een gitaar een maand of drie na het afbouwen pas zijn uiteindelijke geluid krijgt. Dan is de constructie gestabiliseerd.”

“Gitaren bouwen is een hobby voor me. Alles gebeurt dan ook met de hand, ik gebruik geen computergestuurde machines die dingen 20 keer sneller kunnen dan een mens. Ik ben gewoon helemaal gek op hout. Kijk dit (Gerhard laat een beeldhouwwerk zien van een hand). Het is m’n eigen hand. Ik had een stuk mooi hout over en ik dacht: ‘eens zien of ik m’n hand kan namaken’. Ik repareer dingen voor vrienden. Vaak gaat daar aardig wat tijd inzitten. Als je een hals van nieuwe fretten moet voorzien (fretten zijn de metalen stripjes op de gitaarhals – BS) ben je drie dagen verder. De hals moet acclimatiseren, anders blijft het nieuwe werk niet zitten, je moet die oude fretten er voorzichtig uithalen en dan de nieuwe plaatsen, vlakken en afwerken. Als je daar de hoofdprijs voor vraagt kun je beter een nieuwe hals kopen. De gitaren die ik bouw geef ik bij wijze van spreken cadeau aan een goede gitarist die er helemaal weg van is. De belastingdienst hoeft echt niet te komen kijken hoeveel geld ik hier aan verdien. Ik verdiep me in hoe je een inleg kunt maken met mooie houtsoorten. Ik heb zelfs schelpen gekocht die ik dan verpulverde om van het parelmoer inleg te maken. Het gaat me om de rust die het geeft om dit te doen en om de verrassing van de klank van het instrument als het klaar is. Zeker als je een akoestische gitaar bouwt ben je je er steeds van bewust hoezeer het allemaal op perfecte details aankomt. Ik draai dan de deur van de schuur op slot en zit uren te kloppen en tikken op zo’n bovenblad om te bepalen hoe dik het moet zijn, waar nog wat weg kan, waar de zangbalkjes moeten komen, het is voor mij helemaal geen werk, het is therapie.”   


“Eén van de leukste dingen die me de laatste jaren is overkomen is dat mijn zoon Barend ook geïnteresseerd raakte in het bouwen van gitaren. Ik speel wel eens met hem. Hij heeft toen hij zestien was deze basgitaar gebouwd (geeft me een basgitaar in handen) en alles zelf gedaan, afwerken, de binding gemaakt, alles. Het is een mooi instrument geworden dat speelt als een tierelier. We hebben het hout uit Groenlo gehaald. Het was een oude doodskist, maar we maken ons geen zorgen over dode tonen.”

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Zutphen – Dezelfde taal

$
0
0

Door

Han Neijenhuis



Zutphen
Dezelfde taal

Column

We ontmoetten elkaar voor het eerst tijdens een repetitie met Sonny Hunt & The Dirty White Boys in Nieuwendijk. Eén keer oefenen en de volgende dag beginnen met een tourtje. Zo ging dat bij Sonny Hunt, meer tijd was er simpelweg niet.

Én Sonny hield ervan om jong gitaartalent mee te nemen. Kon die, bescheiden als hij is, zelf lekker een beetje op de achtergrond blijven en de jonkies laten vlammen. Zo hadden we sinds 2008 Rory de Kievit in de band. En nu, in augustus 2010, kwam Leif de Leeuw erbij als tweede ‘special guest’.

Vijftien was ie. Ik ruim drie keer zo oud. Sonny en bassist Dick Stam nog ouder. Maar spelen kon hij als de beste. Zoveel was na de eerste paar nummers al wel duidelijk. Alsof hij al jaren in de band zat. En alsof hij helemaal niet piepjong was. Vergeleken bij ons dan.

In de pauze van die eerste repetitie kwamen Leif en ik aan de praat. Over muziek. Want daar hebben muzikanten het meestal over. Of ze nou vijftien zijn of bijna vijftig. We kwamen erachter dat we veel gemeen hadden. Blues, rock, seventies. Hij was helemaal gek van Free en hun gitarist Paul Kossoff. Dat was nou ook toevallig. Ik liep met het idee voor een Free-tributeband. Nou, zei hij, als ik nog een gitarist nodig had, dan deed hij graag mee.

Die tribute is er nooit gekomen. Maar een vriendschap was geboren. We spraken dezelfde taal, ondanks ons leeftijdsverschil.
Ik weet niet meer precies waar en hoeveel we gespeeld hebben dat tourtje in augustus/september 2010. Zal wel een keer of acht zijn geweest, zoals meestal. De aftrap op het kleine podium van Culemborg Blues was in ieder geval heel geslaagd, dat weet ik nog wel. Rory en Leif stalen de show, onder meer tijdens Jeff Beck’s Cause We’ve Ended As Lovers. Dat nummer was door Leif ingebracht en sindsdien een topper in de set.

En dan gingen we. Ik achter het stuur, hij verzorgde de muziek.

Tjonge, wat we allemaal niet hebben geluisterd. Blues ja. En veel classic rock. Maar net zo goed oude soul, country en folk. En we genoten van Supertramp, Steely Dan, Eagles en onze gezamenlijke held Joe Walsh.

Maar eigenlijk veel mooier nog was het dat Leif en ik een sterke band kregen. We reisden vaak samen. Ik pikte hem thuis in Amersfoort op en dan gingen we op weg. Ik had de iPod met al mijn muziek zoals altijd op de shuffle staan, maar we waren meestal zijn straat nog niet uit of daar kwam de bekende vraag.
‘Hé Han, is het goed als ik mijn iPod aansluit?’

‘Ja joh, doe maar’, zei ik dan.

En dan gingen we. Ik achter het stuur, hij verzorgde de muziek.

Tjonge, wat we allemaal niet hebben geluisterd. Blues ja. En veel classic rock. Maar net zo goed oude soul, country en folk. En we genoten van Supertramp, Steely Dan, Eagles en onze gezamenlijke held Joe Walsh. Mocht Joe Walsh ooit nog eens naar Nederland komen, wat wij nog altijd zeer hopen, dan gaan wij daar samen heen, hebben we toen besloten. Net zoals we twee jaar geleden samen naar Jeff Beck zijn geweest en hem backstage een hand mochten geven. Ook zo’n held.
Maar we hadden ook gesprekken. Goede zelfs. Over het leven in het algemeen, over het leven als muzikant. Over drank en drugs. Het klinkt een beetje pedant als ik het zo schrijf, maar ik drukte hem op het hart er voorzichtig mee te zijn. Zeker gezien zijn positie als gezicht van de band en veelbelovend gitarist, wat extra spanning met zich mee kan brengen. Geen drugs, kalm aan met drank, adviseerde ik hem. ‘En meisjes, dat zoek je zelf maar uit. Daar bemoei ik me niet mee”, zei ik. En we hadden lol.  

Veel dezelfde taal, ja. Maar na verloop van tijd werd dat toch minder vanzelfsprekend, merkte ik. De taal en de drive van een tiener komen toch niet altijd overeen met die van een veel oudere bandmaat, die ook huisvader is. Andere verantwoordelijkheden heeft.

In het voorjaar van 2011 toerden we weer met Sonny. In een vol schema hadden we maar zo maandag, Tweede Pinksterdag, vrij. “Zeg Han”, vroeg Leif in de pauze van de gig in Deventer, “zullen we maandag dan met mijn band gaan repeteren?” Zijn lach was breed als altijd, zijn blik hoopvol.

En ik wist, hier gaat het mis. Ik keek uit naar een vrije Pinksterdag thuis. Mijn huisgenoten waren benieuwd hoe ik er ook al weer uitzag. Leif had een dag vrij en zin om dan te gaan repeteren. Het grote verschil tussen ons.

Een maand later besloot ik, na een klein jaar, te stoppen. Ik zei Leif dat hij op zoek moest naar een drummer van zijn eigen leeftijd. Ongeveer dan. Hij snapte het en de rest is bluesgeschiedenis.

Of ik ooit spijt heb gehad van die beslissing, werd me naderhand wel eens gevraagd. Nee, nooit. Het was en is helemaal goed zo. Ik heb nadien mooie andere dingen gedaan en ben nu helemaal happy bij The Veldman Brothers. Een band met vier huisvaders, die hun passie, ambitie en drive ook nog steeds niet zijn kwijtgeraakt.

En Leif? Die draait als een tierelier met zijn geweldige band. Toerde het afgelopen jaar veel in het buitenland, speelde op het grote Sziget Festival in Boedapest en niet te vergeten in de DRU in Ulft en op Hootchie Koe in Varsseveld. En dit voorjaar is hij weer te gast op deze mooie Achterhoekse locaties.

We zitten dus allebei op onze plek, Leif en ik. Soms, eigenlijk te weinig, komen we elkaar tegen. Laatst nog bij zijn gig in Deventer en kort daarna bij mijn optreden in Rotterdam ,waar hij als stiefbrother met ons Little Wing speelde.

En binnenkort, als alles goed gaat, tijdens het tourtje van onze vriend Sonny Hunt, die eind maart weer vanuit Nashville overkomt en bij wie het bijna zeven jaar geleden allemaal begon. Hopelijk gaan we jammen, Little Wing, Voodoo Chile, Going Down, natuurlijk Cause We’ve Ended As Lovers. En wie weet wel iets van Free.

Dan spreken we weer dezelfde taal. Die van de muziek. Die kent geen leeftijd.    


Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Borculo – Drummerstok met Daan Boers (1991)

$
0
0

Woont in Borculo

Daan Boers (1991)


Hilltop Howlers, The Valvetronix, iLike, Year of the Diamond Dogs, Billy Benton & the Birddogs.

Door

Mike Visser



Wanneer kwam je voor de allereerste keer in aanraking met drums?

“De eerste keer dat ik in aanraking kwam met drums was bij de jeugddrumband Het Klein Begin in Borculo.” 

Wanneer begon je zelf met drummen, en welke route heb je sindsdien afgelegd wat betreft oefenen, het volgen van lessen etc? Met welke muziek speelde je in je deze tijd bijvoorbeeld het liefst mee?

“Ik ben zo rond mijn zevende begonnen bij Het Klein Begin met snaredrum spelen en liep voornamelijk optochten. Vervolgens ben ik op de muziekschool in Borculo gaan drummen. Hier heb ik een aantal jaar les gehad uit  verschillende boeken waaronder het welbekende Real Time Drums. Door dat boek ontdekte ik dat ik met liedjes kon meespelen. Een setje goedkope speakers werd op standje 11 gezet en spelen maar! Op mijn zestiende ben ik naar Leeuwarden gegaan om drums te gaan studeren op de opleiding Pop en Media.” 

Neem ons eens mee in je band verleden en heden..

“Ik heb in veel verschillende bands gespeeld. Mijn allereerste bandje had ik op de muziekschool. Vervolgens heb ik gespeeld in Billy Benton & the Birddogs (rockabilly/rock & roll-coverband), Year of the Diamond Dogs (eigen werk), iLike (top 40 coverband) en The Valvetronix (eigen werk). Tegenwoordig speel ik bij Hilltop Howlers waarmee we eigen werk spelen in de stijl rock/soul/americana en ben ik percussionist bij de Musicshow Scotland, een grote indoorproductie met Schotse en Ierse muziek en Keltische dans.” 

“Ik ben niet zo van de boeken of methodes, ga lekker zelf ontdekken en proberen.”

Waar ga jij je de komende tijd muzikaal gezien zoal mee bezig houden? En wat zijn je plannen voor de verdere toekomst?

“Momenteel zitten we met de Hilltop Howlers midden in de opnames voor onze debuutplaat. Daar ligt nu de focus. We hebben al een aantal leuke shows staan en hopen dat de plaat straks aanslaat!  Tevens zit ik ook weer midden in het seizoen met de Musicshow Scotland. Binnenkort gaan we naar Berlijn en in april staan we voor de vierde keer in Ahoy Rotterdam.”

Music Show Scotland, daar ben je percussionist, kun je meer vertellen wat Music Show Scotland is, wat je daar doet en wat hiermee de plannen zijn?

“Musicshow Scotland is een grote indoor muziek en dans show waarmee we spelen in arena’s in voornamelijk Duitsland. In totaal werken er zo’n 250 muzikanten, dansers en vrijwilligers mee aan deze productie met verschillende nationaliteiten. Ik speel hierbij in de Castleband, de begeleidingsband. We hebben twee jaar geleden een live dvd in Ahoy opgenomen. In december 2017 spelen we in het GelreDome met een speciale kerstshow. Er steeds meer landen bij waar we gaan spelen waaronder Zwitserland en Denemarken.”

Huidige set up

“Bij de Hilltop Howlers speel ik met een Ludwig Centennial silver sparkle in de configuratie 20×20” kick, 12” tom en 16” floor geüpgraded met die cast hoops. Evans emad slagvel, op de toms remo vintage A slagvel en remo ambassador onder. 15″ heavy hi-hat van Masterwork, 17″ Zildjian K Dark custom crash, 19″ K Custom hybrid crash en een 22″ Dream jazz ride.”


Grip
Matched

Favoriete maatsoort
4/4

Favoriete genre om te spelen
Ik vind erg veel muziekstijlen tof om te spelen. Tussen soul en rock zitten mijn favorieten.

Favoriete genre om te luisteren
Afhankelijk van mijn stemming, erg breed!

Favoriete top 3 drummers (wereld)

  • Steve Jordan
  • Dave Grohl
  • Taylor Hawkins.

Leukste speelplek in de Achterhoek

Ik heb eigenlijk nog maar weinig in de Achterhoek gespeeld. Als festival in ieder geval de Zwarte Cross!

Leukste speelplek in Nederland

Romein Leeuwarden (helaas gesloten).

Favoriete muziekfilm / documentaire?

Sonic Highways

Welk lesboek moet iedere drummer checken?

Ik ben niet zo van de boeken of methodes, ga lekker zelf ontdekken en proberen.

Als ik geen drummer was geweest dan …

Was ik toch nog drummer geworden!

Zijn er andere instrumenten naast drums die je speciale belangstelling hebben, die je beheerst of die je graag zou willen kunnen bespelen?

Ik heb van alles wat geprobeerd en bas en toetsen zijn een beetje blijven hangen maar daar doe ik momenteel niks mee.

Welke twee Youtube-filmpjes móet iedere drummer gezien hebben?

Keynote Dave Grohl, niet persé voor drummers maar wel te gek!

Of welke van Steve Jordan ook, wat een groove koning.



Gedicht – Reiziger

$
0
0

Gedicht

Reiziger.

Door

Hans Mellendijk


Met blijdschap verneemt Het instituut Praktische Poëzie dat
diep in de ruimte voorbij de rand van het zonnestelsel
Voyager I verder het heelal in vaart met aan boord de song
Johnny B. Goode, voor die niet kunnen lezen, om te worden gehoord
hoe een gitaar kan klinken als een bel. Go Voyager go, go Voyager.

Als we vannacht een ster zien flonkeren
denken we aan ‘Johnny B. Goode tonight’.

Viewing all 284 articles
Browse latest View live