Quantcast
Channel: Behind the Corner
Viewing all 284 articles
Browse latest View live

Column – De bom genaamd Chuck Berry

$
0
0

Column

De bom genaamd Chuck Berry


Door

Rocco Ostermann


In de tweede klas van de lagere school deed ik als achtjarig katholiek jochie de zogenaamde heilige communie. We waren daar als klas al het hele jaar mee bezig geweest maar toen de feestelijke grote dag was aangebroken wist ik eigenlijk nog steeds niet waar het nou precies over ging. Ik vond het vooral allemaal erg gezellig en de dag was gevuld met mooie verhalen, en daar hield ik van, maar nog meer hield ik van de cadeautjes die ik die dag kreeg, en dát waren er een hele boel. Ik zal me beperken tot het presentje dat mijn leven radicaal veranderde, namelijk de pick-up.

Bij ons thuis werd amper muziek gedraaid en er stond slechts een cassettedeck in de woonkamer met twee bandjes waarvan de één van Shocking Blue was en op de ander stond dat gekke hitje Popcorn. Als kind kroop ik al in de radio en wanneer ik ‘s nachts niet slapen kon, luisterde ik naar de stemmen en ik voelde me verbonden met al die mannetjes.

Maar toen kwam dus de pick-up in mijn leven. Ik kreeg er ook meteen een stel LP’s bij en het was de bedoeling dat het ding naar mijn slaapkamertje zou gaan, dus mijn pa droeg het naar boven, deed de stekker erin, sloot de speakers aan en zei: “Zo, en nu weer naar beneden want ze zijn allemaal voor jou gekomen vandaag.” “Da’s goed pa”, antwoordde ik. Toen besefte ik pas echt dat de pick-up helemaal en alleen van mij was. Ik kon het amper bevatten.

Toen ik er een paar uurtjes later tussenuit glipte omdat iedereen een beetje teut was en de grotemensengesprekken me ook totaal niet interesseerden, klom ik met een verwachtingsvol onrustig buikje de trap op naar boven. Het was alsof mijn slaapkamer was veranderd in een schatkamer in de nok van een prachtig kasteel. Ik deed de deur open en ja, daar stond de pick-up. Ik was zo opgewonden. Het was ècht een andere slaapkamer geworden. Ik pakte de LP’s en allemaal goedlachse schlagerzangers en -zangeressen keken me vanaf de hoezen vriendelijk aan. Als een kameleon grijnsde ik naar hen terug. Ja, het was een prachtige dag en iedereen was blij.
Ik pakte een plaat van Cindy en Bert en legde ‘m op mijn aller voorzichtigst op de pick-up, vond de aan/uit knop, en zette de naald pietje precies op het vinyl. Dit was hèt moment. Nou, Cindy en Bert klonken alsof ze een duikfles vol lachgas hadden geïnhaleerd en ik schrok me kapot, bang als ik was dat ik de pick-up al bij zijn debuut had gemold.Ik was daar toentertijd ook zeer bedreven in, dingen mollen. Ik haalde de naald er subiet vanaf en keek een kleine eeuwigheid bepuzzeld naar de pick-up.

Toen ik er een paar uurtjes later tussenuit glipte omdat iedereen een beetje teut was en de grotemensengesprekken me ook totaal niet interesseerden, klom ik met een verwachtingsvol onrustig buikje de trap op naar boven. Het was alsof mijn slaapkamer was veranderd in een schatkamer in de nok van een prachtig kasteel. Ik deed de deur open en ja, daar stond de pick-up. Ik was zo opgewonden.


Doetinchem – Behind the Release: High Tides – Snow Coats

$
0
0

Door

Meindert Bussink




Behind the Release

High Tides – Snow Coats


De Doetinchemse band Snow Coats heeft op 26 april 2017 de titel High Tide uitgebracht

De Doetinchemse band Snow Coats heeft op 26 april 2017 de titel High Tide uitgebracht. De band bestaat uit zanger-gitarist Anouk van der Kemp, gitarist, banjospeler en zanger Daan Ebbers, basgitarist Frank Petes en drummer Joost Ebbers.  Snow Coat vertelt over deze release:

“De inspiratie voor onze muziek komt voornamelijk uit de Indie Pop / Folk hoek. Denk hierbij aan bands als Wintersleep, Radical Face en Raglans. We hebben een tijdje geleden het voorprogramma mogen verzorgen van Raglans tijdens het optreden in Amsterdam, dat was voor ons één van onze eerste optredens en direct een grote eer!“

 


“We vinden soms de imperfecties in opnames het leukst om terug te horen, daarom laten we die ook gewoon aanwezig in de master.”


“High Tide is, net zo als onze vorige single Backyard, thuis bij Daan en Joost Ebbers opgenomen. We hebben thuis op zolder een klein studiootje. Joost is veel bezig met opnemen en produceren en iedereen heeft wel een duidelijke visie op het eindproduct. Dat maakt het werken tijdens de opnamesessies makkelijk en vooral erg leuk. Voor de mixing en mastering is Martijn Groeneveld van onder anderen Dotan, Blaudzun en John Coffey, in Utrecht verantwoordelijk. We vinden het erg tof dat hij met ons wilt werken!”

 

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Gaanderen -Joël Groen en zijn muziek(praktijk)

$
0
0

Door

Taggi Eenstroom




Gaanderen

Joël Groen en zijn muziek(praktijk)

Joël Groen is de eigenaar van muziekpraktijk Groen Muziek in Gaanderen. In 2014 voltooide hij zijn studie als muziektherapeut aan de HAN in Nijmegen. Het bleek echter lastig om een baan te vinden binnen een zorginstelling als muziektherapeut, mede door alle bezuinigingen. Joël besloot om zijn eigen muziekschool te starten. In de achtertuin van zijn ouderlijk huis, in het hart van Gaanderen, heeft hij een prachtige ruimte ter beschikking. Hij geeft lessen in het bespelen van piano, drums, ukelele en gitaar, vooral aan kinderen en jongeren. Naast zijn werk in de muziekschool is Joël ook actief in diverse bands, waaronder Green Valentine en Yellow Suitcase.

Joël Groen is het grootste gedeelte van zijn leven bezig met muziek. “Van jongs af aan ben ik geïnteresseerd in muziek en kreeg snel pianolessen. Toen ik 17 was heb ik een jaar de vooropleiding gedaan van het conservatorium in Enschede. Ik kwam erachter dat dit niet helemaal mijn ding is. Dat prestatiegericht muziek maken spreekt mij minder aan. Ik liep diezelfde week tegen de opleiding muziektherapie aan en ben daar toen aangenomen.” vertelt Joël Groen. Bij muziektherapie wordt de nadruk meer gelegd op het contact maken met mensen door middel van muziek. “Muziek wordt als middel gebruikt om mensen met fysieke of mentale problemen te helpen. Sommige cliënten hebben bijvoorbeeld moeite met het uiten van hun emoties of contact leggen. Door middel van muziek probeer je daaraan te werken en een respons uit te lokken, iets dat vaak met woorden niet lukt”, licht hij toe. Joël heeft een tijd stage gelopen bij Elver (voorheen Fatima Zorg), een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Na zijn stage heeft hij een jaar ingevallen voor de vaste muziektherapeut die bezig was met bijscholing. “Het was vooral de dagbesteding waarbinnen ik werkte. Ik ging dan naar groepen van verschillende niveaus en maakte muziek met en voor de mensen. Je krijgt er heel veel voor terug, doordat de doelgroep heel puur en spontaan is.”
Joël gaf tijdens zijn periode bij Elver ook eens een therapiesessie aan iemand die moeite had om te vertellen waar zij verdrietig over was. “Ik besloot om op de piano droevig-klinkende muziek voor haar te spelen om af te stemmen op hoe zij zich op dat moment voelde. Na het spelen begon ze te praten over wat haar dwars zat, dat ze haar moeder zo miste. Op die manier kun je muziek heel goed inzetten om vervolgens tot een gesprek te komen.”

Je ziet soms dat mensen in eerste instantie gespannen zijn. Het is bijzonder dat één tik tegen een klankschaal zoveel effect heeft. Iemand wordt stil en luistert en je ziet het hele lichaam ontspannen. Mooi dat muziek zoveel effect heeft

Regelmatig maakt Joël gebruik van een klankschaal. “Je ziet soms dat mensen in eerste instantie gespannen zijn. Het is bijzonder dat één tik tegen een klankschaal zoveel effect heeft. Iemand wordt stil en luistert en je ziet het hele lichaam ontspannen. Mooi dat muziek zoveel effect heeft.” Naast de klankschaal gebruikt Joël ook de drums, hiermee bereikt hij juist het tegenovergestelde effect. “Met drums krijg je het andere uiterste. Als iemand moeite heeft zich te uiten, dan kan een drumstel echt een uitlaatklep zijn. Al kan dat natuurlijk ook erg ontspannend werken.”

Bij de muzieklessen vindt Joël Groen dat muziek vooral een leuke, ontspannen en tegelijkertijd uitdagende en leerzame bezigheid moet zijn. Hij benadert de leerlingen enigszins vanuit de muziek-therapeutische hoek. Joël probeert wat minder didactisch bezig te zijn en dus niet op een schoolse manier, niet vanuit een vaste methode, les te geven. Zijn lessen zijn deels gericht op improvisatie, zodat de kinderen vrijer worden. “Spelplezier vind ik het belangrijkst. Ik probeer altijd te weten te komen welke muziek de leerling leuk vindt en van daaruit te werk te gaan. Tijdens het praktisch bezig zijn komen vanzelf technische en theoretische aspecten aan bod.”
Joël heeft ook jonge kinderen tussen de 5 en 8 jaar op les. “Kinderen in deze leeftijd weten vaak nog niet helemaal wat ze willen. In m’n lessen hebben ze de mogelijkheid om verschillende instrumenten uit te proberen, zodat ze zelf kunnen onderzoeken wat ze leuk vinden.”

Vanuit zijn basis als muziektherapeut komen er ook leerlingen bij hem met een speciale achtergrond. “Ik geef ook les aan kinderen met bijvoorbeeld autisme of ADHD. Maar alle kinderen komen bij mij onder de noemer van les, daar wordt geen onderscheid in gemaakt.” Joël Groen heeft ook een cursus mindfulness gevolgd voor kinderen en jongeren. Hij zet dit nog niet in voor zijn lessen. “Ik heb soms het gevoel dat ik wat ouder moet zijn om dat specifiek toe te passen. Maar ik probeer wel zelf bewust te leven in het moment, rustig aan te doen. Ik probeer in de lessen de leerlingen lekker bezig te laten zijn met wat ze doen en niet te denken in goed en fout. Daar zitten wel overlappingen in met mindfulness

Naast zijn muziekschool heeft Joël Groen ook nog diverse bands waar hij actief mee is. Samen met zijn vriendin Dayenne Wielheesen heeft hij het duo JoDa opgericht. Het oorspronkelijke idee was om muziek te maken voor theater, films en andere producties. “Helaas loopt dit niet helemaal zoals gehoopt. Het bleek in de praktijk toch niet voldoende op te brengen. Theatergroepen hebben minimaal budget en voor muziek is er daardoor niet veel meer beschikbaar.” Het duo heeft daarom het roer omgegooid en samen een ontspannings cd gemaakt met de titel ‘As the sun waits until the moon disappears’. Samen waren ze al bezig met maken van nieuwe nummers in de ontspannende sfeer. “De moeder van Dayenne kwam met het idee om een ontspannings cd te maken. Dit leek haar wel wat voor haar pedicurepraktijk. En van daar uit zijn we begonnen. De nummers zijn ‘s nachts opgenomen en spontaan ontstaan. We hebben toen 20 nummers in eigen beheer opgenomen en gemixt.” De cd verkoopt goed en wordt aan onder anderen wellnesscentra verkocht. Het duo heeft onlangs ook een aantal ontspanning optredens gegeven bij Oplaadpunt Wienels in Voorst. “Mensen kunnen hier komen voor workshops et cetera. We hebben twee keer een ontspannings optreden gedaan. Men kan gaan liggen of zitten en op dat moment wordt er rustgevende live muziek gespeeld. Dit wordt dan vooral met klankschalen, trommels en andere klankinstrumenten gedaan. Instrumenten als piano en gitaar laten we achterwege.” Het duo wil dit in de toekomst vaker gaan doen.

Samen met Dayenne Wielheesen heeft Joël Groen ook het project ’Join The Band’ opgericht. Het idee is om mensen met weinig muzikale ervaring te leren in een bandje te spelen. Dit is inmiddels uitgebreid naar mensen die al meer muzikale ervaring hebben. In vijf workshops wordt er gewerkt aan diverse songs in bandformatie “We proberen mensen met dezelfde leeftijd en interesse in een workshop samen te krijgen. Samen muziek maken is vaak toch datgene waar je het voor doet. We geven allebei individueel muziekles, maar voor “Join The Band” werken we samen.

En alsof Joël Groen nog niet genoeg te doen heeft zijn daar ook nog de bands Yellow Suitcase, Green Valentine en Neon Mind. Naast al deze bands valt Joël zo nu en dan ook nog in voor zijn vader, drummer Jacques Groen, bij de band Balkanari en speelt hij geregeld met singer songwriter Ricardo Tillmann. Rondom Yellow Suitcase is het rustig momenteel. De band had haar laatste optredens in 2016. “Als er een optreden komt, dan spelen we wel, maar we zijn niet meer actief op zoek naar nieuwe optredens.” De band Green Valentine is juist erg actief. Het duo bestaande uit Joël Groen en Valentine Reijers wordt zo nu en dan ook bijgestaan door Dayenne Wielheesen. “De band bestaat al sinds 2010, Valentine en ik zaten samen in dezelfde klas op de middelbare school. We spelen voornamelijk covers, maar hebben ook eigen nummers geschreven. We zijn nu bezig met promotiemateriaal zodat we ons als duo en als trio kunnen presenteren.


We waren een tijd geleden bezig met een EP, maar deze is nog niet helemaal af. De plannen liggen er dus wel, maar dat is nog iets voor in de toekomst.” Valentine en Joël zijn ook onderdeel van de band Neon Mind. Zij spelen nog enkele keren per jaar. Met Balkanari staat Joël later dit jaar op festival Manana Manana en Woodlands FestivalWil je meer weten of Groen Muziek, Join the Band of één van de bands van Joël Groen kijk dan op de site: www.groenmuziek.nl

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Zutphen – Duitse liederen met een vleugje flamenco; Sebastiaan Klausing

$
0
0

Door

Taggi Eenstroom



Zutphen

Duitse liederen met een vleugje flamenco; Sebastiaan Klausing

Mijn fascinatie voor flamenco is begonnen omdat ik het als gitarist vervelend vind dat de toon weg zakt. De toon van de akoestische gitaar is als het ware als een bloem die opengaat en afsterft. Ik wilde de toon net als op een viool in leven houden.

Behalve de Duitse teksten zijn ook de flamenco-invloeden kenmerkend voor de muziek van Klausing. “Mijn fascinatie voor flamenco is begonnen omdat ik het als gitarist vervelend vind dat de toon weg zakt. De toon van de akoestische gitaar is als het ware als een bloem die opengaat en afsterft. Ik wilde de toon net als op een viool in leven houden. Met een gitaar kun je dat doen met een tremolo; een snelle aanslag meestal op één snaar. Het leek me mooi om dat met akkoorden te kunnen doen. Ik kwam erachter dat dit met flamencotechniek mogelijk is. Ik ben naar flamenco gaan luisteren en hou van de energie van die muziek. Flamenco heeft een breed pallet aan emoties. Het is ruig en menselijk. Een traan is echt een traan, vreugde is echt uitbundige vreugde en als het verscheurend is dan is het ook echt verscheurend. Daarnaast vind ik het hoekige ritme mooi. Ik heb ook drie jaar flamenco gedanst. Wat ik op een gegeven moment met mijn benen kon doen, wist ik te vertalen in mijn gitaarspel. Daarvoor moest ik altijd tellen om te kijken waar ik binnen het muziekstuk was. Je speelt dan correct maar je mist het gevoel waardoor het spel weinig leven heeft. Dansen komt veel meer vanuit je gevoel. Dat ik de muziek voel werkt door in mijn gitaarspel.”

Tijdens zijn studie aan het Fontys conservatorium in Tilburg leert Schagen ook barokke werken te vertolken. “Renaissance en barok zijn meerstemmige muziek die vroeger op luit en tegenwoordige ook op gitaar wordt gespeeld. Het is een andere manier van denken dan bij contemporaine muziek waar je akkoorden speelt en daarbij zingt. Een voorbeeld van deze muziek is de canon, waar een melodie met zichzelf in de tijd verschoven wordt herhaald zodat een tweestemmig stuk ontstaat. Ik heb veel Bach gespeeld. Vaak is zijn muziek tweestemmig, soms driestemmig. Ik probeer deze techniek in mijn eigen muziek te integreren. Ik maak de gitaarlijn anders dan de zanglijn. Ik vind het leuk om die tegenover elkaar te plaatsen.”

Frank Schagen laat zich inspireren door spanningsvelden zoals de moderne maatschappij waarin mensen overladen worden met informatie. “Mijn liederen gaan bijvoorbeeld over benauwing omdat de maatschappij allerlei informatie naar ons toe zendt, hetgeen we beu worden. Als je alles probeert bij te benen dan raak je fed-up. Het is belangrijk dat je bij jezelf blijft. De kracht ligt in jezelf, trek je niets aan van de oordelen  van een ander. Tegelijkertijd zijn de zinnen in mijn liederen ook een soort geheugensteuntje aan mezelf,over hoe ik in het leven wil staan. Ik sta niet perfect in het leven, het is een proces waar ik in zit, waartoe ik mezelf uitnodig.”

De teksten van Klausing staan meestal in de ik-vorm. “De jij-vorm komt heel vaak gebiedend over. Mijn liederen zijn toch al heel direct, door ‘ik’ te gebruiken wordt dat wat afgezwakt. Ik zoek ook naar andere vormen waarin ik taal tot uitdrukking kan brengen.”

Doordat Klausing Duitse teksten heeft wordt vaak de associatie gemaakt met schlagermuziek. Omdat deze muziek een speciale groep luisteraars betreft haken mensen af. “Als je aangeeft dat je Duitse liederen zingt denkt men dat het schlagers zijn. Publiek gaat dan niet eens meer naar Soundcloud om te luisteren. Als ik nu kroegen benader zeg ik niets, ze komen er vanzelf achter dat het Duitstalige muziek is. De reacties van het publiek zijn hoofdzakelijk positief, mensen geven aan dat ze de muziek intens vinden.”

Met zijn vrouw Marieke maakt Frank Schagen ook nog muziek als Emunah. Deze muziek wordt geïmproviseerd. “We hebben de muziek verzorgd voor een fotografe die zwangerschappen en bevallingen in verschillende culturen over de hele wereld heeft gefotografeerd. Haar expositie heette Birthday, wij hebben hier de muzikale opening voor verzorgd. Het is een zwaar muziekstuk. Er zijn flamencostukken in verwerkt en op het einde komt er een hele intense schreeuw. Veel vrouwen zitten in een nare situatie als een kind geboren wordt. Uiteindelijk is het wel zo dat elke vrouw daar haar eigen draai aan geeft. Het stuk eindigt dan ook met een meerstemmige lullaby. In de muziek van Emunah zijn veel verschillende invloeden verwerkt. Het is muziek over wat in ons leeft, met vooral klanken en geen teksten.” De oudste dochter van Frank en Marieke Schagen is vernoemd naar een nummer dat zij samen hebben gecomponeerd: Kiramai. “We hebben een lied gemaakt waarin Marieke vaak Kiramai zingt. Dit lied hebben we al 8 jaar voor de geboorte van ons kind geschreven. Een maand voordat zij is geboren, besloten we dat Kiramai een mooie naam was. Kira heeft iets ferms en mai is mooi zacht. De klankcombinatie blijkt ook nog een betekenis te dragen. In het Sanskriet betekent Kira lichtstraal en Mai madeliefje of de beminde,” aldus de trotse vader.


Wil je meer weten over Klausing? Bekijk dan zijn Facebookpagina of Soundcloud-profiel.

*1 Een fuga (van het Latijnse fugere, vluchten) is een muziekvorm waarin meerstemmigheid (contrapunt) en gevarieerde herhaling een hoofdrol spelen.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Aalten – Oerkroeg Schiller, Open Podium op Hemelvaartsdag

$
0
0

Door

Taggi Eenstroom




Aalten

Oerkroeg Schiller, Open Podium op Hemelvaartsdag


Illustratie R. Peet

In het centrum van Aalten vind je Oerkroeg Schiller. Je kunt er terecht voor een speciaal biertje en een maaltijd met groenten uit eigen tuin. Maar het café heeft vooral een status als poppodium. Theo de Gier heeft vanaf 1977 Oerkroeg Schiller vormgegeven als muziekcafé. Inmiddels is Jaap Delleman de uitbater. Hij was voorheen werkzaam bij Theo en heeft het stokje overgenomen. Hij heeft daarbij niets veranderd aan het oorspronkelijke idee en karakter van de kroeg. Bekende bands als De Staat, Donnerwetter, Go Back To The Zoo, ze stonden en staan bij Schiller op het podium. Maar daarnaast probeert Delleman ook de jeugd en ontluikend talent ruimte te bieden middels het jaarlijkse open podium op Hemelvaartsdag.

De naam Schiller komt uit de periode dat het pand diende als sociëteit. “Een voormalige eigenaar van het pand had een zoon die stage liep bij café Schiller in Amsterdam. Uiteindelijk mocht hij de naam Schiller gebruiken voor zijn sociëteit. Er is dus een directe link met café Schiller in Amsterdam.” licht Jaap Delleman toe. Het pand herbergt al ruim 350 jaar horeca. Sinds het als Oerkroeg Schiller bekend is, zijn er zaken veranderd. “Bijna alles is veranderd, behalve de sfeer. Vroeger speelden de bandjes voor in de kroeg, waar toen de biljarttafel stond. De bands speelden letterlijk op het biljart. Begin jaren 90 is het gedeelte erbij gebouwd waar nu het podium is gesitueerd. Steeds zijn er dingen verbeterd.” Door aanpassingen aan de ruimte is ook de geluidskwaliteit tijdens optredens van bandjes verbeterd. De LSA-club (de Lazy Sunday Afternoon-Club) wist dit voor elkaar te krijgen. Zie artikel http://behindthecorner.nl/2015/05/aalten-de-blaren-op-de-vingers-voor-een-goede-akoestiek/

In Schiller komen veel muzikanten en mensen die echt van muziek houden.

Café Schiller programeert diverse soorten muziek van lokaal tot internationaal. Delleman heeft met zijn podium inmiddels een bepaalde status weten te verwerven. Bands die steeds groter worden in binnen en buitenland hebben in Schiller gespeeld en spelen er nog, zoals Donnerwetter en De Staat. “Als een lokale band wil spelen, dan probeer ik daar ruimte voor te maken. Er zit een stukje goodwill bij. Voor de rest weet ik wat werkt en wat niet werkt. Af en toe probeer ik wat nieuws. Soms werkt dat niet. Maar muziek hoort absoluut in het kloppend hart van Schiller thuis. Ik vind dit zelf ook heel belangrijk.” Jaap Delleman richt zich voornamelijk op alternatieve muziek. “Ik zeg altijd dat hier nog echte muziek wordt gemaakt. Gelukkig is er een grote doelgroep die hier interesse in heeft. Het is belangrijk om te weten wat de mensen willen. Het podium is inmiddels zo bekend dat ook mensen van verder weg hier naartoe komen.” Ook buitenlandse bands staan op het podium van Schiller. “We hebben ook wel eens bands uit bijvoorbeeld Amerika. De bands moeten wel een bepaalde kwaliteit hebben, de norm wordt steeds hoger. Je probeert een bepaald niveau te bereiken. Dit is wel lastig, het is gevoelsmatig en ik ben geen muziekdocent.” Delleman heeft goed contact met veel lokale muzikanten zoals Matthijs Stronks (Donnerwetter), Paul Diersen (Raw Flowers) en Vedran Mircetic (De Staat). Zij willen hem nog wel eens advies geven. “Mijn vrienden, zoals Matthijs, geven tips voor bands die ik dan ga bekijken. Of ik geef aan dat ik iets in een bepaalde richting zoek en vraag of zij nog  een band weten. Af en toe ga ik er dan een avondje voor zitten om te luisteren en te kijken of het wat voor Schiller is en of het binnen de prijsmarge valt.” Ook komt er veel aanbod voor muziek binnen op de mail. “Ik krijg soms wel 80 mailtjes per week binnen van bands die graag willen spelen. Ik kan niet iedereen beantwoorden want daar kom ik niet altijd aan toe.”

Delleman vind het belangrijk dat de bands zich welkom voelen. “De muzikant komt binnen en moet zich welkom voelen. Hij moet presteren, ik ga dus niet zeuren hoeveel drankjes hij mag hebben. Muzikanten moeten gastvrij ontvangen worden en lekker kunnen eten. Dan staan de mensen met plezier op het podium. Dan pas kunnen ze echt een mooie avond maken voor het publiek. In Schiller komen veel muzikanten en mensen die echt van muziek houden. Het is dus ook dankbaar om hier te spelen. Ik denk dat dit wel een kracht is.”

Om ook jonge bezoekers aan te spreken organiseert Delleman jaarlijks een open podium tijdens Hemelvaartsdag. Lokale en regionale bandjes, solo artiesten en gelegenheidsformaties kunnen zich aanmelden. Elk van hen krijgt 30 minuten de tijd om te spelen. “Ik probeer ook dit jaar weer een open podium te houden om te kijken of we jong talent het podium op kunnen krijgen. Het is even afwachten hoe dit loopt. Je hebt nu programma’s als idols, maar echte bandjes zie je weinig. Maar dat is nu even, dat kan zo weer veranderen. Het is als het ware een soort golfbeweging. Zo heb je niets en zo heb je weer alles.”


Het publiek heeft de gehele dag vrij toegang tot het evenement. Wil je ook spelen? Mail dan naar evenementen@oerkroeg.nl onder vermelding van Open Podium. Of kijk voor meer informatie op www.oerkroeg.nl

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Ulft – Ulfts Mannenkoor zoekt popmuzikant(en)

$
0
0

Door

de redactie




Ulft

Ulfts Mannenkoor zoekt popmuzikant(en)


Foto’s o.a. Ton Smilde.

Het Ulfts Mannenkoor houdt zich in 2017 60 jaar bezig met pure mannenzang. Dit wordt gevierd door het houden van een groot jubileumconcert op 17 juni in de SSP-hal van het DRU-complex in Ulft. Het koor verzorgt een avondvullend programma samen met het Oost Gelders Symfonie Orkest. Het repertoire is Italiaans getint, met werken uit opera en operette. Het koor is er in geslaagd voldoende financiële middelen te verwerven bij sponsoren en cultuurfondsen zodat het mogelijk is om de entree gratis te houden. De aanvang is 20.00 uur.

Het Ulfts Mannenkoor geeft concerten in binnen- en buitenland en staat onder leiding van een professionele dirigent en pianist. Dat het koor een hoog niveau heeft bewijst het feit dat ze de Koninklijke Erepenning van Verdiensten kreeg. De sociaal-maatschappelijke betrokkenheid van het koor blijkt uit de deelname aan het Cancer Research UK Festival van Brass & Voices. Het is een groot benefietconcert ten bate van het kankeronderzoek door de Engelse kankerstichting dat wordt gehouden in de prestigieuze Royal Albert Hall in Londen. Twee keer werd het koor uitgenodigd voor dit 3-jaarlijkse festival en ook in 2018 zijn de Ulftenaren van de partij. Maar het koor zoekt nieuwe uitdagingen, bijvoorbeeld in de vorm van samenwerking met popbands.



“Het koor is in staat tot complexe samenzang waarvoor maanden moet worden gerepeteerd. En waar vind je complexere samenzang dan in het popnummer ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen? Dit nummer is ons op het lijf geschreven.”

 

Een Achterhoeks koor met Achterhoekse muzikanten. Hoe mooi kan het wezen!

Ons huidig repertoire betreffende popmuziek is weliswaar mooi, maar ook gedateerd. Dus zouden we graag in contact komen met popmuzikanten uit de regio om samen te werken. Ik denk dat er met het mannenkoor een mooie mix is te maken van symfonische rock die wordt afgewisseld met wat steviger nummers. Zelf ben ik voorstander van herkenbare muziek, afgewisseld met eigen werk. Die herkenning zorgt voor enthousiasme bij het publiek. En ook wat meer eigentijds muziekmateriaal zou ik toejuichen. Wij zijn niet erg bekend met de popmusici zoals die worden gepresenteerd door Behind the Corner, laat staan met het repertoire ervan. Wel heb ik in een gesprek hierover met Meindert Bussink zitten filosoferen. Hij kent elke Achterhoekse popmuzikant. We denken er aan om individuele musici bij het koor te betrekken, maar je zou het koor ook aan een bestaande band kunnen koppelen. Voor de nieuwe muziek moeten arrangementen worden geschreven, dat is een taak voor onze dirigent. De vier stemgroepen moeten hun eigen muzieklijn en de teksten instuderen. Daarna komt het koor als geheel aan bod en dan zijn we als koor klaar om met de musici te repeteren. Een Achterhoeks koor met Achterhoekse muzikanten. Hoe mooi kan het wezen!”

Wij hebben nog geen vastomlijnde plannen voor de realisatie van dit project en dit jaar wordt dat ook moeilijk in verband met ons jubileumjaar en de wisseling van dirigent na 33 jaar. Maar voor volgend jaar lijkt het mij een mooi project, net zoals dat nu met het Oost Gelders Symfonie Orkest. Wij willen absoluut energie steken in de samenwerking met Achterhoekse popmuzikanten om samen optredens te verzorgen in pop- of theaterzalen of zelfs op een festival!”

Website: www.ulftsmannenkoor.nl

Contact: secretaris@ulftsmannenkoor.nl

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Ulft – Subsidie en certificering voor amateurkunstenaars? Kom naar de infoavond op 22 mei

$
0
0

Door

Meindert Bussink



Ulft –
Subsidie en certificering voor amateurkunstenaars? Kom naar de infoavond op 22 mei.

Uitleg regeling Maak het in Gelderland, Europese leertraject CLOCK en presentatie onderzoek Culturele Hotspots.


Op maandagavond 22 mei is er in de DRU Cultuurfabriek in Ulft een infoavond over onder meer de regeling ‘Maak het in Gelderland’, die plannen van amateurkunstenaars tot maximaal €5000 ondersteunt. Ook wordt CLOCK, de digitale interactieve toolkit voor ZZP’ers om zich te certificeren, toegelicht en het onderzoek “Culturele hotspots en non-formeel leren” wordt gepresenteerd door onderzoekster dr. Miriam Geerdes-Gazzah. Voor er wordt geborreld is mij nog gevraagd nader toe te lichten welke kansen ik zie voor de popmuziek in de Achterhoek.

Maak het in Gelderland

Veel amateurkunstenaars hebben goede ideeën waarvoor ze financiering nodig hebben, maar ze zijn niet georganiseerd in een vereniging of stichting en komen daardoor niet in aanmerking voor subsidie. Cultuurmij Oost en VSBfonds ondersteunen in 2017 opnieuw plannen en ideeën van amateurkunstenaars waarin de artistieke ontwikkeling centraal staat. Remco Peters van Cultuurmij Oost licht toe hoe “Maak het in Gelderland” tot maximaal 5.000 euro kan bijdragen in de kosten voor materialen, promotie, productie, honoraria, et cetera. Alle disciplines en groepen van alle leeftijden kunnen meedoen.

Remco Peters van Cultuurmij Oost licht toe hoe “Maak het in Gelderland” tot maximaal 5.000 euro kan bijdragen in de kosten voor materialen, promotie, productie, honoraria, et cetera. Alle disciplines en groepen van alle leeftijden kunnen meedoen.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Vierakker – Brandmanager Jett Rebel wint 3FM award Best Social

$
0
0

Door

Meindert Bussink




Vierakker – Brandmanager Jett Rebel wint 3FM award Best Social

Cyriel Marijnissen: “Te veel artiesten stappen te vroeg naar de media. Ga eerst maar eens bewijzen dat mensen op jou zitten te wachten”


Foto’s: o.a. Koen Kuik, Blue Roots Official.

Jett Rebel ontving vorige maand de gloednieuwe 3FM Award ‘Best Social’ en liet hiermee Broederliefde, Lil’ Kleine en Teske achter zich. Hij heeft met zijn sociale kanalen zoals Facebook, Instagram en Twitter volgens de radiozender de meeste impact gehad. De man achter de schermen is de 32-jarige Cyriel Marijnissen uit Amsterdam, geboren in Vierakker. Als brandmanager is hij verantwoordelijk voor ‘het verhaal rond de artiest’. Een mooie gelegenheid om eens verder te praten en te kijken wat Achterhoekse artiesten eventueel zouden kunnen opsteken.

Marijnissen werd geboren in Vierakker en groeide op in Zutphen. Daar speelde hij onder meer in de band pEter. “pEter valt, vooral live, op tussen andere bandjes doordat zij eens niet de meest opvallende band willen zijn, maar gewoon de band met de beste nummers,” kunnen in de biografie van de band nog lezen. Daarna studeerde hij songwriting aan de Rockacademie: “Ik schreef daar in mijn 4e jaar een scriptie over online profilering, iets wat toen heel erg in opkomst was. In de tijd van Hyves en Myspace was dit echt booming. Twitter was net nieuw. Ik was zelf singer-songwriter en zette over van alles filmpjes, foto’s, blogs, gedichten en liedjes online. Ik gaf gratis liedjes weg. Ik was echt constant online met mijn muziek en mijn followers bezig”. Zo viel Marijnissen op in de industrie. Zijn EP lag bij alle labels, alleen zei iedereen steeds hetzelfde. “Ja, leuke gast, goeie liedjes, en te gek wat hij allemaal online doet. Dat zouden alle artiesten moeten doen. Hij kan alleen niet zo goed zingen,” glimlacht Marijnissen. Dat was voor hem de reden om alles weer offline te halen: “Ik had namelijk al tien jaar met een bandje lopen aanklooien, wat niks was geworden. Toen kon ik achter de schermen bij het management van Alain Clark aan de slag, waar later ook Acda en de Munnik en Giovanca tekenden.”

Je moet schijt hebben, je moet ‘fuck you’ durven zeggen, maar je moet ook luisteren. Want als je te veel ‘fuck you’ roept werkt dat weer averechts. Als jij uniek bent, heb je ook geen concurrenten.

Aangezien Marijnissen zelf ook muzikant is geweest en nog steeds op het podium staat als MC, ben ik benieuwd welke lessen hij daar eventueel heeft geleerd die hij nu als brandmanager toepast: “Als MC sta je naast de DJ en moet je het publiek ‘op hypen’ door de microfoon. Ik heb een hekel aan MC’s die door de muziek praten, dus probeer ik zelf alleen door de breaks te praten, of daadwerkelijk iets toe te voegen”. Ik heb met mijn band in Zutphen vroeger tien jaar podiumervaring opgedaan en als MC stond ik ook jarenlang twee à drie nachten per week in een discotheek of op festivals. Met de band speelden we voor driehonderd man in een kroeg, terwijl ik als MC regelmatig op festivals zoals.Latin Village voor 10.000 man mocht staan. Dat doet wat met je. Je staat uren in het zicht en je moet jezelf dan wel een houding weten te geven. Die ‘zelfreflectie’ heeft me heel erg geholpen en helpt mij ook om mijn artiesten te begrijpen. Ik snap de onzekerheid, de spanning, de adrenaline, de ups en de downs. Waar ik zelf vroeger onzeker was, heb ik nu gewoon schijt. Dat is wat ik ze probeer mee te geven. Wat ik als ‘brandmanager’ adviseer is om anders te durven. Je moet schijt hebben, je moet ‘fuck you’ durven zeggen, maar je moet ook luisteren. Want als je te veel ‘fuck you’ roept werkt dat weer averechts. Als jij uniek bent, heb je ook geen concurrenten. Als jij iets doet wat niemand doet, zoals bijvoorbeeld David Bowie of Michael Jackson of nu Beyoncé of Kanye West, dan ben jij je eigen one-man-show en zal je altijd voorop lopen en de grootste zijn. Op het moment dat je creatief gaat inleveren om aan wensen te voldoen begeef je je op glad ijs. Uiteindelijk zul je wel af en toe moeten bijsturen en heeft ook Michael Jackson nogal eens een mainstream-hit gemaakt, maar hij bleef altijd dicht bij zichzelf. Hij kon zich dat permitteren, doordat hij uitstraalde dat hij niet zomaar een artiest was, maar echt anders dan anderen. Als je dat claimt, dan gaan mensen het ook begrijpen.”

Marijnissen is ook brandmanager voor Wander, een Nederlandstalige singer-songwriter uit Giels Talentenjacht, en is vier dagen per week publisher bij Be Yourself Music. Heeft Marijnissen eigenlijk ook invloed op de (artistieke) keuzes van de muzikant?Als publisher bemoei ik me wel met de muziek, maar bij Jett Rebel nooit. Hij maakt wat hij maakt en ik zorg voor het beeld en de beleving eromheen. Als publisher is het anders, dan ben ik regelmatig bij mijn producers in de studio. Het zijn allemaal dance-gasten, met hier en daar wat wensen om crossover te gaan. Ik zet dan schrijfsessies op met songwriters, of koppel ze aan andere producers of zangeressen. Ik heb daarin dus iets meer invloed op de artistieke kant, maar ik wil dat eigenlijk niet zo noemen. Je kunt het ze vragen, maar ik zit ze allemaal juist aan te sturen om met hun eigen ding te komen. Een eigen sound, een unieke beat, iets opvallends gewoon. Anders win je de wedstrijd nooit.”

Als je als artiest een eigen geluid hebt of gewoon uniek bent, dan kun je een merk of bekende Nederlander worden. Op welke manier heeft Marijnissen daar invloed op? “Het enige wat ik over Jett Rebel kan zeggen is dat hij 100% doet wat hij wil. Dat hij 100% is wie hij is. Aan mij is de taak om dat te bewaken, in samenspraak met zijn manager Johan Vosmeijer en hemzelf. Soms gebeurt er iets waarop je moet anticiperen. Dat hij een heel schunnig gedicht uit zijn zak tovert, live tijdens de uitzending van DWDD, dat was voor mij ook even schrikken. Totdat ik zag hoeveel bijval hij daardoor kreeg, en dat uit alle hoeken ineens support van andere BN’ers kwam. Dat moet je dan omarmen. Ik denk dat ik vaker Jett Rebel’s keuzes omarm, dan ze tegenspreek. Het begon ooit met zijn nagellak. Hij zei: “ik vind dit tof om te dragen.” Ik zei: “Weet je dat wel zeker, want in Nederland ga je dan echt een hoop shit over je heen krijgen.” Hij zei: “Ja, dit ben ik gewoon.” Dus ik zei: “Dan regel ik extra veel nagellak voor je!” Hetzelfde geldt voor zijn kleding. Ik probeer hem vooral te ondersteunen dus.”

Iedere artiest moet (leren) geld vragen voor zijn/haar prestaties, maar prijsbepaling is op ieder niveau lastig. Hoe heeft Marijnissen dat destijds als muzikant geleerd en hoe verhoudt zich dat tot het brand management? “Op het niveau waarop ik met mijn band speelde ging het enkel om onkostenvergoedingen, dat was heel makkelijk. Doordat ik als MC serieuze boekingen kreeg, moest ik me wel bij de Kamer van Koophandel inschrijven, dat was een stuk leerzamer. Ik ben eigen baas sinds mijn studententijd. Uit ervaring weet ik dat een goedkope MC was, omdat je jezelf toch altijd lager inzet qua prijs dan jouw boeker dat zou doen. Ik raad aan om met een ander mailadres je boekingen te regelen. Desnoods onder een andere naam te mailen. Dan durf je toch meer. Of neem een vriend aan boord en behandel die als gelijk bandlid, maar dan voor het regelen van alle ‘shit’ zeg maar… Als je als band eenmaal veel speelt, komen er vanzelf boekers op je pad. Zij kunnen je dan echt wel helpen verder te komen, omdat zij ook een netwerk hebben,iets dat jij zelf maar tot op zekere hoogte hebt. Een goede boeker is goud waard. En als je nog geen boeker hebt, kan je dus veel zelf doen. Vraag gewoon ook aan elkaar, en aan collega muzikanten, hoe zij dat doen. Wissel ervaring uit.”

Er zijn allerlei indicatoren om de waarde van een artiest te bepalen, zoals aantal volgers, aantal streams, aantal bezoekers bij concerten et cetera. Zijn er voorbeelden hoe degelijke aantallen zich verhouden tot de vergoedingen van een artiest? “Een artiest kost geld, naarmate hij bekender is, omdat de crew vaak ook groter wordt. Je moet je voorstellen dat er al snel vijftien tot twintig man aan het werk is bij Jett Rebel bijvoorbeeld. Manager, tourmanager, roadies, lichtman, geluidsmannen, bandleden enzovoorts. Aantallen followers, likes, streams tellen uiteraard ook mee. Voor boekers is het vaak handig als een artiest ‘hot and happening’ is, want dat willen clubs en festivals natuurlijk liever. Zo’n artiest verkoopt de zaal uit en zorgt ervoor dat er omzet wordt gedraaid aan de deur en de bar. Daar gaat het om. Als er veel rond een artiest speelt, zullen de aanvragen ook toenemen. Dus daar zijn je social media profielen, gevolgd door de radio en TV optredens, heel belangrijk voor.”

Wat is de waarde van aanwezigheid in de media en welke valkuilen zijn er eventueel? “Je bereikt als artiest maar een beperkt publiek met je eigen social media. Als ik artiest X niet volg op Instagram, dan weet ik niet wat hij allemaal doet. Daar komen wat mij betreft de radio en TV mooi van pas. Zij vergroten je bereik namelijk. Je zult zien dat na elk TV optreden, je following groeit en als dat niet zo is, dan weet je dat je iets fout doet. Waar ik als brandmanager vooral valkuilen zie is dat bandjes te vroeg naar TV stappen. Ik zag ooit een bekende singer-songwriter (naam houd ik even achterwege) die bij DWDD een liedje kwam spelen van zijn EP die over twee maanden uit zou komen. “Dan sta je daar toch echt twee maanden te vroeg gast!” riep ik naar de TV. Dat is een valkuil voor velen. Opportunisme heet dat. Je krijgt een kans en die grijp je dan aan zonder langer na te denken. Als dat niet op een voor jou handig tijdstip valt, moet je het niet doen. Je kunt wel met een artiest in de LINDA staan, maar als je muziek niet aansluit op die doelgroep/lezers, dan heeft dat geen zin en dan schaad je je eigen merk ook nog eens. Brandmanagement is niet alleen het ontwikkelen van een artiest, maar vooral het bewaken van de grenzen. Elke artiest heeft zo zijn aanpak. Met Wander werk ik nu dus ook op deze wijze, maar zal het heel anders gaan. Hij maakt Nederlandstalige popliedjes, dus die zie ik een hele andere route lopen dan Jett Rebel. Als publisher werk ook met Thom Bold en Lulleaux, de ene is house DJ, de andere produceert pop-dance muziek. Voor elk van hen heb je een andere route te lopen, omdat ze allemaal anders zijn. Het is voor iedereen weer anders, want geen mens is hetzelfde.”

Marijnissen heeft nog wel meer tips voor jonge artiesten om hun merk op te bouwen. Zorg dat je de belangrijkste appjes op je home-scherm van je mobiel hebt staan. Dus Instagram, Facebook, Snapchat, Twitter. Op die manier word je elke dag geconfronteerd met je eigen social media. Facebook is steeds minder aan het worden bij de kids, maar juist populairder bij alles boven de 30. En Instagram is hot, helemaal nu ze die Stories hebben, wat dan weer is gejat van Snapchat. Twitter is niet heel hot, maar je kan er maar beter wel op zitten, want mensen gebruiken het vooral als een soort nieuwsbron. Ze volgen wat kranten, wat bloggers en wat artiesten, en zijn na 5 minuten scrollen weer op de hoogte van de headlines. Het is goed als je er dus toch op zit dan.”

Is er een soort stappenplan? “Ik adviseer om een soort TV-gids achter de schermen te maken, zodat je elke dag weet wat je wil gaan posten. Dit hoef je niet continue aan te houden, maar in tijd van een release van een single, EP of album, is dat écht belangrijk. Dus voor een paar maanden of weken éven wat houvast hebben, dat voelt echt als een opluchting. Je hoeft dan niet meer elke dag een post te bedenken. Daar tussendoor kun je gewoon lekker doorposten en jezelf zijn, selfies erop knallen en zo, doe maar. Maar sommige dingen moeten gewoon even goed worden uitgedacht.”

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.


Lichtenvoorde – Bezoekersrecord voor Over de Top

$
0
0

Door

Eelco Walraven




Lichtenvoorde

Bezoekersrecord Over de Top

Voor het eerst ook op zaterdag, een nieuw podium, een handvol bands met wortels in de streek en de reunië van de legendarische Tafel van 11. De organisatie van Over de Top heeft het goed voor elkaar en dat bewijzen ook de cijfers. Op zaterdag passeren 750 mensen de kassa op de Swite en op zondag stopt de teller bij 2.800 bezoekers. “Een record”, stelt Nienke Penterman namens de organisatie.

Over de Top groeit gestaag, maar kent duidelijk grenzen, stelt Roel Stoltenberg. “We willen wat betreft het oppervlak van het terrein niet groeien, maar we denken wel na over het uitbreiden van de zaterdag en misschien nemen we in de toekomst de maandag erbij. Op die manier willen we groeien, maar qua oppervlak is dit nog behapbaar: 3000 toeschouwers is wat we maximaal en aankunnen en willen.”

De ‘nieuwe’ zaterdag bewijst Stoltenberg’s gelijk. Met 750 bezoekers is het gezellig druk op het terrein. Veel bezoekers laten zich verrassen door het Noorse duo Marianne Sveen en Anne Marit Berghem. De twee voormalig leden van Katzenjammer zijn enthousiast: “De sfeer was bijna magisch. The Chill Out paste perfect bij onze set”, aldus Sveen.

In het ‘relaxte tentje voor knusse semi-akoestische optredens bij het kampvuur’ beet Marlot het spits af. De singer-songwriter uit Doetinchem speelde samen haar gitarist Justin Stuart. “Normaal spelen we alleen met band we hebben besloten om dit met z’n tweetjes te doen.” Stuart is tevreden over het optreden in zijn woonplaats: “Het was een leuk sfeertje en de mensen die er waren leken aandachtig te luisteren.”

“Chillen is vandaag niet meer bij”, lacht Stoltenberg een dag later. “We gaan meer gas geven, feesten vooral, dus we hebben de programmering wat aangepast op het feestpubliek en de podia anders ingedeeld.”

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Lochem – Heilige grond

$
0
0

Door

Hans Mellendijk



Lochem

Heilige grond

Niets in de straat doet meer denken aan het achterafsteegje dat het in mijn Lichtenvoordse rock-‘n-roll jaren was. Een tijd waarin ik bij overdreven goe’je zin of complete waanzin radslagend door het leven pleegde te gaan. Het zal op de ‘Lechtenvoordse karmisse’ eind jaren zeventig geweest zijn. De radslag ging me, ondanks een ochtend frühshoppen, goed af. Alleen mijn compaan kon een hampelige rechtervoet niet ontwijken met als gevolg een kapotte bril die kletterend op de kasseien viel. Tja, een kleinigheid hou je toch. Nu sta ik er weer. Op de vroege maandagavond voor een gesloten deur. Maar niets is minder waar, als ik de klink beetpak.

Ik neem de trap naar boven en zie in een verder lege kantoortuin met tig uitgeschakelde beeldschermen de jonge dertiger zitten. Bezig met wat afsluitende werkzaamheden voor de Mañana Mañana bijlage van zijn krant. Ik bevind me in het zenuwcentrum van Achterhoek Nieuws, voor een afspraak met Gerwin Nijkamp (Lochem, 1985). In het dagelijks leven hoofdredacteur bij de uitgeverij van onder andere veertien Achterhoekse huis-aan-huis-bladen. Ik herinner me de plek van vroeger als de drukkerij van de Elna. Een letterwoord dat staat voor Eerste Lichtenvoordse Nieuws- en Advertentieblad. Een titel die nog steeds bestaat maar nu onder de warme mantel van het Achterhoek Nieuws. We vinden een plek tegenover elkaar aan de hoge tafels en Gerwin vertelt over zijn bemoeienissen met het openluchtspel in Lochem.

Lochem heeft een lange traditie van openluchtspelen in theater de Zandkoele. Grote uitgewerkte openluchtspektakels gespeeld en geproduceerd door een samenwerkingverband van verschillende Lochemse amateur-toneelvereningen. Hij zit midden in de repetitie- en produktieperiode van het Openluchtspel dat op 30 juni, 1, 7 en 8 juli gespeeld gaat worden in het roemruchte openluchttheater. Roemrucht vooral bij de muziekliefhebbers vanwege het welbekende Lochemse Popfestival, lokaal ook wel bekend als Lochem Popmeeting dat daar van 1968 tot 1984 op Hemelvaartsdag afspeelde.

Hiervoor schreef Gerwin ‘Op Heilige Grond’. “Een dubbelzinnige titel”, licht Gerwin toe. Want het slaat zowel op het openluchttheater zelf met zijn hiervoor geschetste geschiedenis en het heeft betrekking op het fictieve verhaal over het wat vervallen klooster, nabij het openluchttheater.

Voor theatergroep ‘de Zandkuil’ volgt deze zomer dan zijn tweede openluchtspel. Dit samenwerkingsverband van meerdere verenigingen maakt éénmaal per jaar een openluchtvoorstelling. Hiervoor schreef Gerwin ‘Op Heilige Grond’. “Een dubbelzinnige titel”, licht Gerwin toe. Want het slaat zowel op het openluchttheater zelf met zijn hiervoor geschetste geschiedenis en het heeft betrekking op het fictieve verhaal over het wat vervallen klooster, nabij het openluchttheater. In de theaterwerkelijkheid zitten de nonnen die er wonen op zwart zaad en zoals het spreekwoord wil met hun handen in het haar. Om een aannemer te kunnen betalen moet er geld in het laadje komen. De dames besluiten om kamers in het klooster te gaan verhuren. Het zet hun rustige leven volledig op z’n kop. Vroeger kwamen de nonnen slechts eens per jaar tijdens het Lochemse popfestival in contact met andere personen. Tegenwoordig komen ze ineens dagelijks in contact met allemaal voor hen nieuwe en vreemde figuren, die al dan niet uit eigen wil een tijdje in het klooster verblijven. En dan zijn er nog de bouwvakkers die elke dag over de vloer komen. Brengen al deze personen de nonnen en het klooster nou de gewenste nieuwe impuls of raken ze door hen juist nog dieper in de problemen? Het publiek wordt in het eigentijdse openluchtspel meegenomen in de zoektocht naar een nieuwe toekomst voor het klooster. Ook persoonlijke dilemma’s van de nonnen én hun gasten passeren de revue. 

Gerwin vertelt enthousiast over ‘Op Heilige Grond’. Een vrolijk theaterstuk vol humor en muziek. Hilarische momenten die zich ontwikkelen tot een heel verrassend slot.  

Over zijn drijfveren om dit te schrijven mijmert Gerwin: “Het theaterstuk behandelt een aantal hedendaagse dilemma’s die in onze regio spelen. Het instorten van het dak van het klooster staat symbool voor onder andere de leegstand en vergrijzing van plaatsen als Lochem. Jongeren gaan elders studeren en komen niet meer terug. Het gaat ook over hoe oude en nieuw tijd zich tot elkaar verhouden en hoe verschillende generaties door samen te werken, naar elkaar te luisteren en creativiteit aan de dag te leggen tot oplossingen komen, op zoek gaan naar gemeenschappelijke trots.”

Gerwin speelde zelf in punkband Intoxicated en heeft zich altijd betrokken gevoeld bij de plaatselijke muziekscene. Daarin leert hij onder andere Duncan Daalmeijer (drummer van Orange Maplewood, zie ook BTC Behind The Release-Sorry  en later ook zijn vader Appie kennen. Via de Lochemse poplegende hoorde hij de spannende verhalen uit de jaren zestig en zeventig. Het openluchttheater is een mooie plek die door jong en oud gekoesterd wordt en vooral gebruikt dient te worden.

Voor de muziek in het openluchtspel werd daarom ook vanzelfsprekend Appie Daalmeijer benaderd.

Als geen ander kende Appie de mythische verhalen over het popfestival. Ze dienden als Gerwins inspiratiebron. Zeker voor het muziekdeel van het stuk. Speciaal hiervoor zou hij met Appie een muzikale ode aan Lochem schrijven. Appie zou een belangrijke rol gaan spelen in het theaterstuk. Hij zou zichzelf spelen. Hij had driemaal op het popfestival gestaan. Op het eerste als David Copperfield Style, daarna als pauzenummer tussen de grotere acts op het grote podium op een wel heel bijzonder manier in hogere sferen met behulp van een bouwlift als The Valentino’s een band met plaatsgenoot Peter van Bruggen. Later nog onder de naam Dahlmeyer.

“Zou” en in de verleden tijd geschreven, want dan komt er drie weken na het gesprek een mailtje van Gerwin. Of het artikel even aangehouden kan worden. Appie Daalmeijer blijkt ernstig ziek te zijn. Ik had op Facebook ook al een afgelasting voorbij zien komen. Nog weer later lees ik 18 mei het slechte nieuws in de krant. De Lochemse poplegende is overleden. Dan na het afscheid een week later het bericht van Gerwin dat hij Stef Woestenenk bereid heeft gevonden om de plek van Appie in te nemen. Niet een onverwachtse keuze want Appie & Stef speelden de laatste jaren veel samen. Stef zal nu zijn plek innemen en een eerbetoon aan Appie brengen. Als afsluiting van het openluchtspel zou Appie een half uur nummers ten gehore brengen die hij ooit met de verschillende bands en solo tijdens de Lochemse popfestivals speelde. Nu zal Stef daar met zijn band Moonyard spelen. Het stuk is daar waar nodig herschreven. Best wel heftig allemaal. En zeer zeker de moeite waard om te bezoeken, ook als Appie nog onder ons zou zijn geweest.

Bron: Terug naar Lochem Popfestival 1968-1986 Een nostalgische terugblik op het eerste openlucht popfestival van Nederland. 4 CD’S met 39 exclusieve live-opnames en 28 bijzondere studio tacks. 72 pagina’s verhalen van onder meer Peter van Bruggen en Herman Brusselmans met foto’s van Kees Tabak | Een uitgave van de Stichting Cultureel Erfgoed Popmuziek (SCEP) scep@catchafire.nl

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Winterswijk – Leo te Veldhuis, versterker designer bij LAD

$
0
0

Door

Bert Stoltenborg



Winterswijk

Leo te Veldhuis, versterker designer bij LAD.

Oud-Normaal gitarist Alan Gascoine spreekt er in de video’s van Paul van Druten vol bewondering over: de versterkers die Winterswijker Leo te Veldhuis bouwt. Dus was ik benieuwd naar wie er achter deze LAD-amps zit. Als eindredacteur en taalnazi bij Behind the Corner houd ik redacteuren steeds voor dat ze geen recensies moeten schrijven maar feitelijk moeten zijn. In dit geval constateer ik feitelijk dat de versterkers van LAD in ieder geval erg goed zijn afgewerkt; het lijken wel gloednieuwe exemplaren uit de jaren ’60 die met de tijdmachine naar 2017 zijn gezapt en waar een LAD-logo is opgeplakt. Is hier soms een perfectionist in het spel?

Eerst stel ik maar een persoonlijke vraag: ik heb het in mijn lange leven als gitarist tot nu toe met twee versterkers moeten doen, een Marshall 50 Watt Master Mark II en een drie-kanaals Marshall TSL 122. De laatste is oneindig veelzijdiger dan de eerste. Een ander verschil is echter dat die eerste me in 25 jaar eigenlijk maar één keer in de steek liet, en dan ook nog omdat ik te laat was met het vervangen van de eindbuizen, terwijl de TSL me op jaren van zoeken & solderen & solderen & zoeken heeft getrakteerd. Wat vind je daarvan?

“Ik ken die TSL niet goed. Heeft hij losse buisvoeten of zijn die op een printplaat gemonteerd?”

Elektronica is een uitlaatklep voor me, ‘s avonds wil ik iets anders doen dan op mijn werk. En ik ging trouwen, daarna liggen de prioriteiten anders. Maar ik kon toen ik 61 werd met de VUT. Dat was de kans om mijn oude hobby op te pakken.


Heb je een opleiding gedaan om al die elektronische zaken te kunnen begrijpen?

Nee, het was zuiver mijn hobby. Ik ben schilder en later spuiter geweest. Mensen die me met die elektro-apparatuur bezig zagen vroegen waarom ik niet in de elektronica ging werken. Maar ik miste de theoretische kennis, ik vond dat ik te weinig wist van formules en zo. Alle kennis kwam uit de praktijk, uit het bezig zijn met elektronica. Bovendien moet het leuk blijven. Elektronica is een uitlaatklep voor me, ‘s avonds wil ik iets anders doen dan op mijn werk. En ik ging trouwen, daarna liggen de prioriteiten anders. Maar ik kon toen ik 61 werd met de VUT. Dat was de kans om mijn oude hobby op te pakken. Ik begon met een set van Mad Amp om daarna volop amps te bouwen. Ik had als merknaam Seldon, een samenvoeging van Selmer en London City, wat namen van klassieke versterkers zijn. Maar het bleek dat in de jaren ‘60/´70 al een Amsterdamse versterkerbouwer actief is geweest onder die naam. Bijvoorbeeld Jan Akkerman van Brainbox gebruikte zijn amps. Ik heb de naam dus aangepast tot LAD, Leo´s Amp Design. Voordeel is dat ik het logo moest veranderen, het oude logo maakte ik zelf met een figuurzaag, een monnikenwerk. Nu laat ik het maken.”

Ontwerp je de amps zelf?

“Ik bouwde onder de naam Seldon amps op basis van beproefde ontwerpen, zoals de Marshall 45 en de Jubilee, modellen van Vox en London City, noem het maar op. Onder de naam LAD bouw ik mijn eigen designs. Zoals gezegd probeer ik de kwaliteit te maximaliseren door alleen de meest hoogwaardige onderdelen te gebruiken en alles perfect aan te sluiten met hoogwaardige bedrading. Ik maak ook versterker combo’s met Alnico speakers. En effectpedalen. Alles is handgemaakt, veel boutique amps worden seriematig gemaakt. Ook het afwerken doe ik zelf, zoals het plakken van de afwerking op de kasten. Dat is een vies werkje, de lijm stinkt en je wordt er bijna high van, haha. Ik draag nu altijd een masker met filters. Maar alles is dus echt handgebouwd en tot nu toe is het enige dat aan mijn versterkers moet gebeuren het vervangen van eindbuizen als die zijn versleten. Ik repareer wel eens boutique amps van andere bouwers, en dan zie je koude solderingen die storing veroorzaken, of ontwerpen waarbij de luidsprekeruitgang en een buis te dicht bij elkaar zitten waardoor storing optreedt, je merkt dat goedkope elco’s en weerstanden worden gebruikt, dat de bedrading niet goed is. Dat komt bij mijn versterkers niet voor, terwijl ik in verhouding veel goedkoper ben.”  

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Column – Volgende haltééé: Sodom en Gomora!

$
0
0

Door

Rocco Ostermann



Column – Volgende haltééé: Sodom en Gomora!

Foto: Ariane van Ginneke

‘Driehonderdtachtig euro boete voor het spelen van een liedje in de trein’ las ik laatst. Dan ben je toch verdomme écht wel het spoor bijster! Niet iedereen is gesteld op dit soort opgedrongen amusement en gezelligheid. Het kan zijn dat mensen niet durfden te zeggen dat het voor hen niet hoefde. Ik geef de NS gelijk. De trein hoort een neutrale, voor iedere reiziger vertrouwde omgeving te zijn. Optreden doe je maar op daartoe geëigende locaties’.

Bovenstaand antwoord las ik op Facebook als commentaar op de astronomisch hoge boete!

Maar waarom wil je überhaupt iemand zo zwaar beboeten, vraag ik me af, en is een kleine op maat gesneden verbale reprimande niet genoeg? Zo’n straffe actie is gewoon het werk van een machtswellusteling die er met een sardonisch genoegen nog het tegenwoordige o zo populaire kurkdroge zinnetje aan toevoegt: ‘Omdat het kan!’ ‘Ordnung muss sein he!’ Als schaakstukken op het bord, als dieren in hun territorium, alles moet op de van te voren bepaalde keurige plek.

En daarom lieve, kleine, hulpeloze mensenkindjes, hebben ze voor ons, regeltjes, regeltjes en nóg meer regeltjes verzonnen, tezamen een richtsnoer vormend, dat steeds strakker en strakker om je nekje wordt getrokken.

Nou had de desbetreffende muzikant iedereen in het treinstel gevraagd of hij mocht spelen en ja, er zijn dan mensen die bang zijn om een andere mening te hebben. Ik snap best dat niemand graag met zijn mening geïsoleerd staat middenin een cluppie andersdenkenden. Maar oh jee, wát een apocalyptische chaos zou er spontaan in die tsjoekestsjoek hebben kunnen ontstaan als de mensen ineens vrolijk zouden zijn gaan zingen en dansen. Je moet er toch niet aan denken! De openbaringen van Johannes zouden er niets bij zijn vergeleken.

‘Volgende haltééé: Sodom en Gomora!’

En daarom lieve, kleine, hulpeloze mensenkindjes, hebben ze voor ons, regeltjes, regeltjes en nóg meer regeltjes verzonnen, tezamen een richtsnoer vormend, dat steeds strakker en strakker om je nekje wordt getrokken. Je krijgt als bonus nog een werkelijk adembenemende magistrale vuurpijl cadeau met als klap een exorbitant hoge boete waarin een ‘DAT DOE JIJ DUS NOOHOOIT MEER!’ in doorschittert. Kijk, zo houden we de boel in het gareel. Moet je niet gaan miepen.

In Nederland is het al dik meer dan een halve eeuw zo dat er drie dingen kunnen gebeuren wanneer je bijvoorbeeld als kind aan het voetballen bent en per ongeluk de lederen knikker in het tuintje van een buurman trapt:

De eerste tuinbezitter zal zeggen: ‘Wil je aub een beetje voorzichtig zijn in het vervolg.’ De tweede zal roepen: ‘Donder op met die bal! Ga in je eigen tuin een ravage aanrichten!’ De derde loopt ijskoud naar je bal toe en steekt het ding zonder pardon lek, terwijl zijn vrouw, die er een eindje achter staat, DEMONSTRATIEF met de armen over elkaar heengeslagen zegt: ‘Zo, eigen schuld’.


Wát een triomf!

Van dit laatste type word je er de laatste jaren steeds meer gewaar en het zijn ook dit soort sujetten die zo langzamerhand van dit land een verdomd ongezellig en bovendien zwaar onbeschoft landje maken.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Warnsveld – Zanglerares Enneke Schekman

$
0
0

Door:

Taggi Eenstroom



Warnsveld – Zanglerares Enneke Schekman

Foto’s door Taggi Eenstroom

In het hart van Warnsveld, naast het kerkje, vind je de zangpraktijk van Enneke Schekman. In haar huis, in de keuken, worden de zanglessen gegeven. Schekman geeft les aan mensen van diverse leeftijden. Zij polst bij elke leerling wat de wensen zijn en past haar lessen hier op aan. Een les begint meestal met inzingen, Enneke begeleidt hierbij de oefeningen met piano. Na het inzingen kiest de leerling welk lied er wordt gezongen. Naast haar zangpraktijk zingt Enneke Schekman als mezzosopraan met pianiste Esther Scheerder in het muziekduo MezzoPiano. Samen treden zij enkele keren per jaar op.

“Ik kom uit een heel muzikaal nest, mijn moeder was zangeres. Haar zus en meerdere nichtjes waren ook zangeres. Toen ik jong was, had ik eigenlijk niet heel veel belangstelling voor zingen. Ik vond het heel gewoon om te zingen, het was niets bijzonders. Op een gegeven moment had ik een vriendin die studeerde in Nijmegen en daar werd elk jaar een smartlappen-festival gehouden. Het leek haar leuk om deel te nemen, maar niet alleen. Dus deed ik mee en we hebben zelf liedjes geschreven voor het festival en iemand gezocht die de muziek kon verzorgen. We vonden dit erg leuk. Tot onze verbazing werden we in de voorronde eerste, dus dat smaakte toen naar meer,” vertelt Schekman

Technisch perfect zingen is niet alles volgens Enneke. “Het is vooral belangrijk dat iemand met gevoel zingt. Ik hoor wel mensen technisch perfect zingen terwijl het me niet raakt. Ik vind het belangrijk dat iemand kan emotioneren.

Enneke vertelt dat zanglessen in principe voor iedereen geschikt zijn. “Met zangles kun je iedereen beter leren zingen. Het is echter niet voor iedereen weggelegd om ook op te treden. Ik keur nooit iemands stem af. Een stem is heel erg verbonden met de persoon en is dus kwetsbaar. Ik heb veel mensen die na hun pensioen bij mij op les komen. Zij vertellen dat ze vroeger op school te horen kregen dat ze vals zongen en hun mond moesten houden. Dat maakt zoveel indruk. Het betekent dat mensen hun hele leven wilden zingen maar het niet durfden. Dat vind ik echt schrijnend. Als je kritiek geeft op een techniek is dat wat anders dan dat je zegt ‘ik vind jouw stem niet mooi’. Dat zal ik nooit zeggen, je moet iemand heel laten.”

Enneke Schekman heeft verschillende manier bedacht om zangtechnieken over te brengen op haar leerlingen. “Ik probeer zangtechnieken over te brengen door dingen voor te doen, door verschillende dingen te proberen, soms met beelden maar ook heel concreet met bewegingen. Door bijvoorbeeld te wijzen of omlaag te gaan met je handen krijgen leerlingen door wat ik dan bedoel. En de ene leerling is heel auditief aangelegd en bij de andere moet je meer beeldend te werk gaan.” Tijdens de lessen loopt Enneke soms ook tegen uitdagingen aan. “Als leerlingen een minder goed maatgevoel hebben is dat lastig. Dit kun je haast niet leren. Dan toch dingen moeten verzinnen om het over te brengen maakt mijn vak leuk.”

Technisch perfect zingen is niet alles volgens Enneke. “Het is vooral belangrijk dat iemand met gevoel zingt. Ik hoor wel mensen technisch perfect zingen terwijl het me niet raakt. Ik vind het belangrijk dat iemand kan emotioneren. Het is ook essentieel om je als zanger(es) te verdiepen in teksten. Het gaat niet alleen maar om het zingen van mooie melodieën, als je zingt moet dat een bepaald gevoel oproepen, het is de kunst dit te tonen. Ik heb geleerd om me over de gene heen te zetten. Wat je misschien in het dagelijks leven niet zou doen, doe je als zangeres wel. Inmiddels durf ik alles.” Enneke neemt op het podium echt een rol aan. “Je moet geloven wat je zingt. Bij bepaalde liederen sluit ik af met een brok in mijn keel. Ik kan dan bijna in tranen uitbarsten. Ik moet dan echt even tot mezelf komen. Het is mooi als het publiek die emotie voelt”.

www.zanglesenneke.nl en www.mezzo-piano.nl

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Lochem – Appie

$
0
0

Door

Han Neijenhuis




Lochem – Appie

Lang geleden, tussen 1989 en 1997, werkte ik op een scholengemeenschap hier in Zutphen. Nee, niet als leraar, ik was een onderwijs ondersteunend personeelslid. OOP-er, kortweg. Beetje administratie, telefoon, post, leerlingen voorzien van pleisters en te laat-briefjes, dat soort zaken. Best leuk, goeie sfeer én het was parttime. ‘s Ochtends werken op school, de rest van de dag tijd voor de band en m’n beginnende carrière als freelance schrijver.

Die eerste dag als OOP-er op school, het was in februari 1989, herinner ik me nog goed. Het was vooral handjes schudden en kennismaken met veel nieuwe collega’s. Eentje maakte op mij de meeste indruk. Klein mannetje, donkere rock’n roll-kuif, colbert, puntschoenen. Hij kwam net met een kop koffie de lerarenkamer uitgelopen.
“Ik ben Ap”, stelde hij zich voor.
Alsof ik dat niet wist.

Eentje maakte op mij de meeste indruk. Klein mannetje, donkere rock’n roll-kuif, colbert, puntschoenen. Hij kwam net met een kop koffie de lerarenkamer uitgelopen.
“Ik ben Ap”, stelde hij zich voor.
Alsof ik dat niet wist.

Maar het ging ook over het heden. Over zijn bluesband Ides Of May, de Ides kortweg, waarmee hij in die tijd veel optrad, albums maakte, in Paradiso stond, waar hij met recht trots op was. Ik zat in een ander, wat heavier genre, maar ook dat volgde hij op de voet.
En Ap liet me kennismaken met veel andere stijlen. Hij nam cassettebandjes voor me op met albums van The Band, Bob Dylan, CSN&Y en meer van dat soort acts die ik nog nauwelijks kende, maar ook ging waarderen.
En ja, soms hadden we het ook over het werk. Als het echt niet anders kon.

Na mijn vertrek op school zagen Appie en ik elkaar niet veel meer. Een enkele keer kwamen we elkaar nog eens tegen. Hij vertelde me dat hij beheerder was geworden van de mediatheek op school. Een baantje dat volgens mij best bij hem paste.
In november 2014 sprak ik hem eindelijk weer eens wat uitgebreider, toen we allebei speelden tijdens de Achterhoekse popdag in de DRU in Ulft. En begin 2016 interviewde ik hem thuis in Lochem voor Mijn Magazine, over het nieuwe album ‘Legendary People’ van de bijna 35-jaar oude en onverwoestbare Ides Of May.
Appie was inmiddels pensionado, weg van school. Alle tijd voor muziek. Voor de Ides en zijn nieuwe duo Appie & Stef. Hij beleefde er onverminderd veel plezier aan, vertelde hij me. Maar drie keer in de week optreden, zoals vroeger, dat hoefde voor hem niet meer. Dat snapte ik wel.
Toen ik naar huis ging, gaf hij mij een exemplaar van zijn boek, ‘Appie Daalmeijer – een poplegende uit de Achterhoek’. Een heel boek over zijn muzikale leven!

Op zondagmiddag 2 april sprak ik Ap voor het laatst. Het was tijdens Sunday Blues in Ede. Overal bluesbands in het centrum. De Ides speelden in het café naast ons. Appie zat vroeg in de middag samen met zijn band op het terras in de zon aan een kop koffie. Het was een stralende dag. Ap nog altijd met dezelfde rock’n roll-kuif. Maar wel wat pips om de neus. Het ging niet zo goed, vertelde hij me. Hij was niet lekker in orde, moest optreden, maar wist niet of zijn stem het vol zou houden. “Neem een biertje of een borrel, Ap. Misschien helpt het”, suggereerde ik nog. Maar tot mijn grote verbazing antwoordde hij dat het biertje hem niet zo smaakte. Dan was hij echt niet goed te pas.
Tijdens onze soundcheck stak hij nog even zijn hoofd om de deur. We knikten nog naar elkaar en Appie ging weer een deurtje verder. We moesten zo direct allebei aan het werk. Net als vroeger op school.
Het was de laatste keer dat ik hem heb gezien.

Want ineens was daar vanochtend het nieuws dat hij is overleden. Grote schrik. Ik kan het bijna niet geloven. Ap, mijn oude collega, die mijn wat saaie baantje destijds van wat fijne glans voorzag. Voor wie ik altijd een zwak heb gehouden en met wie het altijd leuk was weer eens bij te praten. Hoe zelden dat ook gebeurde. Een mooie vent, een onvervalste Achterhoekse rock’n roller, die maar niet ouder leek te worden. Maar 67 jaar is te jong. Veel te jong.

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Raw Flowers – No Time Like The Present

$
0
0

Door

Taggi Eenstroom



Behind the Release

Raw Flowers – No Time Like The Present

De Achterhoekse band Raw Flowers heeft grote sprongen gemaakt. Inmiddels zijn ze aangesloten bij Kroese Records, waar ze op 1 september 2017 het vervolg van hun debuutplaat zullen uitbrengen. De tweede langspeler draagt de naam ‘No Time Like The Present’ en bevat 11 nieuwe nummers. Het album wordt gepresenteerd op zaterdag 2 september 2017 in café Schiller te Aalten. De band heeft een nieuwe bassist; Raymond Grevink. Kort na de band switch dook de band de studio in voor de opnames. Inmiddels hebben ze enkele shows gespeeld in de nieuwe bezetting en hebben ze een booker die nog meer shows gaat regelen. Gitarist Paul Diersen en bassist Raymond Grevink vertellen over de nieuwe release:

Wat hebben jullie anders gedaan bij de nieuwe plaat ten opzichte van de eerste plaat?

Paul: “Ha-ha! Dit wordt een lang verhaal. Eigenlijk hadden we precies dezelfde intentie voor het maken van de nieuwe opnames, namelijk om het heel snel te doen, net als bij de eerste. In september 2015 zijn we gestart. We hadden nummers, dus het plan was om demo’s te maken en daarna meteen de studio in te gaan. Dat hebben we ook daadwerkelijk gedaan: in december 2015 zijn we gestart met 6 nummers. De bedoeling was om het geheel snel in 2016 af te maken, maar dat is door allerlei oorzaken niet gelukt. We speelden de nieuwe nummers wel live. Vorig jaar, toen we een aantal optredens hadden, bijvoorbeeld op Manana Manana en de Zwarte Cross, vond ik dat de nummers veelal wat traag waren. Het was veel midtempo,en we hadden behoefte aan nummers met wat meer vaart. Na het optreden op de Zwarte Cross zijn Lawrence en ik bij elkaar gaan zitten om meer uptempo nummers te schrijven. Op dat moment hadden we nog steeds de intentie om wat we hadden opgenomen te gebruiken en er de andere helft bij te schrijven. We hebben in augustus een paar keer samen op zolder gezeten en toen kwamen er achter elkaar nieuwe nummers. Good Night & Good Luck, Cosmic Fugazi, Blue Stained Brother, The Duel, How I Wish en Wild Enough? zijn allemaal in een paar weken geschreven.

We hebben in augustus een paar keer samen op zolder gezeten en toen kwamen er achter elkaar nieuwe nummers. Good Night & Good Luck, Cosmic Fugazi, Blue Stained Brother, The Duel, How I Wish en Wild Enough? zijn allemaal in een paar weken geschreven.

De plaat is gemasterd door Jarno Volman. Wat vonden jullie belangrijk voor deze plaat op het gebied van mastering?

Paul: “We weten geen van allen wat mastering precies inhoudt, behalve dat van de muziek een soort sonisch geheel wordt gemaakt. Ik heb gewoon op de achterkant van een aantal platenhoezen zitten rondneuzen en toen kwam ik bij Jarno uit. Ik heb hem toen één nummer toegestuurd. Na mastering kwam het nummer terug en bij de beluistering hadden we echt zoiets van: wow! Te gek! Dus toen heeft hij de rest van de plaat ook gemasterd. De plaat klinkt helder, we hadden met mixen al zoiets van: het mag wel lekker open zijn qua geheel. We zijn niet vies van wat galm. Roy heeft het heel mooi gemixt en Jarno heeft het vervolgens naar een nog hoger plan getild in de mastering. . Het resultaat is echt te gek.”

Raymond: “We kregen een heel technisch verhaal terug van: ik heb een frequentietje minder hier gedaan bij de bas en ergens anders weer een frequentie geboost.”

Paul: “Ja precies, zo gaat het. Bij vinyl maakt hij alles onder de 150 hertz – alle lage tonen dus – mono. Dat schijnt zo te moeten.”

Raymond: “Die man weet wel wat hij doet, want het resultaat mag er zijn.”

De lay-out is gemaakt door Koen Stegehuis. Hoe is het ontwerp van de vogel in de kooi tot stand gekomen?

Paul: “Volgens mij was dit een idee van Ilja. Hij is onze chef artwork. Hij had iets bedacht met een vogel. Koen heeft dat vervolgens vertaalt in dit ontwerp. We zijn er erg blij mee, we krijgen er goede reacties op. Bij de eerste 50 lp’s krijg je trouwens een risoprint, een soort zeefdruk, die je op de muur kunt hangen. Dit is een extraatje, dan hoef je de platenhoes niet op de muur te hangen. Je moet er dan wel snel bij zijn!”

Twee september 2017 vindt de releaseshow plaats in café Schiller te Aalten. Waarom hebben jullie voor deze locatie gekozen?

Paul: “Er waren een aantal zalen die ons aanboden om daar te spelen als we de nieuwe plaat uit zouden brengen. Maar we dachten allemaal gevoelsmatig ‘dat doen we in Schiller’. Het is voor ons allen een stamkroeg.”

Raymond: “Het is eigenlijk gewoon een thuiswedstrijd.”

‘No Time Like The Present’

  • Good Night & Good Luck
  • Cosmic Fugazi
  • Blue Stained Brother
  • The Duel
  • Handfull of Doves
  • Light of Life
  • The Ride is Over
  • How I Wish
  • 1985
  • Knock ‘Em Down
  • Wild Enough?

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.


Aalten- Bert Stoltenborg; zaalakoestiek en geluidsbeheersing

$
0
0

Door

Taggi Eenstroom



Aalten- Bert Stoltenborg; zaalakoestiek en geluidsbeheersing

Bert Stoltenborg begint eind jaren ’80 met modelmaker Gerrit Onstein (helaas reeds overleden) het bedrijf IPSIS Acoustics. In eerste instantie fabriceert IPSIS Hifi-luidsprekers. Hifi-liefhebbers blijken vaak een nogal hobbymatige insteek te hebben in hun opvattingen betreffende muziekweergave waardoor het bedrif probeert de basisbezigheden wat te verbreden. Zo belandt IPSIS in het gebied van zaalakoestiek en geluidsbeheersing. Inmiddels heeft Stoltenborg aardig wat jaren ervaring. Hij heeft klussen variërend van thuisstudio’s tot musea, waar beroep wordt gedaan op zijn kennis van geluidsbeheersing en akoestiek.


IPSIS Acoustics werd eind jaren ’80 opgericht door modelmaker Gerrit Onstein en Bert Stoltenborg. Stoltenborg was journalist maar ook muzikant. Ontevreden over de kwaliteit van luidsprekers besloot hij ze zelf te bouwen met de hulp van Onstein.

Stoltenborg: “Luidsprekers werden in die tijd veel berekend. Maar eigenlijk moet je die dingen meten, dat leerde ik van de bassist waar ik mee speelde, Philip de Haan. Flip werkte bij luidsprekerfabrikant Stage Acompany en we hadden het veel over hoe je een luidspreker moet maken. De dure merken zoals KEF en Bowers & Wilkins gebruikten kostbare meetapparatuur waardoor hun luidsprekers een fatsoenlijk uitgangspunt hadden. Stage Accompany was importeur geworden van een revolutionair meetsysteem op computerbasis, het heet MLSSA, Melissa, dus. Ik kon zo’n systeem kopen tegen inkoopprijs; met een computer en meetmicrofoon kostte het grapje geloof ik vijftienduizend gulden, iedereen verklaarde me voor gek, zelfs mijn compagnon. 

Maar door deze mogelijkheid om een luidspreker te optimaliseren konden we aardige speakers bouwen die de vergelijking met veel duurdere en bekendere merken makkelijk doorstonden, waardoor we redelijk wat afzet realiseerden. Ik baalde alleen van het hifi-wereldje, waar een soort religie heerst en nuchtere wetenschap wordt ontkend. Een beetje wat je bij sommige muzikanten hebt met hun ongefundeerde ideeën over gitaren en versterkers. Als je daarover steeds in discussie moet is dat vermoeiend, terwijl ik als ik er niets over zou zeggen omdat ik alleen omzet wil draaien mezelf een beetje een oplichter vind.”

Toen Bert Stoltenborg een keer met Dick Kemper, Jan-Willem Tolkamp (gitarist Normaal) en Ronald Becking naar een beurs in Rotterdam ging, werd hij door Dick om advies gevraagd inzake akoestiek en geluidsbeheersing. Stoltenborg vertelt al lachtend over zijn eerste ontmoeting met Dick Kemper. “Het eerste dat ik van Dick zag was dat hij op kop in de wc hing omdat hij moest overgeven. Hij was blijkbaar ziek.” In de auto op de weg terug ging het gelukkig wat beter met Dick. “Ik was een boekje aan het lezen over akoestiek en toen vroeg Dick hier iets over. Hij had een paar problemen met zijn studio, die hij in een kamer in zijn huis had. Daar deed hij voornamelijk reclame-dingen, maar hij wilde een grotere studio waar hij bandjes kon opnemen. Daar heb ik hem toen mee geholpen.”

Maar door deze mogelijkheid om een luidspreker te optimaliseren konden we aardige speakers bouwen die de vergelijking met veel duurdere en bekendere merken makkelijk doorstonden, waardoor we redelijk wat afzet realiseerden.

Stoltenborg ging zich steeds meer verdiepen en inlezen over akoestiek. “Van sommige dingen weet je wel wat, van andere dingen veel te weinig. Omdat je onder druk staat, ga je je heel goed inlezen. In dezelfde tijd werd ik door Marcel Kramer en Willem te Voortwis ingeschakeld, zij waren met een studio in Winterswijk bezig.” Al snel volgen er meer klussen voor Stoltenborg. “Doordat je muzikanten kent en her en der bij studio’s hebt geholpen krijg je mond-op-mond reclame. Een muzikant zat bijvoorbeeld wel eens aan de bar bij een kroeg die problemen had met de buren en verwees de eigenaar door naar mij.”

In 1994 wordt de Wet Milieubeheer verandert, er gelden plotseling andere eisen. “Ondernemers moeten een akoestisch rapport overleggen dat aangeeft dat aan een aantal normen op het gebied van geluid is voldaan, anders krijgt de ondernemer geen vergunning. Die ben ik gaan maken. Daardoor kwam ik bouwkundigen en architecten tegen, waardoor ik steeds meer met geluidsisolatie en zaalakoestiek te maken kreeg. En het is een vrij klein wereldje. Een paar jaar geleden belde een vriendin op die ik al 15 jaar niet meer had gezien, zij is architect. Ze had een slaapplek nodig in Aalten omdat ze daar mensen zou ontmoeten. Het bleek dat zij in een collectief zit met een jongen die oorspronkelijk uit Winterswijk komt en die ik ooit met zijn afstudeerproject heb geholpen. Zij hadden wat problemen op het gebied van akoestiek en ik werd gevraagd te komen helpen. Zij waren destijds bezig met de verbouwing van het Centraal museum in Utrecht en Museum Oud Amelisweerd. En zo rol je daar weer in.”

Stoltenborg vind het belangrijk dat de kwaliteit van zijn werk goed is, maar dat het ook zo betaalbaar mogelijk blijft voor de klant.

Bijvoorbeeld bij studio’s wil je niet dat buren klagen vanwege het lawaai, maar je wilt ook niet dat die fantastische zangpartij die je opneemt waardeloos is omdat je op de achtergrond een F16 voorbij hoort komen. Om te zorgen dat geluid gegenereerd binnen een ruimte in die ruimte blijft terwijl geluid van buiten buiten die ruimte blijft worden er diverse trucjes toegepast. Je hebt een ruimte, waarin je een andere ruimte maakt. Dit doe je meestal door een vloer te storten die zweeft op een bepaald schuim en daar bouw je de rest van de ruimte op. Je moet dat allemaal precies berekenen. Als je naar een gespecialiseerd bedrijf gaat voor zo’n vloer, dan geven ze aan dat je het hele oppervlak onder de vloer moet voorzien van dit schuim. Als je het economischer aanpakt gebruik je een variant die zwaarder kan worden belast en bijvoorbeeld wordt gebruikt voor het ontkoppelen van spoorlijnen. Je kunt dat in blokjes toepassen, in plaats van het volledige oppervlakte te moeten voorzien van schuim bespaar je 90 % materiaal.”

Naast het geluiddicht maken van ruimten, is ook beperken van geluidshinder binnen een ruimte belangrijk. “Er was een museum waar ik moest kijken hoe we geluidshinder konden beperken. Mensen bij de kassa hadden erg last van enthousiast schreeuwende kinderen en groepen pratende mensen elders in het gebouw, omdat dit zo galmde.

Maar het gebouw was tevens een Rijksmonument, dus daar mag je nog geen spijker in de muur slaan zonder te overleggen. De boogramen die geblindeerd werden, zijn opgevuld met minerale wol. Daarna is daar weer iets voor geplaatst zodat het wel een raam lijkt. Ook is een wand voorzien van absorberend materiaal dat is afgewerkt met een decoratie die akoestisch transparant is. Het geluid in de ruimte is op deze manier veel beter onder controle. Daarnaast hebben we in ditzelfde museum een ruimte in een ruimte gemaakt. We wilden een horecaruimte geluidstechnisch scheiden van een collegezaal zodat zij geen overlast van elkaar hebben.”

Tegenwoordig hebben veel mensen een homestudio. Thuis opgenomen muziek moet natuurlijk zo goed mogelijk klinken. Volgens Stoltenborg kun je zelf eenvoudig metingen doen om problemen met je ruimte te lokaliseren. “Het belangrijkste is om een paar goede studiomonitoren te kopen. Luidsprekers zijn eigenlijk al zo’n beetje uitontwikkeld, dus met vrijwel elke studiomonitor kun je goed werken. Het is eigenlijk veel belangrijker dat je de ruimte voor elkaar hebt. Het geluid dat uit de monitoren komt, heeft interactie met de ruimte waarin ze staan. Met een microfoon van een paar tientjes en een meetprogramma dat je download kun je die ruimte meten. Als je ziet dat er in de laag iets niet klopt, kun je luisteren of je dat ook hoort. Vervolgens kun je maatregelen nemen zoals het plaatsen van dempingsmateriaal of de experimenteren met de locatie van luidsprekers en luisterpositie. Je kunt op die manier de ruimte kalibreren.”


Bert Stoltenborg speelt gitaar en heeft dus ook als muzikant te maken met akoestiek. De kwaliteit van akoestiek in zalen kan erg verschillend zijn. Ik werd een jaar of wat geleden door Vedran Mircetic gevraagd voor een Thin Lizzy-tribute met Tim van Delft en Philip de Haan. Daarvoor moet je links en rechts spelen. We begonnen in de Hip in Deventer, vervolgens gingen we naar Amsterdam naar Pakhuis Wilhelmina. De avond erop speelde ik met een andere band in een buurthuis hiet in de buurt. Het verschil tussen die eerste twee optredens in zalen met een goede akoestiek en de laatste was wel erg groot. Bij dat laatste optreden sta je te overleven en vraag je je af waarom je het doet. Als de kwaliteit van het geluid in de zaal slecht is en er zijn geen akoestische maatregelen getroffen dan kom je als band niet uit de verf en je staat ook niet fijn te spelen.”

Wil je zelf gebruik maken van de diensten van Bert Stoltenborg/ IPSIS Acoustics? Kijk dan op: https://www.facebook.com/ipsisacoustics/

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Behind the Artist: Captain Albatross

$
0
0

Door

Koen Spronk



Varsseveld- Behind the Artist; Captain Albatross

  1. Vertel iets over de begintijd als muzikant/band. Wie zijn je helden en wat heb je van hen geleerd?

Toen Hans en ik (Koen) samen muziek begonnen te maken kenden we elkaar al jaren. Vanuit de middelbare school, maar ook vanuit de diverse bands die we allebei voor Captain Albatross hadden gehad. Op een gegeven moment begint het toch weer te kriebelen en besloten we om samen eens wat te prutsen, en al snel vonden we onze wapenbroeders Mark en Harm.

Onze naam is ontstaan doordat we al een optreden hadden geboekt, maar onze band nog naamloos was. Toen Hans hierover een telefoontje kreeg verzon hij binnen anderhalve seconde Captain Albatross en deze naam is uiteindelijk gebleven.

We begonnen met het spelen van eigen werk, maar al snel bleek dat dat geen reële optie was. Meerdere vaders in de band, minder frequente repetities dan gewenst, op een gegeven moment komt daar de klad in. Je vergeet riffs, krijgt nummers niet af, je kent het wel. Daar komt bij dat boekingen krijgen met eigen werk een stuk lastiger is dan met covers. Dat laatste zijn we toen maar gaan doen, en dat ging meteen stukken beter. Iedereen kon zijn dingen thuis voorbereiden en ook optredens liepen lekker.

Maak plezier. Nog zo’n lekker cliché, maar wel waar. Als je plezier hebt, en er een onderlinge chemie is dan straal je dat op het podium ook uit.

  1. Wat betekent de Achterhoekse popcultuur voor jou?

Het is een beetje een dooddoener, maar er zit ongelooflijk veel talent in de Achterhoek. En dan hoef je het nog niet eens over de gedoodverfde namen te hebben, ook op kleinschaliger niveau vind je te gekke bands, zangers, zangeressen en muzikanten. De saamhorigheid is ook te gek. Het blijft een beetje ons-kent-ons. Heb je hulp nodig, of zoek je een optreden? Dat kan altijd geregeld worden. Geen moeilijk gedoe, gewoon muzikanten onder elkaar. Je merkt nu ook dat er steeds meer festivals komen, te gek! Coverland is uitverkocht, Hootchie Koe kent al twee jaar enorm succes, om maar twee voorbeelden te noemen.

  1. Vertel iets over de keuze voor je instrument

Begonnen met keyboards toen ik een jaar of 6 á 7 was, maar ik wilde eigenlijk altijd al drummen. Na 4 jaar zeuren kreeg ik op 11-jarige leeftijd eindelijk mijn eerste drumstel, een Thunder. Klonk als kartonnen dozen na een nachtje in de regen, maar ik was zielsgelukkig. De buren wat minder, trouwens, maar daar werden goede afspraken mee gemaakt. aximaal 3x per dag een half uur, niet voor 11:00 en niet na 19:00 uur.

Na een paar jaar deze kit ingeruild voor een Tama Rockstar, en dat klonk meteen al een stuk beter. Je leert ook wat  voor sound je zoekt en hoe je die bereiken kan. Vellen, stemmen, noem maar op. Hoop optredens met dat beestje gedaan, toentertijd nog met Inside 4 Walls en NE1, maar uiteindelijk toch weer een stapje omhoog gegaan naar een Tama Superstar Custom Hyperdrive. Fantastische set, en die was op een gegeven moment ook uitgebreid met een rack en een belachelijke hoeveelheid bekkens. Zo’n dikke metal-kit.

Het enige nadeel daaraan: het ziet er met een Nirvana-tribute niet uit. Dat moet compact, diep, lomp en dat is me inmiddels gelukt. De Tama is namelijk ingeruild voor een Yamaha Oak Custom en dat is precies de set die ik al jaren gezocht heb. Vetter dan spek, diepe sound, grotere ketels en een stuk compacter. Ontzettend blij mee. Ook de bekkens zijn inmiddels ingeruild en tegenwoordig doe ik het met ‘slechts’ 3 crashes, ride, hihat, splash en china. Gruwelijk vette kit.

  1. Anekdote?

Tijdens een optreden op Kickstarter Festival, een paar jaar geleden, werd Hans gevraagd om een door de organisatie aangeleverde gitaar kapot te slaan á la Nirvana. Ze hadden zelfs een baksteen in de zaal klaargelegd zodat hij daar naar hartelust met de gitaar op kon bateren en deze vakkundig naar de gitarenhemel te helpen.

Blijkt dat gitaren toch nog verdomde stevig zijn, want wat Hans ook probeerde, het klereding wilde niet doormidden. Veel verder dan een paar krassen en deuken kwam hij niet. Mietje.

Verder is er nog een verhaal over kots, een bus, een bezem en een hinnikende bassist, maar daar gaan we nog even niet op in. Later, in onze memoires.

  1. Meest trots op…

De vette optredens die we hebben gedaan en nog gaan doen. Coverland, Bizonrock (B), Café Rocks, Keifestival, Parkpop (B), DRU, De Bosuil… Inmiddels staat de teller op 51 optredens en we gaan nog even door.

  1. Toekomstplannen?

Doorknallen.

  1. Tips voor jonge artiesten?

Maak plezier. Nog zo’n lekker cliché, maar wel waar. Als je plezier hebt, en er een onderlinge chemie is dan straal je dat op het podium ook uit. Tegenwoordig zijn er voor jonge muzikanten mogelijkheden genoeg om op het podium terecht te komen, dus doe dat ook! Sowieso een fantastische ervaring, maar je leert ook van elk optreden. Wat kan er beter, wat gaat er wel helemaal goed, etc…

Maar maak lol met z’n allen. Muziek leren maken is serious business, maar dat wil niet zeggen dat het geen feestje hoeft te zijn.

Band-/artiestennaam: Captain Albatross

Jaartal oprichting: 2007

Genre: Nirvana-tribute


Bezetting: voornaam / achternaam muzikant(en) + instrument:

Hans Kolenbrander – Zang, gitaar

Harm Heusinkveld – Gitaar

Mark Kean – Bas, zang

Koen Spronk – Drums, zang

Plaats: Varsseveld

Website: www.captainalbatross.nl

Facebook: www.facebook.com/cptalbatross

Gemeente Oude IJsselstreek

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Achterhoek – Een lans voor de popfotograaf en een parallel met de popmuzikant

$
0
0

Door

Meindert Bussink



Achterhoek – Een lans voor de popfotograaf en een parallel met de popmuzikant

“Bij de bakker nemen we toch ook niet zomaar een zak krentenbollen mee zonder te betalen?”


Foto: Sander van Tuijl.

In een interview met Gerwin Nijkamp, hoofdredacteur van Achterhoek Nieuws, trok ik vorig jaar een parallel tussen hobbyisten en professionals in de muziek en in de sport. Voetballers die alleen op zondagochtend even een balletje trappen, kun je vergelijken met hobbymuzikanten die voor hun plezier muziek maken. Net als in de voetballerij, zijn er talentvolle en gedreven muzikanten die een professionele carrière nastreven. Het verschil met sport is dat er voor hen een veel betere structuur ligt. Er is meer dan bij muziek gezorgd voor goede opleidingen, accommodaties en het wordt beter gepromoot. Bij popfotografie zie ik een vergelijkbare parallel, want er zijn heel veel gepassioneerde hobby fotografen die opereren vanuit een intrinsieke motivatie: foto’s maken om muzikanten en publiek een mooie herinnering te bezorgen. Er zijn zijn ook fotografen die een professionele carrière nastreven, maar ook voor hen is het lastig om een professionele carrière op te starten. Een boterham verdienen als sporter, muzikant of als popfotograaf is helaas niet voor iedereen weggelegd. Met dit artikel wil ik een lans breken voor de popfotografie en haar werkzaamheden en begrip kweken bij muzikanten en het publiek voor de situatie van de popfotograaf.

Een goede fotograaf excelleert door oog voor compositie en timing, maar ook door kennis van sluitertijd, diafragma-instelling en perspectief en kan pas echt uitblinken door te investeren in goede apparatuur zoals de juiste camera, lenzen en flitsers.



Foto’s: Jack Peijzel.

Fotografie bij Behind the Corner

De eerste live avonden in de Radstake werden gefotografeerd door Jack Peijzel van Achterhoek Promotie; van 2012 tot 2013. Hierdoor vergaarde Jack een uitgebreid portfolio bestaande uit honderden Achterhoekse muzikanten. Op een professionele foto te worden vereeuwigd is voor veel muzikanten een belangrijke reden om te komen spelen en illustreert mijn punt uit de eerste alinea: muzikanten en fotografen hebben elkaar nodig. De foto’s werden uitgebreid gedeeld en dit zorgde voor extra promotie voor Behind the Corner, de bands en de fotograaf. Alleen werden sommige foto’s bewerkt, waardoor de naam van de fotograaf en het logo van Behind the Corrner wegvielen. Dat was de reden om in juni 2013 de volgende oproep op Facebook te plaatsen:

De ene fotograaf maakt alleen foto’s voor de hobby en de ander probeert er een boterham mee te verdienen. Allebei maken ze echter kosten en investeren tijd en geld in hun product. Hetzelfde geldt voor muzikanten. Hobby of boterham, iedereen besteedt tijd aan het schrijven, repeteren, opnemen, mixen, drukken, promoten en uitvoeren van nummers en maakt kosten voor instrumenten, repetitieruimte, benzine etc.

Net zoals muzikanten een bepaald idee hebben bij een nummer of compositie (duur, toonhoogte, instrumentarium etc), hebben fotografen een bepaald idee over een foto (kleur, belichting, kader etc). Behind the Corner vraagt dan ook aan iedereen om de foto’s s.v.p. niet uit te knippen, van filters te voorzien etc. zonder onze toestemming. Voor het gebruik van een foto voor andere doeleinden of publicaties (website, krant etc) is het doorgaans ook nog heel gebruikelijk een vergoeding te betalen aan de maker, maar in ieder geval even toestemming vragen is wel zo netjes.

De reden waarom ik dit in 2017 nogmaals uitgebreid onder de aandacht wil brengen, is een recent dispuut met professioneel fotograaf Marc Hartman uit Lichtenvoorde. In het opiniestuk onderaan zal hij dit in eigen woorden uitleggen, maar ik wil graag de motivatie van Behind the Corner en de hierboven geschetste context eerst toelichten.

Portretserie Behind the Artist

Sinds het ontstaan van het online Behind the Corner Popmagazine in 2015, wordt een selectie van de artikelen gepubliceerd op twee pagina’s in de 180.000 huis-aan-huiskranten van Achterhoek Nieuws. Tijdens de crowdfundactie van Behind the Corner in het najaar van 2016, heb ik nog een extra halve pagina weten te bedingen om met name Achterhoekse artiesten extra onder de aandacht te brengen. Veel artikelen en columns gaan met name over festivals, organisaties, podia of thema’s zoals muziekonderwijs. Om deze interviews voor de nieuwe rubriek Behind the Artist efficiënt en volledig te kunnen ontvangen, staat er een formulier op de website van Behind the Corner waar artiesten een aantal vragen kunnen invullen over hun motivatie als muzikant, hun inspiratiebronnen, leuke anekdotes et. ceterra. Onderdeel van dit formulier is de mogelijkheid om een bandfoto te uploaden. Hiermee begon het dispuut.

Auteursrechten van een bandfoto

Van alle bands die hun band foto uploaden, ging ik er (ten onrechte) vanuit dat deze gebruikt mogen worden voor een publicatie op de website en in de kranten van Achterhoek Nieuws. De meeste bands hebben namelijk een persfoto die gebruikt mag worden voor publicaties en daarnaast zijn de meeste (hobby) fotografen vaak al blij dat hun foto hiervoor gebruikt wordt of zijn blij met een naamsvermelding. Of de band in het bezit is van de auteursrechten van de foto of dat de fotograaf betaald heeft, was bij Behind the Corner nooit bekend. Inmiddels is het formulier aangepast en wordt hier wel om gevraagd, maar in principe is dit ook niet relevant, want dit is een afspraak tussen band en fotograaf. Ter illustratie, voor mijn eigen band ‘Hooked’ neem ik de fotograaf vaak mee op de gageverklaring zodat hij ook een vergoeding krijgt voor het maken van foto’s van dat optreden. Alles verandert wanneer de foto van een professionele fotograaf wordt geüpload en hierover geen afspraken zijn gemaakt. Als deze vervolgens wordt gepubliceerd in de krant én zonder naamsvermelding, dan hebben we een recept voor een dispuut.

Schending van auteursrechten

Deze opeenstapeling van incidenten resulteerde uiteindelijk in een begrijpelijk kritische mail van Marc, waarin hij ons wees op de geschonden auteursrechten inclusief een forse factuur waar je een nieuwe iPad voor zou kunnen aanschaffen. Zoals ik hierboven al beschreef, neem ik de motieven van een fotograaf heel serieus en heb ik direct gebeld met Marc. Na een goed gesprek, was er wederzijds begrip en konden we het volgende overeenkomen: de factuur komt te vervallen, met een artikel in Behind the Corner Popmagazine zorgen we ervoor dat dergelijke kwesties bij muzikanten onder de aandacht komen en in de toekomst kunnen worden voorkomen, en Marc is gevraagd door Behind the Corner voor een betaalde opdracht.

Lessen: geen gratis krentenbollen

Aan het begin schreef ik dat de muzikant en de fotograaf elkaar nodig hebben. Hierbij is het dus belangrijk om onderscheid te maken tussen de hobby muzikant of hobbyfotografen en professionals. Natuurlijk zijn er muzikanten die voor een krat bier en de spreekwoordelijk bos wortels komen spelen, of fotografen die het het leuk vinden om voor gratis entree vooraan te kunnen staan en foto’s te kunnen maken. Er zijn echter ook muzikanten en fotografen die net als voetballers of bakkers met hun hobby of passie een boterham willen verdienen. Laten we allemaal proberen daar een beetje rekening mee te houden 🙂 Bij de bakker nemen we toch ook niet zomaar een zak krentenbollen mee zonder te betalen? #bijdebakker

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Behind the Video: Lou Patty – Hostile

$
0
0

Lou Patty – Hostile

Behind the Video


Unieke video’s, primeurs en andere bijzondere Achterhoekse beeldbanden!



Lou Patty: Electro rock en rap, Winterswijk.

De Winterswijkse band Lou Patty was in 2016 de winnaar van de juryprijs bij de Achterhoekse Band Competitie en won zodoende onder meer een plek op Huntenpop dat jaar. De band heeft in de White Noise Studio in Winterswijk hun ep opgenomen die 17 november wordt uitgebracht samen met een videoclip voor de track ‘Hostile’. 

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Behind the video: Nieuwgrond – Cocktails

$
0
0

Nieuwegrond – Cocktails

Behind the Video


Unieke video’s, primeurs en andere bijzondere Achterhoekse beeldbanden!



“Cocktails” is de eerste single van de EP “Meisjes” en onderdeel van Nieuwegrond Records.

  • Zang: Wilco Hijink
  • Toetsen: Matthijs Stronks
  • Gitaar: Vedran Mirčetić
  • Drums: Martijn Bosman
  • Backing: Saudy Smits
  • 80’s drumfill: Daafit
  • Producer: Wilco Hijink & Huub Reijnders
  • Assistent Huub: Nick Symoens
  • Mastering: Frans Hendriks
  • Grafische vormgeving: Helikopterman Produksjuns & A Nice Try Production
  • Opgenomen bij Roy’s Kitchen & Hooray For Music Studio
  • Video: Helikopterman Produksjuns (mmv A Nice Try Production en Margarete Lata)

Steun de redactie en word ook lid voor €1 p/week en profiteer van allerlei kortingen bij Achterhoekse podia, festivals, winkels, oefenruimtes, scholen, docenten etc. Lees HIER meer over lid worden.

Viewing all 284 articles
Browse latest View live